Buda-Cash-ügy: hogyan menekülhetnek az önkormányzatok?

A nagyharsányi polgármester húzása merész, ugyanakkor pofonegyszerű: bankváltás, de azonnal!

Molnár Dániel
2015. 02. 25. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kémes, Nagyharsány, Drávaszabolcs. Baranya megyei kis települések, melyek közvetve vagy közvetlenül érintettek a Buda-Cash és a DRB-botrányban. Kedden, miután kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során (fedezet nélküli, úgynevezett százszoros tőkeáttétellel kötöttek üzleteket a svájci frank árfolyamára spekulálva), azonnali hatállyal felfüggesztette a jegybank a Buda-Cash tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki. Windisch László, az MNB alelnöke szerint a kár akár a százmilliárd forintot is elérheti. Előbbi brókerház összeomlása a Dél-dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy pénzintézetre – Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt., Dél-dunántúli Takarék Bank (DDB) Zrt., Buda Regionális Bank (BRB) Dél-dunántúli Regionális Bank (DRB) – is kihat: a közös tulajdonosi háttér okán több tízmilliárd forintnyi befektetés és bankbetét fagyott be kedden. Az önkormányzatok vegyesen reagáltak a kialakult helyzetre, az MNO körbetelefonálta őket, hogyan.

Kettős könyvelést vezetett a Buda-Cash?

Az ügyfélfogadás szünetel

De ki is az a bróker?

Bukhatja a pénzét a siklósi önkormányzat

Siklósi jajkiáltás: százezer forintja sem maradt az önkormányzatnak

A kémesi DRB-bankfiókban nemcsak a helyi, de három környező település (Cún, Szaporca, Tésenfa) önkormányzatának pénze is benn van. Ugyanakkor Kémes polgármestere szerint ez elenyésző összeg (2-4 millió forint), ugyanis kis községekről van szó, ráadásul a négyből „csak” három önkormányzat pénze ragadt benn. Szolykóné Pfeifer Gabriella polgármester portálunkkal azt közölte, ha meg tudják állítani az államkincstártól és a munkaügyi központból érkező finanszírozásokat, akkor a helyzet elvileg nem veszélyezteti a működést. Véleménye szerint állami gyorssegélyre sem lesz szükség. Elmondta, hogy beszélt Tiffán Zsolttal, a térség országgyűlési képviselőjével, de egyelőre ők is ott tartanak, hogy megnézik, kinek mennyi pénze ragadt be. – Keressük azt a bankot, aki fogadóképes ilyen rövid idő alatt, a további lépések a napokban fogják kiforrni magukat – válaszolta az eddig megtett és a jövőben várható intézkedéseket firtató kérdésre a városvezető.

Szolykóné Pfeifer Gabriella a helyi DRB-fiók vezetője is egyidejűleg, így arról is tudott információval szolgálni, hogy mi a helyzet a bankfiókban. Azt mondta, 650 magánszemélynek van számlája, de ők a pénzükhöz jutnak, leszámítva néhány betétes ügyfelet. Nincs káosz, az emberek megértőek – mesélte, és megnyugtatásul hozzátette, olyan még nem fordult elő, hogy az ügyfelek ne lettek volna kártalanítva, „nem ez az első banki mizéria, amit az ország túlél”.

A felügyeleti biztosok kezdeményezésére a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa szerdára bankszünnapot rendelt el a DRB Bankcsoport valamennyi bankjánál: a BRB BUDA Regionális Banknál, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Banknál, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Banknál és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banknál is.

 

A bicskei székhelyű Buda Regionális Bank honlapjára feltett ügyféltájékoztatóban az olvasható, hogy az MNB alelnöke, Windisch László kedden hozott végzésében a Buda Regionális Bankhoz felügyeleti biztosként a Pénzügyi Stabilitás és Felszámoló Nkft.-t rendelte ki.

