Olvasóinktól

Olvasóinktól
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Villányi Ágoston (Budapest): Seszták Ágnesnek az augusztus 24-i számban megjelent Most jön csak a kultúrharc című cikkéhez szólok hozzá. Idézem: „Ne akarja az olvasó, hogy idézzem, kik hordják öszsze ezt a tengernyi baromságot…” Én mint olvasó, akarom tudni, hogy kik. Átlagosnak vélem magam a naprakész ismeretek szempontjából – ami persze sem az átlagra, sem rám nem vet jó fényt. Felszínes ismereteim vannak arról, melyik író, művész tartozik az egyik, melyik a másik oldalhoz. Az ellenoldal folyamatosan gondoskodik róla, hogy reklámozza híveit, újságban, folyóiratban azzal, hogy a könyvüzletekben az egyik hangsúlyozottan jelen van, a másikat rejtik, azzal, hogy a könyvtárakban az ő folyóirataik frissek, a nemzeti oldaliak több hónaposak. Az állandó nyomás miatt az ellennyomás nem mellőzhető. Ez sajnos engedményt kíván a publicistától, aki, megértem, hogy ismeretei birtokában nem szívesen száll le arra a színvonalra, hogy unos-untalan sulykolja, ki kicsoda. De ha nem teszi, az ellenoldal törekvése akadálytalanul fog érvényesülni.

Kovács Mária (Budapest): Bosszantó szamárságok hangzanak el a nyelvtanulással kapcsolatban. Miért lennének butábbak a mai gyerek, mint mi voltunk – hetven évvel ezelőtt? Az én időmben négy elemi után léptünk az első gimnáziumba (esetemben a Deák téri Evangélikus Leánygimnáziumba), ahol rögtön németet kezdtünk tanulni. Harmadikban jött hozzá (érettségiig) a minden nyelvhez – és egyéb tárgyakhoz! – nélkülözhetetlen latin, aminek eltörlése pótolhatatlan űrt okozott, okoz. Negyedikben kezdtünk angolul is tanulni, mellette folytathattuk a németet, vagy felvehettük (mint én is) helyette a franciát. Négy idegen nyelv! Kibírtuk, és igen nagy hasznát vettük később az életben. Az iskola megadta az alapot, utána szükség esetén lehetett tovább tanulni. Jobb, több a semminél. Bevallom, mi néhányan hetedikben még átjártunk az olasz követségre, és magánszorgalomból olaszul is tanultunk, ami a latin mellett semmi problémát nem jelentett, viszont szépsége mérhetetlen gyönyörűséget szerzett. Konklúzió: nyelvérzékkel születik az ember. Vagy van, vagy nincs. Akié átlagos, iskolás korban annak is könnyen megy akárhány nyelv tanulása. Akinek nincs, annak egy is sok. (Mint nekem a matematika…)

Meggyes Máté (Budapest): Tempfli József magyar állampolgár – tudósít a lap augusztus 25-i számában Dombi Margit, s hozzáteszi, a püspök Csanáloson, az egykor szászok lakta faluban született. A helységnév rendben van, a falu lakossága nemzetiségének meghatározása azonban nincs. Az egykori Károlyi-birtokra Mária Terézia az 1700-as években hozatott svábokat a Fekete-erdő vidékéről, a faluban szászok sohasem éltek. A leszármazók mind svábok, s nem egykor, de ma is ott élnek. Más kérdés, hogy immár magyarnak vallják magukat, de Tempfli József családjában még a sváb volt az otthoni nyelv. Ugyancsak németül beszélnek a Caritas NSZK-ból érkezett tisztségviselői, akiknek az egész környék a katolikus intézmények finanszírozását köszönheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.