A tankönyvbiznisz

2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hetek óta megy a hisztériakeltés újságokban, rádióban és a különböző televíziós csatornákon, hogy nem lesz elég tankönyv, vagy hogy nem kapják meg a diákok időben a könyveket, mert az önkormányzatoknak nincs pénzük a megvételhez.
Az önkormányzatoknak semmi közük nincs, nem is volt a tankönyvek megvásárlásához. Ez kimondottan az iskolák, intézmények és szülők feladata. Az iskolai tankönyvfelelősök minden évben már februárban felmérték az igényeket a tanulók létszáma, a leendő elsősök száma alapján, majd megrendelték a könyveket a kiadóktól, amelyek augusztus közepéig azokat el is küldték az oktatási intézményeknek. Szeptember elsején pedig, azaz a tanévkezdés napján, az évnyitó ünnepség után a tankönyvfelelősök kiosztották a tankönyveket, és mindenki (a legszegényebb is) kifizette az árát, amiről előzőleg a szülők tájékoztatást kaptak. A pénzt a szülőknek kellett előteremteni, megtakarítani.
Ez így működött kb. 2005-ig, 50-60, sőt, merem állítani, 130-150 éven át. Addig az ingyenes tankönyv fogalma ismeretlen volt. A felsőbb évesektől leadott, begyűjtött használt, kopott könyvekért is fizetni kellett néhány forintot. A tankönyvfelelősök (tanárok vagy könyvtárosok) munkájukért mintegy kétszázalékos jutalékot kaptak, amit ma az iskolavezetés kap meg, és oszt szét.
Hangsúlyozom, nincs ingyen tankönyv: pénzbe és időbe kerül a megírása, kinyomtatása, csomagolása, elszállítása, szétosztása, számlák kiállítása stb. E költségeket valakinek, valakiknek ki kell fizetni! Miből? Nyilván a még dolgozók béréből, a beszedett adókból.
Az is kiderült a napokban, hogy kik részére is kell megvásárolni a tankönyveket az önkormányzatoknak. Többségükben nem a rászorulóknak, hanem a nem csekély segélyben, állami támogatásban, gyerekpénzben részesülő, munkát nem vállaló, sok esetben életerős, kocsmázó „családfenntartók” gyermekei részére.
Sok pedagógustársammal együtt nemigen értem, miért van szükség a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületére, sőt, a tankönyvterjesztőkre sincs, akik az összes felmerülő költségek (maximum kb. 500 Ft könyvenként) 6-8-szorosát teszik zsebre nyereségként, munka nélkül. Az sem világos előttem, miért kell a szülőknek az első osztályba lépő 6-7 éves csemetéjük részére 8500 Ft-ért a 4-5 kg-ot nyomó könyv-füzet csomagot megvásárolni, hiszen az a gyerek sem írni, sem olvasni, sem számolni nem tud. Elég lenne kezdetben egy füzet, egy szorzótábla és egy ceruza vagy egy toll. A többit folyamatosan, a tanítás igényeinek megfelelően lehetne megvásárolni, és az év közbeni kisebb kiadásokat a szülők is kevésbé éreznék meg. Ezek után azt a kérdést már alig merem feltenni, hogy egy gimnazistának ugyan miért kell 20-30 ezer forintos csomagot megvenni évente?
A busás profit, a gyors meggazdagodás vágya kísért itt a háttérben. A tankönyvpiacot hosszú évek óta néhány meghatározó, erős érdekérvényesítő körrel rendelkező politikus érdekeltségi körébe tartozó kiadó határozza meg, és bizonyos kiadók „diktálnak”: a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Mozaik Kiadó, a Konsept-H Könyvkiadó stb. Holott az oktatás-nevelés állami feladat: az államvezetők, miniszterek, országgyűlési képviselők, oktatási vezetők, szervezetek felelőssége.
Ezért is fizetik azok, akik még dolgoznak, bérük nem csekély részét adóként az államkasszába.
Simon Béla
matematika–fizika–számítástechnika tanár
Nyíregyháza

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.