Elszalasztott lehetőség

Balogh Roland
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid távon visszaütött a washingtoni diplomáciára a WikiLeaks egy korábbi, elutasított ajánlata, amelyben még a publikálás előtt felkínálták az amerikai külügynek, nézzék át a birtokukba került táviratokat, és jelezzék, melyeket nem kellene kiadni – értékelte lapunknak Nógrádi György a tényfeltáró honlap legújabb akcióját, amelynek részében mind a 251 ezer táviratot egy nap alatt feltöltötték az internetre. A biztonságpolitikai szakértő szerint a visszautasított ajánlat mellett – Assange mindent táviratot közreadó magándöntése előtt – egyébként tisztán látszott, hogy a WikiLeaks, illetve médiapartnerei – a The New York Times, a The Guardian, az El Mundo és a Der Spiegel – erősen szelektáltak az anyagok között, így a „kényesebb” iratokat nem adták közre.
A teljes anyag közreadásáról Nógrádi György megjegyezte, noha az eset egy időre ellehetetlenítette az amerikaiak diplomáciai tevékenységét, a korábban kialakult, megszokott globális kapcsolati hálót hosszú távon nem veszélyezteti a szivárogtatás. Hozzátette, ugyan hírszerzési anyagok nem voltak a WikiLeaks-dokumentumok között, az amerikaiak azonban ebből okulva a jövőben sokkal jobban odafigyelnek az információs csatornáik biztonságára. A felfedett informátorokról szólva a biztonságpolitikai szakértő megjegyezte, hogy bizonyos országokban élő személyek akár életveszélybe is kerülhetnek tevékenységük miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.