A csapda megmaradt

Tegnap óta számos változtatással próbálja védeni az üdülési jogot vásárló, gyanútlan vagy figyelmetlen vevőket egy új kormányrendelet. Az alapvető probléma viszont továbbra sem változik: aki ilyen szerződést köt, annak a kiugrásra – tizennégy nap letelte után – továbbra sem lesz lehetősége, és a beugróként fizetett összeg egyszer és mindenkorra elveszik.

Szabó Emese
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üdülési jog – meglehetősen sokan vágtak bele ebbe az elsőre jól csengő, később azonban súlyos és megoldhatatlan terhet jelentő üzletbe. A gyanútlan és figyelmetlen vevők általában évente néhány hetes pihenési lehetőséget vásároltak egy-egy üdülőben, sokszor milliókért, majd ezután szembesültek azzal, hogy a lehetőség igénybevételéért – fenntartási díj címén – további összeget kell fizetniük. Némelykor ráadásul annyit, amennyiből az üdülési jog vétele nélkül is meg lehetett volna szervezni a nyaralást. Az üdülési jogot értékesítők a szerződések megkötése előtt általában nem adtak teljes körű tájékoztatást, így a vásárlók sokszor csak utólag szembesültek azzal, hogy a vételből kiszállni nem tudnak, azt felmondani nem lehet, az üdülő megosztott használati jogának megszerzése pedig nemcsak egyszeri költséget jelent, hanem folyamatosan viheti a pénzt.
A tegnap hatályba lépett új kormányrendelet most azzal kívánja orvosolni a problémát, hogy kimondja: a vevőknek a szerződéskötés előtt írásbeli tájékoztatót kell kapniuk a vállalkozásoktól, méghozzá díjmentesen – emeli ki az egyik legnagyobb változást a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. Ugyanígy tisztázni kell azt, hogy melyek a szerződés részeként nyújtandó alapszolgáltatások, és melyek az azokon kívüli igénybe vehető létesítmények, valamint azt, hogy ezek használatáért kell-e külön fizetni. A szerződésekhez kapcsolódó formanyomtatványoknak tartalmazniuk kell azt is, hogy a megállapodást 14 napig indoklás nélkül fel lehet mondani. Ha a vállalkozás megsérti az ez utóbbival kapcsolatos tájékoztatási kötelezettséget, a visszamondás határideje egy év és tizennégy napra bővül. A rendelet előírja azt is, hogy termékbemutatós értékesítés esetén már a meghívónak is tartalmaznia kell azt a kitételt, hogy a rendezvényen a fogyasztóval megpróbálnak szerződést kötni.
– Ezek a változások nem biztosítanak lehetőséget arra, hogy az üdülési jogról szóló szerződéseket a visszalépési határidő letelte után is fel lehessen mondani. E dokumentumokban tipikusan nem szerepel semmi arról, hogy miképp lehet felbontani ezeket a megállapodásokat. A feltételeket diktáló, üdülési jogot értékesítő vállalkozásoknak pedig nem érdekük, hogy a felmondás lehetőségét belefogalmazzák a szerződésekbe. S mivel a jogszabály továbbra sem kötelezi erre az eladókat, ez a kitétel várhatóan a jövőben sem szerepel majd ezekben az iratokban – mondta lapunknak Ruszthi Hunor ügyvéd. Emiatt az üdülésijog-szerződésektől a jövőben sem lehet majd megszabadulni. Fontos az is, hogy az új szabályok csak a tegnaptól megkötött megállapodásokra vonatkoznak, így a korábban megkötött szerződésekből eredő vitás helyzeteket e változtatás nem orvosolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.