Idén már nem lesz termékrendelet

Úgy tűnik, a legjobb esetben is csak jövő év elején léphet életbe az a rendelet, amelyben a szaktárca azt szabályozná, hogy mely élelmiszerekre kerülhet rá a magyar termék kategória.

Dénes Zoltán
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Vidékfejlesztési Minisztérium már a nyár elején bejelentette, hogy elkészült a magyartermék-rendelet, információink szerint a szabályozás tervezete mind a mai napig a Miniszterelnökségen van. Vagyis a korábbi sajtóhírekkel ellentétben azt hazánk nem küldte el az Európai Uniónak jóváhagyásra, tehát még az is feltételezhető, hogy az új jogszabályt a legjobb esetben is csak jövő év elején hirdethetik ki. Úgy tudjuk, a rendelettel kapcsolatos késlekedés most sem véletlen, ugyanis miként a korábbi verzióval, úgy a mostanival kapcsolatban is ugyanaz a gond merülhetett fel, nevezetesen, hogy nem csak egyetlen definíciót alkalmaznak arra, milyen élelmiszert nevezhetnek magyarnak. A legutolsó változat értelmében a tárca szakértői magyar és hazai terméket is megkülönböztetnének, ami sokak szerint fogalomzavart okozhat, vagyis kétségbe vonja magának a rendeletnek az értelmét.
A tárca első körben egy „száz százalékban magyar”, és „magyar” elnevezésekkel operáló rendeletet készített elő, amit később kénytelenek voltak átdolgozni. Ezek után július elején már a társadalmi vita lezárásáról számoltak be, jelezve, hogy ennek megfelelően el is elkészült a magyartermék-rendelet tervezete, s küldhetik Brüsszelbe. A hazai piacvédelmet elősegíteni hivatott jogszabálytervezet értelmében a feldolgozatlan növényi és állati termékeket csomagolni is idehaza kell, hogy rákerülhessen a magyar termék címke. Feldolgozott termékek gyártói akkor élhetnek ezzel az elnevezéssel, ha csak a különböző adalékanyagokat vagy fűszereket szerzik be külföldről. Hazai termék elnevezést a tervezet szerint akkor lehet használni, ha az élelmiszer legalább felerészt itthoni alapanyagból készült. A hazai feldolgozású termék elnevezést pedig azoknál az importösszetevőket tartalmazó élelmiszereknél használhatják, amelyeknél minden feldolgozási fázis itthon megy végbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.