Visszavonták a DRB-csoport bankjainak működési engedélyét

A betéteseket 30 millió forintig kártalanítják még márciusban, egyúttal átfésülik a brókercégek nyilvántartási rendszereit is.

WL
2015. 03. 02. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kis bankok tevékenységi engedélyét. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki – mintegy 30 millió forintig –, és amelyhez az MNB elegendő forrást nyújt – nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti alelnöke az MTI-nek hétfőn. Hozzátette: a jegybank előre hozott vizsgálatsorozatot kezdett a brókercégek nyilvántartási rendszereinek áttekintésére.

Az engedélyek visszavonása egyben azt jelenti, hogy elhárult a jogi akadály a betétesek és a többi kárvallott kártalanítása elől.

Tállai András hétfőn közölte a parlamentben, hogy a Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok közül 67 kap rendkívüli támogatást. Elmondta, fontos, hogy megsegítsék az érintett önkormányzatokat, hogy biztosított legyen a működőképességük, illetve az önkormányzatoknál dolgozó közalkalmazottak, közfoglalkoztatottak bérének, valamint a segélyeknek a kifizetése. A támogatás összege mintegy 245 millió forint.

Azt mondta, a brókerházhoz kötődő bankcsoport ügyfelei közül körülbelül 150 ezer embert, több mint 80 önkormányzatot és több ezer vállalkozást érint az ügy.

Beszámolt arról is, hogy az ügy kapcsán egy tárcaközi munkabizottság is létrejött. Kitért arra, hogy az érintett nyugdíjasok a napokban a postán keresztül kapják meg juttatásaikat.

Tállai András közölte, a törvény szerint 100 ezer euróig, mintegy 30 millió forintig kártalanítják a magán-, illetve a jogi személyeket. Ehhez az kell – folytatta – , hogy a bankok működési engedélyét a jegybank felfüggessze és elindítsa a felszámolást. Megjegyezte: ezt követően történhet meg a kártalanítás 20 munkanapon belül.

A betétvédelmi alap is rendelkezésére áll az érintetteknek, a kártalanítás mértéke maximum 20 ezer euró, azaz 6 millió forint – ismertette.

Sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozás is indult a Buda-Cash-ügyben, a brókerház vezetőit még nem hallgatta ki a rendőrség.

Továbbra sincs válasz arra a kérdésre, hogy miként vezethette orránál fogva több mint egy évtizedig a Buda-Cash a pénzügyi felügyeletet, mint ahogy az előtt is értetlenül állnak a szakértők, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint százmilliárd forint vált köddé a brókerház kezei között. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a fenti eset rávilágít arra, hogy mekkora gondok lehettek a pénzügyi felügyeletnél az elmúlt évtizedben.

Közben a kaposvári polgármesteri hivatal is próbál segítséget nyújtani a város azon lakosainak, akik az akadozó banki kifizetések miatt nem tudják befizetni a március 15-ig esedékes helyi adók első részletét. Aki ugyanis kérvényezi a befizetés elhalasztását, az később – késedelmi kamat nélkül – is rendezheti tartozását – áll az önkormányzat közleményében.

A kormány minden segítséget megad a Buda-Cash-ügy károsultjainak, az érintett önkormányzatok rendkívüli támogatást kapnak, a magán-, valamint jogi személyeket pedig 30 millió forintig kártalanítják a törvényben rögzített eljárásrend szerint – közölte a Fidesz-frakció hétfőn.

Most kezdődik az igazi botrány

Pintér Zoltán, a Buda-Cash alapítója

Így juthatnak hozzá nyugdíjukhoz a DRB ügyfelei

Kettős könyvelést vezetett a Buda-Cash?

Az ügyfélfogadás szünetel

De ki is az a bróker?

Bukhatja a pénzét a siklósi önkormányzat

Siklósi jajkiáltás: százezer forintja sem maradt az önkormányzatnak

Saját csapdájukban a Buda-Cash ügyfelei

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.