Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Svájc mindenre elszánt

Munkatársunktól
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap megerősítette a svájci jegybank (SNB), hogy továbbra is eltökélten dolgozik a frankerősödés megállításán, és meg fogja védeni az euróval szembeni 1,20-as árfolyamot. Ennek érdekében az ország monetáris tanácsa tegnap az alapkamat zéró szinten tartása mellett döntött. A jegybank augusztus 3-án vágta vissza az egyébként is alacsony kamatlábát nullára, hogy megvédje a gazdaságot a rekord magas svájcifrank-árfolyam negatív hatásaitól. Az 1,20 svájci frankos euró árfolyamküszöb minden eszközzel való védelmét szeptember 6-án jelentették be. Az euró–svájci frank árfolyam azóta nem sokkal a kijelölt tűrésküszöb felett mozog, csak kismértékben változott, 1,2040 és 1,2070 között ingadozott.
A svájci jegybank frankgyengítő törekvései egyébként kifejezetten jól jöhetnek a magyar devizahiteleseknek. Nemcsak azért, mert a gyengébb frank alacsonyabb törlesztőrészletet jelent, hanem mert többféle adósságkezelő megoldásra is lehetőséget ad. Torba Tamás közgazdász lapunknak elmondta: a devizaadósok legnagyobb problémája az, hogy a bevételeik forintban jelentkeznek, és ebből kell kifizetniük a havi törlesztőrészletüket, ami viszont svájci frankban jelentkezik. Az adós tehát forinttal rendelkezik, de frankra van szüksége. Előre nem kiszámítható az az árfolyam, amit adott hónapban fizetni kell, ez az árfolyamkockázat, ami elméletileg végtelen.
A szakértő szerint a megoldás az lehet, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Svájci Nemzeti Banktól (SNB) frankot vásárol forintkötvény ellenében. A kötvény futamideje megegyezne a még fennálló, leghosszabb futamidejű lakáshitelével, lehetne például 25 év. A befolyó svájci frankból zajlanának havi rendszerességgel a törlesztések, és ugyanilyen ütemben, a befolyó törlesztésekből vásárolhatná vissza az MNB az SNB-től a kötvényt. A kötvénynek persze van hozama is, amelyet szintén ki kell fizeti. A vételár Torba Tamás szerint lehetne piaci ár, például 235 forint. Az árfolyamgátban meghatározott 180 forintos árfolyam és a vételár különbözete, valamint a kötvény hozama 25 évre elosztva lehetne a bankadó. – Gyakorlatilag ez lenne az ára annak, hogy a bankok korábban rossz minőségű terméket hoztak forgalomba – jegyezte meg a szakértő.
Torba Tamás szerint az ügylettel a teljes magyar lakosság jól járna, mivel a terheik mérsékelhetőek. A bankok is elégedettek lehetnének, mert időben elosztva, és nem azonnal kellene elkönyvelniük a kiadásokat. Sőt a hazai adósság szerkezete javulna, mert a lakosság devizatartozásai kikerülnének belőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.