Német volt a Hasfelmetsző?

Balogh Roland
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy német kereskedő, Carl Feigenbaum lehetett a híres londoni sorozatgyilkos, aki négy nőt mészárolt le a brit főváros Whitechapel nevű negyedében 1888 őszén – állítja az azóta is megoldatlan sorozatot kutató Trevor Marriott. A volt gyilkossági nyomozó szerint az új bizonyítékok alapján nagyon valószínűnek tűnik, hogy a gyilkosságok idején épp Londonban tevékenykedő Feigenbaum számlájára írható Mary Ann Nicholls, Annie Chapman, Catherine Eddowes és Mary Jane Kelly meggyilkolása. Az 1894-ben manhattani főbérlőnőjének lemészárlása miatt villamosszék általi halálra ítélt német kereskedő ugyanis ügyvédjének bevallotta, néha időről időre erős késztetés tört rá, hogy nőket gyilkoljon és csonkítson meg. William Lawton pedig a részleteket összerakva arra a következtetésre jutott, minden bizonnyal ügyfele felelős az addigra már csak Hasfelmetsző Jacknek elnevezett elkövető számlájára írt sorozatgyilkosságért. Noha Feigenbaumról egyetlen hiteles fénykép sem maradt az utókorra, Marriott – a korabeli börtönbéli leírások alapján – elkészítette a német kereskedő fantomképét. Eszerint az 54 éves Feigenbaum közel 165 centiméter magas, 57 kilogramm volt és 42-es volt a lába. Közepes méretű fején középen már ritkult a haja, rövid, vékony nyaka, illetve apró, mélyen ülő szemei mellett nagy, lapos orrán hemzsegtek a mitesszerek. Fogai megromlottak, baloldalán pedig majdnem mindegyik hiányzott.
Az Egyesült Királyság egyik leghíresebb, immár 123 éves döglött aktájának új fejleményei több ponton átírhatják az eddig rekonstruált képet. Az elkövető személyét ennek ellenére homály fedi. Az 1888-as sorozatot követően mintegy kétszáz embert gyanúsítottak a gyilkosságok elkövetésével. Egyes feltételezések szerint ráadásul nem egy, hanem két személy hajtotta végre a bűncselekményeket. Sokan pedig úgy vélték, a gyilkos komoly anatómiai, sebészi képességekkel rendelkezett. Ennek megfelelően a londoni rendőrség elsősorban henteseket, orvosokat vagy festőket vélt az eseménysor hátterében.
Az új bizonyítékok szerint azonban Trevor Marriott nem biztos abban, hogy Hasfelmetsző Jack mindezen tudásnak birtokában volt. Catherine Eddowes holttestére ugyanis például 14 perccel a gyilkosságot követően találtak rá, így nem valószínű, hogy az elkövető a teljesen sötét sikátorban ki tudta operálni áldozata veséjét. Valószínűsítik tehát, hogy egyes áldozatokból a hullaházban vették ki szerveiket. Ez pedig megkérdőjelezi a Pokolból megcímzésű levél valódiságát is, amelyet az állítólagos elkövető írt 1888 október 15-én George Lusknak, az akkori whitechapeli polgárőrség vezetőjének, és amelyben elküldte egy emberi vese egy részét, amelyet Eddowes szervével hoztak összefüggésbe. Az ugyanakkor ma már biztos, hogy az 1891-ig tartó, az East End-i dokkok közelében megölt 11 örömlány közül többet nem a rejtélyes gyilkos végzett ki, az összefüggés így csak a földrajzi közelség lehetett. Hivatalosan egyébként is csak öt áldozatot írnak a Hasfelmetsző számlájára, közülük azonban Elizabeth Stride biztosan nem az ő keze által halt meg, hiszen aznap gyilkolták meg Eddowest is, ám az előbbit nem a „megszokott módszerrel” ölték meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.