Szokatlanul könnyű csillagot fedeztek fel

Hírösszefoglaló
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig elképzelhetetlennek vélt csillagot fedezett fel a világegyetem peremén egy nemzetközi kutatócsoport: az SDS J102915+172927 katalógusjelű objektum tizenhárommilliárd éves, vagyis az ősrobbanás után mindössze hétszázmillió évvel született, és megkérdőjelezi az elfogadott csillagképződési elméleteket – jelentette a távirati iroda a Nature magazinban megjelent tanulmány alapján. A nemzetközi kutatócsoport Elisabetta Caffauval, a Heidelbergi Egyetem csillagászával az élen egy évtizeden át kutatta az égboltot fémekben szegény csillagok után.
– Ezek az objektumok a kezdetleges univerzum relikviái: vegyi összetételük a korabeli csillagképződési folyamatok fosszilis „lenyomata” – hangsúlyozta Caffau. A kutatók a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) digitális égboltfelmérési program részében készült felvételekről komputer segítségével választották ki a több százezer lehetséges objektum közül a húsz legígéretesebb csillagot, majd ezeket a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium (ESO) óriási teleszkópjával (VLT/Very Large Telescope) vizsgálták.
Az újonnan felfedezett csillag vegyi összetételének elemzése kimutatta, hogy az objektumot a csillagok első nemzedékének szupernóvaként való felrobbanása hozta létre.
Mint Caffau kifejtette, a csillagnak, amely szinte kizárólag könnyű elemekből áll, valójában nem is lenne szabad léteznie, mert a közkeletű elmélet szerint a szén és az oxigén az „alapanyagok” lehűtéséhez szükségesek, hogy a csökkenő hőmérséklet következtében „összeeső” gázokat „beszippanthassák” a csillagok. „Kutatásaink megmutatják, hogy a világegyetem nagyon kezdetleges vegyi összetétele mellett hogyan zajlott az alacsony tömegű csillagok képződése” – emelte ki a csillagász.
Elisabetta Caffau hozzátette: bár szokatlan az újonnan felfedezett objektum összetétele, nem lehet kizárni, hogy több kortársa is létezik, amelyek keresését a kutatócsoport folytatja a jövőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.