Változatok önkifosztásra

Körmendy Zsuzsanna
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös, minél civilizáltabbak vagyunk, annál inkább úgy érzik a szülésre termett nők, hogy megoldhatatlan feladatok elé állítja őket az anyaság. Egyik kereskedelmi csatornánkon gyakran látni a Szuperdadus sorozat darabjait. (A filmet Angliában jelenleg is sikerrel vetítik.) A főhősnő harminc körüli, megtermett nő, nem szexbomba, nem kékharisnya. Ha elég tapasztalatlan egy férfi, akkor csakis és kizárólag ilyen kinézetűnek tud elképzelni egy úgymond igazi anyát. A több mint határozott hölgy hátrafésült, kissé zsíros hajjal, egyszerű öltözékben jelenik meg a képernyőn, hogy tanácsokkal lássa el az aerobiktól vagy a gondoktól megvékonyult, karikás szemű, rosszkedvű, többnyire gondosan fodrászolt, ideges és legfőképpen tanácstalan anyákat. Szuperdadus megnyilvánulásai nincsenek híjával a tapasztalatoknak, és minden esetben ellentmondást nem tűrőek. Szemmel láthatóan mindent tud a gyerekekről. A másokéiról különösképpen. A szereplő kiválasztását nyilván nem kapkodták el a rendezők, lényének tenyeres-talpas természetességével hivatott sugallni, hogy ő többet tud az anyaságról, mint a kontár szülőanyák, akik többnyire karcsúbbak, jobban öltözöttek, nyugtalanabbak, elkeseredettebbek és jóval tanácstalanabbak saját gyermekeikkel, mint a szuperdadus.
Egyszer egy ötven körüli asszony, aki nem volt szuperdadus, csak egy rosszul kereső, jólelkű, amúgy hívő magyar védőnő, s nem hitte magát tévedhetetlennek, csak figyelt és finoman irányította a kismamákat, akaratlanul is mondott egy kőbe vésendő mondatot. Egy későn szülő értelmiségi nőnek, aki az anyaságban is maximalista akart lenni, ezért a kéthetes kislányával szemben tele volt bizonytalansággal, a huszadik „nem tudom, jól csinálom-e” kezdetű mondatába közbevágott: „Maga mindent a lehető legjobban csinál, mert maga az anyja.” Varázsmondat volt. A gyakorlatlan anya szárnyakat kapott, rádöbbent, hogy a felelősség nem azonos a görcsösséggel és a megfelelni vágyással. A felelősség valójában végtelen és múlhatatlan szeretet.
Nemrég olvashattunk róla, hogy Magyarországon vannak olyan vidékek, ahol egy védőnőnek csaknem kétszer annyi szülőhöz kellene eljárnia, mint amennyi fizikailag lehetséges. Attól félek, a védőnő nélkül maradt kismamák egy része rákap a Szuperdadus sorozatra. Megtanul ideges lenni, amikor boldog is lehetne. Bebeszéli magának, hogy nem ért a neveléshez, holott csak nem fordít elég figyelmet arra, hogy megismerje a gyerekét. Enged a trendnek, és gyors munkába állással igyekszik megszabadulni attól a visszahozhatatlan időszaktól, amikor saját gyermeke fejlődését figyelve az élet legfontosabb dolgain gondolkodhatna.
Katherine Mansfield egy írásában bemutatja, hogy egy gazdag polgári körülmények közt élő ifjú hölgyben miként ébredezik a gyengéd és gondoskodó ösztön kicsinye iránt. Ám a dada minduntalan kiveszi a kezéből a gyerekét. Hiszen ő mindent jobban csinál (ő is „szuperdadus”)! Lassan, de biztosan elveszi a fiatal anyától az önbizalmát, aki hiába vágyik arra, hogy ő etesse, ő altassa el a gyerekét, az ördögi munkamegosztás miatt mindenből kimarad. Egyre árvább, egyre szerencsétlenebb. A polgári életnívó azt kívánja meg tőle, hogy „gondtalan” és kipihent, hibátlan frizurájú szépség maradjon, menő férje számára este a vacsoránál ragyogó toalettben megjelenő jelenség. Hogy hölgy maradjon, és ne váljék anyává. Manapság sok nő ezt az érzelmi harakirit önként és dalolva teszi meg önmaga ellen. Enged a divatnak, és átengedi a gyereknevelést anyósnak, nagymamának, dadának, nörsznek. Jól keresnek – és nem veszik tudomásul, hogy kifosztják önmagukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.