Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Lehull a lepel Párizs afrikai politikájáról

Az utóbbi idők egyik legnagyobb francia botránya érlelődik. A múlt hét végén egy francia–libanoni ügyvéd olyan korrupciós vádakkal illetett egy volt államfőt és egy exminiszterelnököt, amelyek – ha igaznak bizonyulnak – egyes újságírói vélemények szerint „felrobbanthatják a köztársaságot”.

Pósa Tibor
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatvanhat esztendős Robert Bourginak elege lett azokból, akik kéretlenül osztják az igazságot, feddhetetlen módon erkölcstanból leckéztetnek, közben olyan bűncselekményekben vettek részt, amilyenekről ő a Journal du Dimanche francia napilap legutóbbi számában megjelent hosszú cikkben beszámolt. Az ügyvéd nevét nyilván azok ismerik, akik bennfentesek a francia politikában, sohasem vágyott ugyanis a reflektorfényre, inkább a háttérből intézte Franciaország afrikai ügyeit. Azért közel maradt a tűzhöz, jelenleg is az államfő, Nicolas Sarkozy tanácsadója.
Az érezhetően indulatból adott interjú valóságos vádirat a volt elnök, Jacques Chirac és bizalmasa, titkára, majd kormányfője, Dominique de Villepin ellen. Az 1995 és 2005 között eltelt időszakban – Bourgi állítása szerint – vagy húszmillió dollárnyi készpénzt szállított az afrikai államokból az Élysée-palotába. Az afrikai vezetők főként a francia választási kampányok közeledtével mutatták ki ajándékozó hajlamaikat.
Az Élysée-palota magára erőltetett nyugalommal követi az ügyet. Mint Bourgi hangsúlyozta, Sarkozy elnök semmiféleképpen sem érintett, hiszen ő volt az az államfő, aki új alapokra helyezte a francia– afrikai kapcsolatokat. Ebben azonban sokan kételkednek. Michel de Bonnecorse, aki Chirac alatt volt a „Monsieur Afrika”, a Le Monde napilapnak kifejtette, „Sarkozy és csapata ugyanúgy elveszi a részét az afrikai tortából, mint elődeik”. Jean-Francois Probst, aki szintén Chirac alatt volt meghatározó Afrika-politikus, a Parisien lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy semmit sem változott Franciaországnak a fekete földrészen tanúsított magatartása. „Aki ilyet állít, az egyszerűen hazudik, valószínűleg Bourginak is ez élete legnagyobb füllentése. Semmi sem változott meg Sarkozyvel” – fogalmazott.
De miért adakoztak (vagy esetleg még adakoznak ma is) ilyen önzetlenül a volt francia gyarmatok vezetői? Francafrique, ahogy errefelé nevezik francia Afrikát, története és politikája legalább ötvenéves. Az 1960-as években De Gaulle akkori francia vezető belátta, hogy fel kell adni Franciaország gyarmatbirodalmát, de politikai befolyását a fekete kontinensen meg akarta őrizni csakúgy, mint a hozzáférést a stratégiai nyersanyagokhoz. Ezért létrehozott egy, az Élysée-palotában működő Afrika-csoportot, ami névleg a külügyminisztérium alá tartozott, de gyakorlatilag a tábornok közvetlenül irányította. A vezetője az a Jacques Foccart, aki 1997-ben bekövetkezett haláláig rányomta bélyegét a francia Afrika-politikára, s nevéhez fűződik a csapatnak Párizs stílusát jól kifejező jelmondata, miszerint „tartózkodj az árnyékban, így elkerülheted a napszúrást”.
Valódi árnyékemberek végezték a munkájukat az Afrika-sejtben. Afrikai politikusokat repítettek a csúcsra vagy taszítottak a mélybe, diktátorokat támogattak, akár puccsal is hatalomba segítették kiválasztottjukat, ha kellett, bevetették a francia Afrika-hadtestet. Aztán megmutatták az afrikai vezetőknek, hogy miként csapolják meg és térítsék el eredeti céljuktól a segélyalapokat, milyen eszközökkel pénzeljék törvénytelenül pártjaikat. Üzletembereknek álcázott kémek, titkosszolgálatok ügynökei végezték el a piszkos munkát.
Az Elf állami olajtársaság 1965-ben pont azzal a céllal jött létre, hogy Afrika Szahara alatti részén rátegye a kezét az olajvagyonra. Olyan kiterjedt korrupciós rendszert hoztak létre, hogy az egyes helyeken még ma is működik. Loik Le Foch-Prigent, aki 1989–93 között vezette a francia vállalatot, és akit 2003-ban több száz millió euró eltulajdonítása miatt börtönbüntetésre ítéltek, fogságában így foglalta össze tapasztalatait: „Az Elfet létrehozva a gaulle-isták a francia igazságszolgáltatás titkos karhatalmát akarták megteremteni, különösen Afrikában, az olajországokban egyfajta árnyékhírszerzést felállítani. Az Elf a Párizs által létrehozott újgyarmatosító szervezet egy része, és az is maradt, mégpedig azzal a céllal, hogy pár évvel az afrikai függetlenség elnyerése után fenntartsák a saját gazdasági és politikai hatalmukat.”
Azt hihetnénk, hogy jobboldali kormányok két évtizedes hatalomgyakorlása után a szocialisták változtattak ezen a bevett gyakorlaton, de a Mitterrand-korszak még roszszabb volt az előzőeknél. Jean-Christophe-ot, az elnök fiát nevezték ki az Afrika-csoport élére, korrupciós ügyeinek se szeri, se száma, amelyek miatt börtönbüntetést is kapott. Nem hozott változást Eduard Balladur jobboldali kormánya (1993–95) sem, a háttérben a zavaros és piszkos ügyek száma csak szaporodott.
A Bourgi által szállított kis címletű kenőpénzek öt afrikai ország – Gabon, Elefántcsontpart, Burkina Faso, Kongói Köztársaság és Szenegál – vezetőitől származtak. Az ügyvéd – állítása szerint – egyszer négy afrikai dobot vitt az Élysée-be teletömve dollárral. Az öt államfő azért juttatta el adományait a francia államfőhöz, mert jól tudták, ha hatalmon akarnak maradni, akkor pár millió dollárral nem árt keresni a kegyét. Jacques Chirac egyébként, még ha bíróság elé állítanák, akkor sem tudna válaszolni a kérdésekre; orvosilag bizonyított, hogy zavarodott a visszaemlékező képessége. Dominique de Villepinnek viszont nincsenek ilyen jellegű problémái.
Robert Bourgi jól megtanulta Foccart leckéjét, s egyik feltárt afrikai korrupciós ügyben sem került elő a neve. Még tanúként sem hallgatták ki. Talán ezért elégelte meg a háttérszerepet, a leleplező bejelentéseivel ki akart tűnni a szürkék tömegéből. Legalábbis ezt mondják róla azok, akik szerint ez is csak „tizenöt perces ismertség” lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.