Nincs pénz a szervkoordinátori programra

Munkatársunktól
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leállt a kísérleti jelleggel meghirdetett szervkoordinátori program, nincs pénz ugyanis a részt vevő szakemberek díjazására. Pedig jó tapasztalatokkal zárult a nemzetközi mintára megalkotott projekt egyéves időszaka: jelentősen, 15-ről 37-re emelkedett a donorjelentések száma abban a 9 kórházban, amelyek részt vettek a programban. Ennek lényege, hogy a donáció fokozása érdekében – úgynevezett koordinátori feladatokra – szerződést kötnek a kórházi aneszteziológusokkal, akik külön díjazás ellenében napi rendszerességgel vizitelnek azokon az osztályokon, amelyeken agyhalott vagy azt megelőző állapotú betegeket kezelhetnek. Gondozzák továbbá az agyhalál állapotába kerülteket, tájékoztatják a családot, s ellátják a helyi szervezési feladatokat. Volt olyan nagy megyei kórház, amely az előző egyéves időszakban egy donort adott, míg most a lelkes kolléga munkájának köszönhetően tizenkettőt. Az eredmények alapján az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája javaslatot tett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságának, hogy három év alatt 45 kórházban alakítsák ki ezt a rendszert. Egyelőre azonban nemhogy a program bővítéséről, de a szinten tartásról sincs szó. Pedig Magyarországon nemzetközi összehasonlításban még mindig viszonylag kevés donort jelentenek. Persze a szerv- és donorhiány világméretű probléma, a transzplantációk száma évente 95 ezer körüli, miközben a várólistára 200 ezer ember kerül fel. Magyarországon is jócskán több mint kétszer annyian várnak szervátültetésre – körülbelül ezren –, mint ahány szervátültetést végeznek. Tavaly 287 donorjelentést regisztráltak Magyarországon, e téren háromévnyi csökkenés után sikerült emelkedő tendenciát produkálni. Igaz, még így sem sikerült elérni a néhány évvel ezelőtti mutatót. 2010-ben egyébként 410 átültetés történt magyar donorszerv felhasználásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.