Amerikaiak segíthették Kadhafi harcát

Hírösszefoglaló
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország Tripoliban működő nagykövetsége segíti az európai külügyi szolgálat tényfeltáró misszióját – közölte tegnap a Külügyminisztérium. Marton Béla líbiai magyar nagykövet fogadta az Agostino Miozzo válságreagálásért felelős főigazgató vezette küldöttséget, amelynek célja, a helyzetfelmérés és az EU tripoli külképviselete felállításának előkészítése. Mint a szaktárca írta, amíg szükség van rá, a magyar diplomáciai képviselet ellátja a magyar soros EU-elnökség után is végzett teendőket. Az MTI által is idézett Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője közben közölte, levesznek a gazdasági, illetve hivatalos kapcsolattartási tilalommal sújtott líbiai jogi személyek listájáról 28 vállalkozást, illetve hatóságot. Köztük található hat kikötőüzemeltető társaság, több bank, valamint olaj-, illetve gázvállalat. Ezzel lényegében újraindulhat Líbia nemzetközi olajkereskedelme és annak finanszírozása.
Az al-Dzsazíra tudósítója a líbiai hírszerzés épületébe bejutva tegnap olyan titkos líbiai iratokat közölt, amelyek szerint befolyásos amerikai üzletemberek és tisztségviselők adtak tanácsokat a Kadhafi-rezsim magas rangú tisztségviselőinek, hogyan áshatják alá az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezette felkelők mozgalmát. A pánarab hírtelevízió szerint George W. Bush egykori külügyminiszter-helyettese, David Welch Kairóban találkozott két magas rangú líbiai tisztségviselővel, akiket tanácsokkal látott el azt illetően, hogyan nyerjék meg a propagandaháborút. A líbiai–amerikai diplomáciai felvételeket is tető alá hozó Welch állítólag arra buzdította a Kadhafi-rezsimet, hogy más országok – például Izrael – titkosszolgálatainak bevonásával próbálják meg aláásni a felkelők mozgalmát. Arra is fény derült, az Egyesült Államok líbiai szerepvállalását nyíltan ellenző kongresszusi képviselő, Dennis Kucinich pedig olyan információkat kért a líbiai vezetőktől, amelyek segítségével meggyőzheti az amerikai törvényhozókat arról, hogy vonják meg támogatásukat az ÁNT-től.
Tegnap hatvan ország részvételével tartották meg Párizsban a Líbia jövőjével foglalkozó konferenciát. Ennek margóján Oroszország is az ÁNT-t ismerte el az észak-afrikai ország egyedüli képviselőjeként. Lassan megkezdik a befagyasztott líbiai számlák feloldását, így Amerika 1,5 milliárd, a britek 1,5 milliárd, míg Párizs 2,16 milliárd dollárnyi összeget bocsátott az ÁNT rendelkezésére.
A Libération című párizsi lap megszellőztette, hogy a felkelők egyik parancsnoka, Abdel-Hakím Belháddzs egy al-Kaida-barát szervezet vezetője. A férfi az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) foglya volt, 2004-ben adták ki Líbiának. Tavaly márciusban szabadult a börtönből, így csatlakozhatott a líbiai felkeléshez. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a párizsi értekezleten utalt rá, hogy vannak olyan aggodalmak, amelyek szerint radikális iszlamistáknak is szerepe lehetett a Kadhafi-uralom megdöntésében.

Felszólítás az ellenállásra. Szaif fiához hasonlóan Líbia új urai elleni harc folytatására buzdította híveit Moammer el-Kadhafi megbuktatott líbiai vezető is egy szíriai tévécsatorna által sugárzott hangfelvételen. A Kadhafi családtagjainak otthont adó Algéria nem tervezte, hogy befogadja a líbiai vezetőt – közölte az algériai külügyminisztérium, miután az el-Vatan napilap megírta, Kadhafi kísérletet tett arra, hogy kapcsolatba lépjen Abdel-Azíz Buteflika algériai elnökkel abban a reményben, hogy Algír menedéket ad számára. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.