Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 11., vasárnap, Leó, Szaniszló napja
HÍR TV – Civil körEurópa szerint nem lehet saját véleményünk.
Archívum, Archívum - Magyarnemzet
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/archivum-magyarnemzet/foldesi-szabo-elozetesben-marad-4406762/

Földesi-Szabó előzetesben marad

Nemcsak védője, a vádhatóság is házi őrizetet indítványozott az Egymásért-ügyben első fokon elítélt és bujkálása után előzetes letartóztatásba helyezett Földesi-Szabó Lászlóval szemben, de a bíróság úgy döntött, a gyanúsított rács mögött marad – tudta meg lapunk.

Rács mögött maradhat Földesi-Szabó László, az Egymásért nevű titkosszolgálati hátterű alapítvány egykori, csempészésért és adócsalásért nem jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélt vezetője. Berényi András ügyvéd, a gyanúsított védője lapunknak különös fordulatként értékelte, hogy az első- és másodfokú bíróságok annak ellenére utasították el a kényszerintézkedés enyhítését, hogy azt nemcsak ő, hanem a Fővárosi Főügyészség, majd a Fellebbviteli Főügyészség is indítványozta. A táblabíróság azzal indokolta döntését: szabadlábon hagyása, illetve házi őrizetbe helyezése esetén fennáll a veszélye, hogy Földesi-Szabó szökéssel nehezítené az eljárás sikeres befejezését, és tavaly december 22-e óta (ekkor tűnt el ítélethirdetés közben a vádlott a tárgyalóteremből) nem álltak be olyan változások, amelyek alátámasztanák az indítványt.
*
A kényszerintézkedésről első fokon döntő Fővárosi Bíróság részéről Kenéz Andrea járt el, aki az Egymásért-ügy bírájaként végignézhette, amint Földesi-Szabó kisétált a tárgyalóteremből, majd máig ismeretlen helyre távozott. A férfi ellen az elfogatóparancsot is kiadó bírónő határozatával szemben a védő és az ügyészség is fellebbezést jelentett be, de a jogerősen döntő ítélőtábla megalapozottnak találta Kenéz Andrea verdiktjét.
A féléves bujkálás után a fővárosban május 18-án elfogott Földesi-Szabóval szemben akkor még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytatott eljárást adócsalás gyanújával, majd az ügyet a Budapesti Katonai Ügyészség vette át. Az ügyészek minden addig keletkezett iratot államtitokká minősítettek, majd vélhetőleg nyomozási alku részeként az addigi terhelt az eljárás tanúja lett. Védője a Hír Televízió műsorában utalt arra, hogy a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati karát érintő kémbotrány nyomozását ügyfele vallomásai is segítették. Földesi-Szabót azóta több alkalommal is kihallgatták, és azt már a katonai ügyészség kezdeményezte, hogy a magyar hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adjanak ki Földesi-Szabó egykori üzlettársa, a bécsi repülőtéren június elején őrizetbe is vett Jakubinyi Róbert ellen.
A férfi a gyanú szerint az oroszok strómanjaként vásárolt, majd játszott idegen kézre több milliárd forint értékű Mol-részvényt, amivel a társaság jelentős kárt okozott a költségvetésnek és a magánbefektetőknek is. Jakubinyi egy hónappal később házi őrizetbe került, és értesüléseink szerint a kiadatási ügyét még ebben a hónapban tárgyaló bécsi városi bíróságnak a magyar hatóságoktól eddig érkezett négy, ám eltérő tartalmú indítvány alapján kell döntenie arról, hogy a férfit átadják-e hazánknak.
Jakubinyi Földesi-Szabóval és az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) első főigazgatójával, Nagy Lajossal együtt hozta létre az Egymásért alapítványt. Ennek kuratóriumában kapott helyet más titkosszolgálati munkatársakkal együtt Galambos Lajos, az NBH akkori vezetője, akit a kémbotrányban államellenes bűncselekmény elkövetésével gyanúsít a katonai ügyészség.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Liberális játszma

A baloldal egymillió ember beoltását akadályozta volna meg
A baloldali összefogás továbbra sem vonta vissza a keleti vakcinákat támadó parlamenti javaslatait.

Focibotrány

Minden Gulácsival kezdődött
Egy német cég a véleménye miatt rúgott ki egy kiváló magyar szakembert, Petry Zsoltot.

Kiemelt

Donald Trump republikánus győzelmet jósol
Az előző amerikai elnök egy zárt körű rendezvényen arról beszélt, pályára rakná a Republikánus Pártot.

Poszt-trauma

Vadai Ágnes rátámadt Szili Katalinra
Gyurcsányista tempó.

Poszt-trauma

Fordulat: kampányt indított az ellenzék a regisztráció ellen
Ismét más irányt vett az ellenzéki kommunikáció: tegnap még regisztrálásra buzdítottak, ma már a regisztráció eltörlését követelik.

Poszt-trauma

Veesenmayer lehelete és a bolsevik agitátorok
Jó tudni, hogy a „német” „közszolgálati” bárdolatlanul beleavatkozna a 2022-es magyarországi választásokba.

Aktuális

Minden, amit egyetemistaként az adózásról tudni kell
Ösztöndíjak, diákmunka, fizetett szakmai gyakorlat. Ha nem tudod, mi után mennyit kell adóznod, akkor segítünk eligazodni.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány már nem lottóötös
A Gyurcsány Ferenc nevű politikai kalandorral kapcsolatban tiszta és világos beszédre van szükség.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!