 

A honlapon található másik tájékoztató megerősítette, hogy a banknak tilos az egymillió forint feletti betétek és más visszafizetendő források kifizetése, a bankban betét elhelyezése, bankszámlával kapcsolatos tartozások (tőke, kamat, késedelmi kamat, költség) rendezése, hitelezési tevékenység folytatása. Emellett az internetbank használatát, a bankkártya rendszer és az ATM-ek működtetését felfüggesztették, a bankszámlákról nem teljesítik az állandó/rendszeres-, a határidővel berögzített átutalási megbízásokat, a csoportos beszedési megbízásokat.

Esetleges rendkívüli intézkedésekkel (például hosszított ügyfélfogadás) kapcsolatban a polgármester-fiókvezető úgy fogalmazott, hogy ha lesz erről központi utasítás, akkor azt betartják, de egyénileg nincs kompetenciájuk ilyen döntéseket meghozni.

A drávaszabolcsi önkormányzat közvetlenül nem került bajba, ugyanis az OTP-nél vezet számlát. Az alig 700 fős településen viszont komoly gondot okozhat, hogy a lakosság egy része a DRB Banknál tartotta megtakarítását. Baráth Attiláné, a község polgármestere portálunk érdeklődésére ugyanazt magyarázta, amit szerdán a siklósi polgármester: a segélyből tengődők nem fogják kibírni, ha nem kapják meg időben a 22 500 forintot, és mivel hónap vége van, egyre közelebb van az utalás időpontja. Rögzítette: sem a fizetéseket, sem a segélyeket nem utalják át a DRB-s számlákra, viszont egyeztettek a Magyar Államkincstárral (MÁK), és abban állapodtak meg, hogy az érintettek készpénzben kaphatják meg a nekik járó pénzt. Baráthné hozzátette: ha ez a forgatókönyv valósulna meg, akkor az OTP-vel is tárgyalni kell, hiszen nem a szokásos összeget, hanem annál jóval nagyobb tételt kellene majd előkészíteni.

Arra, hogy a közeljövőben hogyan kívánják megoldani a többi DRB-n keresztül menő utalást, a polgármester egyelőre nem tudott válaszolni, mint mondta, keresik a legjobb megoldást.

„Bankot váltunk! Ebben a helyzetben egyszerűen nem tudunk mást tenni. Még ha törvényt sértünk, akkor sem” – közölte az MNO-val Beregszászi József, Nagyharsány első embere. A városvezető érthető feszültséggel a hangjában nyilatkozott arról, hogy az önkormányzat a DRB-nél vezetett számlát, így ők is kárvallottjai a Buda-Cash-összeomlásnak. Ők viszont nem várnak senkire.

Mint a polgármester hangsúlyozta, nincs mire várni, a segélyből élők és a kis fizetésüket váró dolgozók legalábbis biztosan nem bírják ki hónapokig a pénzük nélkül. Ezért az önkormányzat úgy határozott, hogy azonnal bankot vált. Az önkormányzati törvény azt nem írja elő, hogy a települések mely pénzintézetnél nyithatnak számlát, azt viszont igen, hogy egy ilyen váltást 30 nappal az új számla megnyitása előtt jelezni kell az államkincstár felé. Beregszászi József jelzi: semmiképpen sem akarnak nyíltan törvényt sérteni, már megállapodtak a MÁK-kal, és ennek fényében szüntetik meg a DRB-s számlájukat.

Mint ez a példa is mutatja, a befagyott pénzüket féltő településeknek nem kell ölbe tett kézzel végignézniük, ahogy elúszik a pénzük. Ha egyeztetnek az államkincstárral, akkor – mivel vis maior helyzetben vannak – van rá mód, hogy azonnal egy másik bankban nyissanak számlát, így legalább azt a pénzüket meg tudják menteni, amit az államkincstártól a következő utalásban megkapnának. Az esetleges kártalanítás ettől persze teljesen független.

