Százmilliárdos csalás?

Százmilliárd forintot csalhatott el a Buda-Cash Brókerház a jegybank szerint. A cég működését felfüggesztették.

Csécsi László
2015. 02. 25. 4:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyanú szerint több mint egy évtizedig csaphatta be az ellenőrző szerveket és az ügyfeleit a Buda-Cash Brókerház. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a visszaélésgyanús esetek miatt tegnap felfüggesztette a cég működését, és felügyeleti biztosokat rendelt ki annak élére. Az ügy kapcsán bűncselekmény gyanúja is felmerült, ezért az MNB büntetőfeljelentést is tett.

Windisch László, a jegybank alelnöke tegnap az ügy kapcsán arról beszélt, hogy a gyanú szerint a Buda-Cash Brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben, és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is. A jegybank az eljárás idejére zárolta a Buda-Cash-ügyfelek számláit, a hírek szerint tegnap 20-30 ember gyűlt össze a társaság Ménesi úti irodaháza előtt a pénzét követelve, de nem léphettek be az épületbe.

A jegybank alelnöke közölte azt is, hogy a Buda-Cashsel annak tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható, a Dél-dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál szintén korlátozó intézkedéseket rendelt el a jegybank, így a betétkifizetést egymillió forintban maximálták, és felügyeleti biztosokat rendeltek ki.

A bankcsoport tagja még a DRB-n kívül az Észak-magyarországi Regionális Bank, a Dél-dunántúli Takarék Bank és a Buda Regionális Bank is. Windisch szerint a svájci frank árfolyamának januári hirtelen emelkedése nincs közvetlen összefüggésben a brókercégnél feltárt hiányosságokkal, bár az árfolyamváltozás mintegy tízmilliárd forint veszteséget okozott a cég ügyfeleinek. A vizsgált ügy azonban hosszabb időre terjed ki, és nagyságrendileg nagyobb összeget érint.

Az alelnök tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak. Az ügyfelek pénzét a Befektetővédelmi Alap (Beva) hatmillió forintig biztosítja, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora az az összeg, amelyre már nem vállal kezességet. A bankok ügyfelei jobb helyzetben lehetnek, mert nekik harmincmillió forintig dob mentőövet az Országos Betétbiztosítási Alap, az e fölötti rész veszhet csak el. Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója egyébként tegnap arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy az alapnak jelenleg 12 milliárd forint vagyona van. Ha ez nem lenne elegendő, akkor rendkívüli befizetést rendelhet el a tagok számára.

Hogy miként tüntethetett el százmilliárd forintot a Buda-Cash anélkül, hogy a hatóságok felfigyeltek volna rá, arra egyelőre nincs magyarázat. A lapunknak nyilatkozó, évtizedes tapasztalattal bíró brókereknek is csak tippjei vannak, azt azonban mindnyájan megjegyezték, hogy a százmilliárdos összeg túlzónak tűnik. Azt ugyanakkor hozzátették, már több mint egy évtizede lehetett olyan pletykákat hallani a piacon, hogy a cég két külön könyvelést vezet, egyet a felügyelet számára, egyet pedig saját használatra.

Egyesek arra gyanakszanak, hogy a brókercég piramisjátékot épített fel, vagyis az ügyfelei pénzét saját céljaira használta, a veszteségeket pedig mások befizetéseiből egyenlítette ki. Eszerint a csalásra azért derülhetett fény éppen most, mert a svájci frank január 15-i hirtelen erősödése akkora veszteséget okozott nekik, amit már nem tudtak tovább takargatni. Igaz ugyan, hogy a hírek szerint a frankon a százmilliárdhoz képest keveset, tízmilliárdot bukott a cég, de azt egy nap alatt veszítette el. Mások szerint az is elképzelhető, hogy valamelyik ügyfelük bukhatott nagyot a frankon, ezért ráirányította a hatóságok figyelmét a cégre. Megint mások úgy gondolják, hogy százmilliárdos csalást egy ekkora brókercég önállóan nem tud elkövetni, ők arra gyanakszanak, hogy a bankok berkein belül történhettek a visszaélések.

Azt azonban mindannyian megjegyezték, nem tudják elképzelni, hogyan leplezhettek évekig a Buda-Cash vezetői egy százmilliárd forintra rúgó visszaélést a pénzügyi felügyelet elől. Ez ugyanis azt jelenti, hogy több átfogó ellenőrzést is megúsztak. A botrány egyébként most sem a brókercégnél indult, a visszaélésekre Windisch szerint azért derült fény, mert a DRB-csoport másik ellenőrzésénél annyi gyanús ügyet találtak, hogy megvizsgálták a csoport többi tagját is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.