Az MNB felfüggesztette a Buda-Cash működését

Az intézkedések hatálya alatt az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.

HZS
2015. 02. 24. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a zrt. tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkat talált. Emiatt a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a mai naptól felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz – írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Az Index piaci pletykákra hivatkozva azt írta: a Buda-Cash Brókerház ügyfelei veszítették a legtöbbet a svájci frank elmúlt időszakbeli hektikus ingadozásával. A hírek szerint a számlákon többmilliárdos – egyes hírek szerint 8 milliárdos – veszteség keletkezett, amelyet egyébként a Buda-Cash már jelentett a MNB-nek, és tett lépéseket azok rendezésére. Ilyen esetben az ügyfelek betéteit 100 ezer euróig a Befektető-védelmi Alap (BEVA) biztosítja.

Az MNB végzésében rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt – a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.

Az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB hétfőn az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett. A felügyeleti biztosok kedden átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai nyomozati cselekményt hajtottak végre reggel a Buda-Cash Brókerháznál – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. Azonban további részletet a rendőrség egyelőre nem kíván közölni.

Az Index hétfő kora este arról számolt be, hogy az NNI munkatársai a brókerház budapesti, Ménesi úti központjánál vannak. A hírportál munkatársa a késő esti órákban a helyszínen rendőrautókat már nem látott, azonban amikor az irodába megpróbált bejutni, azt a tájékoztatást kapta, hogy ott „rendőrségi intézkedés van folyamatban”, ezért az épületet el kell hagynia.

Felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedési jogát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a részvény és a származékos szekcióban kedden – közölte a BÉT a honlapján. A közlemény szerint a BÉT néhány perccel a kereskedés indulása előtt kapott tájékoztatást a Magyar Nemzeti Banktól arról, hogy a jegybank felfüggesztette a Buda-Cash működési engedélyét. A jegybanki intézkedés következtében a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) is felfüggesztette a brókercég klíringjogát.

A Buda-Cash független, magyar tulajdonú brókercég. Honlapja szerint 1995 májusában alapították, és megalakulása óta tagja a Budapesti Értéktőzsdének. A budapesti központja mellett 11 városban van fiókja és közel 200 munkatárssal rendelkezik. Ügyfelei magyar magánbefektetők, valamint kis- és középvállalkozások, akik számára teljes körű befektetési szolgáltatást nyújt.

 

A nyilvános cégadatok szerint a Buda-Cash a legutolsó lezárt üzleti évében, 2013-ban 584 millió forint adózás utáni eredményt ért el az előző évi 105 millió forint után. A befektetési szolgáltatási tevékenységből származó bevételei 3,855 milliárd forintot értek el 2013-ban, a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye pedig 2,785 milliárd forintot tett ki.

 

A Budapesti Értéktőzsde adatai szerint összforgalma alapján a Buda-Cash a nyolcadik legnagyobb tőzsdei forgalmazó, a részvénypiacon pedig a hetedik helyet érte el 2014-ben, 147,7 milliárd forintos részvénypiaci és 148,5 milliárd forintos azonnali piaci forgalommal. A származékos szekcióban az egyedi részvények határidős piacán a legnagyobb forgalmat bonyolította tavaly.

 

Az Index írása beszámol arról is, hogy felsejlik a tulajdonosi kör kapcsán egy regionális bank, mely 112 fiókkal rendelkezik, illetve 120 ezer ügyfelet, illetve mintegy 300 milliárdos mérlegfőösszeget tudhat magáénak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.