Szélerőművek helyett korrupció?

Munkatársunktól
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamivel több mint egymillió eurót szánhatott magyar hivatalnokok és egy energiaszolgáltató társaság munkatársainak megkenésére egy Magyarországon szélerőművet tervező osztrák energiacég – írta tegnap az osztrák News című hetilap cikkét szemlézve az origo.hu. A Bewag nevű burgenlandi áramszolgáltató korábbi vezetői egy ismert osztrák lobbista cégének fizettek, ahonnan a pénz állítólag a Magyar Energiahivatal, illetve az E.ON embereihez vándorolhatott. A végig feltételes módban íródott osztrák cikk szerint a feltehetőleg vesztegetésre szolgáló összeget a Bewag burgenlandi áramszolgáltató cég magyarországi leányvállalata fizette ki a Hochegger Kft.-nek. Az ügy egyébként a cég rendkívüli felmondással elbocsátott két igazgatósági tagjának pereskedése nyomán pattant ki. A bírósági eljárásban az ellenérdekelt felek kölcsönösen vádolják egymást. A News hetilap szerint az ügy azután robbant ki, hogy a Bewag májusban „durva kötelezettségszegés” miatt elbocsátotta az igazgatóság két tagját, Hans Lukitsot és Josef Münzenriedert. Lukits pert indított a cég ellen, és ebben az eljárásban íródott a társaság azon ellenkeresete, amelyben szerepelnek a fenti feltételes állítások.
A hírre egy közösségi portálon reagáló Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a következőket írta: „talán ez az osztrák hír érthetőbb megvilágításba helyezi, hogy a kormányváltást követően miért is állítottuk le azonnal a szocialisták által meghirdetett széltendert. Felmerült annak a lehetősége, hogy az engedélyek kiosztását háttéralkuk alapján kívánják végrehajtani. Ha ez a hír igaz, akkor ugyancsak csúnya dolgok történhettek a háttérben, a kormányváltást közvetlenül megelőző időszakban.” Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a 2009-ben kiírt szélerőműtendert a fejlesztési minisztérium 2010 nyarán visszavonta, szükséges módosításokra, például a verseny növelését garantáló pontok beépítésére hivatkozva. Az ágazat akkor rendkívül csalódottan fogadta e döntést.
Lapunk megkereste az E.ON hazai leányvállalatát, illetve a Magyar Energiahivatalt is. Bár mindként sajtóosztály írásban ígért választ az osztrák napilapban megfogalmazott vádakkal kapcsolatban, a kért tájékoztatást nem kaptuk meg lapzártánkig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.