Beremend városvezetése sem találta fel a spanyol viaszt, Theisz Ferenc polgármester ugyanazt az utat járja, mint Nagyharsány. Amikor először kerestük, épp a bankban volt, és mint utólag kiderült épp a nehéz helyzetbe került önkormányzat pénzét „mentette”. „A városnak és számos lakosnak is a DRB Banknál van számlája, úgyhogy mindenképp tenni kellett valamit. Azt egyelőre nem szeretném elárulni, hogy melyik intézetnél nyitottuk az új számlát. Az alszámlákat most intézi a bank, ha minden jól megy, holnapra már érkezhet is rájuk pénz.” Theisz Ferenc jelzi, mivel vészhelyzetben voltak, nem lehetett várni semmilyen hivatalos engedélyre az államkincstártól, de az egyeztetés itt sem maradt el a MÁK-kal. A kincstárnak is az az érdeke, hogy a szerény jövedelműek és a segélyre várók hozzájussanak a pénzükhöz.

A bama.hu korábban megírta, Beremendnek csaknem 200 millió forintnyi pénze és megtakarítása ragadt bent a DRB-nél.

A Fejér megyében található Vál a Buda Regionális Banknál (BRB) tartotta a pénzét. Bechtold Tamás polgármester az MNO-nak arról beszélt, hogy több bankkal is tárgyalásban vannak, ahol esetleg számlát tudnának nyitni. A Magyar Államkincstár készpénzben fogja eljuttatni a településnek a havi támogatást, és minden egyéb összeget. A jelenlegi helyzet felülírja azt a törvényi előírást, hogy egy önkormányzat csak egy pénzintézetnél vezethet számlát, így Vált sem izgatja, hogy a BRD-nél is van folyószámlája.

Információink szerint egyébként az államkincstárban a Buda-Cash-zárolást követően ma reggeltől leállították a Pest megyei utalásokat a DRB felé. Az érintett önkormányzatok vagy új számlát nyitnak, ahová a MÁK a jövőben utalni tud, vagy ideiglenesen a házi pénztárból fizetik a béreket és a segélyt.

Több ezer érintettje lehet a Buda-Cash körüli botránynak Somogy megyében is – írja a Sonline. Megkeresték Igal polgármesterét, aki azt közölte, hogy a város vagyona a Dél-Dunántúli Takarék Bankban (DDB) van, és mivel zárolták a pénzt, nem tudják, tudnak-e béreket fizetni egyáltalán. Cserénfa, Hajmás, Gálosfa, Kaposgyarmat és Szentbalázs önkormányzata is a DDB ügyfele, az ő pénzük is befagyott. Nagybajom városa ugyan az OTP ügyfele, de egyes projektek számlái a DDB-nél vannak, akárcsak közel ezer helyi család pénze.

A Boon.hu tegnapi cikkében azt írta, hogy a zárolás az Észak-Magyarországi Regionális Bankot (ÉRB) is érinti, így a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi- és Iparkamarának (BOKIK) a pénzét is zárolták. A kamara elnöke a portállal azt közölte, a lépés nem okoz likviditási zavart. Tiszaladány polgármestere sem esett kétségbe, hiába van az ÉRB-nél a település vagyona. Liszkai Ferenc szerint március elején feloldják a kifizetési korlátozást, addig pedig elég az az egymillió forint, amit fel lehet venni.

Munkabizottságot hozott létre a kormány, hogy felmérje mi történt a Buda-Cash Brókerháznál – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Hír TV-nek.

A tárcavezető szavai szerint a felügyeleti vizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank végzi, a Belügy- és a Nemzetgazdasági Minisztérium szakemberei pedig már vizsgálják, milyen kár érte az embereket és az államot.
Az állam részéről az a legfontosabb, hogy megnézzék, milyen károk történtek, milyen kört – önkormányzatokat, vállalatokat, magánszemélyeket – érint az ügy, illetve milyen mértékű kártérítési kötelezettsége lesz az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) vagy a Befektető-védelmi Alapnak (Beva) – sorolta Varga Mihály, hozzátéve: még nincsenek minden információ birtokában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.