Így juthatnak hozzá nyugdíjukhoz a DRB ügyfelei

Senkinek sem utalják el a nyugdíját, akinek a Buda-Cash-botrányban érintett bankoknál van számlája.

2015. 02. 25. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán több kérdést is feltettünk az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnak, többek között azzal kapcsolatban, hogy a Dél-dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál számlát vezető ügyfeleknek elutalják-e a nyugdíját a jelen helyzetben. Ismert, százmilliárd forintot csalhatott el a Buda-Cash Brókerház a jegybank szerint. A cég működését felfüggesztették. A vállalat tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható a Dél-dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy bankkal, náluk szintén korlátozó intézkedéseket rendelt el a jegybank, így a betétkifizetést egymillió forintban maximálták, és felügyeleti biztosokat rendeltek ki. A becslések szerint körülbelül százezer ügyfélnek van számlája az érintett pénzintézeteknél, ők a következő időszakban csak korlátozottan férhetnek hozzá pénzükhöz, így kiemelten fontos számukra, hogy ne kapjanak újabb utalásokat.

A felügyeleti biztosok kezdeményezésére a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa szerdára bankszünnapot rendelt el a DRB Bankcsoport valamennyi bankjánál: a BRB BUDA Regionális Banknál, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Banknál, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Banknál és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banknál is.

 

A bicskei székhelyű Buda Regionális Bank honlapjára feltett ügyféltájékoztatóban az olvasható, hogy az MNB alelnöke, Windisch László kedden hozott végzésében a Buda Regionális Bankhoz felügyeleti biztosként a Pénzügyi Stabilitás és Felszámoló Nkft.-t rendelte ki.

 

A honlapon található másik tájékoztató megerősítette, hogy a banknak tilos az egymillió forint feletti betétek és más visszafizetendő források kifizetése, a bankban betét elhelyezése, bankszámlával kapcsolatos tartozások (tőke, kamat, késedelmi kamat, költség) rendezése, hitelezési tevékenység folytatása. Emellett az internetbank használatát, a bankkártya rendszer és az ATM-ek működtetését felfüggesztették, a bankszámlákról nem teljesítik az állandó/rendszeres-, a határidővel berögzített átutalási megbízásokat, a csoportos beszedési megbízásokat.

A főigazgatóság válaszolt a fenti kérdésünkre, mégpedig ugyanazzal a szöveggel, melyet a honlapján is elhelyezett szerdán: „A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztatja azon ügyfeleit, akik eddig a DRB-bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták nyugdíjukat, hogy a DRB-csoportnál elrendelt korlátozások miatt 2015. március hónapban postai úton kapják kézhez ellátásukat. Az előbbiekről és a további teendőkről az érintettek részére 2015. március hónap első hetében tájékoztató kerül kiküldésre.” A postai kézbesítéssel a nyugdíjfolyósító azt akarja elkerülni, hogy beragadjon az utalása a DRB-nél.

A következő kifizetésre március 12-én kerül sor.

Sok önkormányzat is komoly bajba került, hiszen az érintett pénzintézetek voltak részben vagy egészben a számlavezetőik, így nem férnek hozzá az olykor tízmillió forintokat kitevő betéteikhez. Most mindannyian igyekeznek bankot váltani és leállítani minden kifizetést, amely a régi számlára érkezne.

Időközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is reagált a helyzetre, mint az MTI-vel közölték, méltányosan járnak el azokkal szemben, akik fizetési nehézséggel küzdő pénzintézetnél vezetik bankszámlájukat, és emiatt nem tudnak határidőben eleget tenni adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek.

Munkabizottságot hozott létre a kormány, hogy felmérje mi történt a Buda-Cash Brókerháznál – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Hír TV-nek.

A tárcavezető szavai szerint a felügyeleti vizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank végzi, a Belügy- és a Nemzetgazdasági Minisztérium szakemberei pedig már vizsgálják, milyen kár érte az embereket és az államot.
Az állam részéről az a legfontosabb, hogy megnézzék, milyen károk történtek, milyen kört – önkormányzatokat, vállalatokat, magánszemélyeket – érint az ügy, illetve milyen mértékű kártérítési kötelezettsége lesz az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) vagy a Befektető-védelmi Alapnak (Beva) – sorolta Varga Mihály, hozzátéve: még nincsenek minden információ birtokában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.