Iszlamista előretörés

Zord Gábor László
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem számolnék a Szaúd-ház hatalmának örökös stabilitásával – mondta az Egyesült Államok budapesti követsége által tegnap az arab tavasz kérdéskörében rendezett videokonferencián Washingtonból Steven A. Cook, az amerikai Council on Foreign Relations intézet vezető Közel-Kelet-kutatója. A szakember magyar külpolitikai újságírókkal és szakértőkkel folytatott eszmecseréjén úgy vélekedett, hogy immár egyértelmű az iszlamista mozgalmak felemelkedése a történtek nyomán, ami, ha az a jelenlegi török kormánypárt, az AKP mintájára történik, akár pozitív fejlemény is lehet. Felhívta arra a figyelmet, hogy távolodtak az amerikai és egyiptomi, valamint jordániai és szaúdi elképzelések egymástól, valamint Egyiptom és Izrael viszonyában is távolodás figyelhető meg.
Cook rámutatott, Egyiptom a jövőben sokkal jobb közvetítő lehet az Egyesült Államok és Európa alkotta közösség számára a Közel-Kelet felé, s ha Aszad elnök rendszere Szíriában megbukik, az amerikai külpolitika eléri három évtizedes célját, Irán térségbeli elszigetelését. Lapunk kérdésére, hogy az Egyesült Államok mennyiben játszott közre az arab tavasz kibontakozásában, a szakértő az válaszolta: jelenleg nincs lehetőség és a jövőben is aligha lesz annak lemérésére, hogy mit értek el az ellenzéket támogató szerény költségvetésű amerikai programok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.