Saját csapdájukba sétáltak bele a Buda-Cash ügyfelei

Fedezet nélküli, úgynevezett százszoros tőkeáttétellel kötöttek üzleteket a svájci frank árfolyamára spekulálva.

mr
2015. 02. 24. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden sajtótájékoztatót tartott Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, ahol elmondta, erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során. A gyanú szerint a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben, és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a százmilliárd forintos nagyságrendet is – fejtette ki.

Windisch elmondta azt is, hogy a frank árfolyamának januári hirtelen emelkedése nincs közvetlen összefüggésben a brókercégnél feltárt hiányosságokkal, bár az árfolyamváltozás mintegy tízmilliárd forint veszteséget okozott a cég ügyfeleinek. A vizsgált ügy hosszabb időre terjed ki, és nagyságrendileg nagyobb összeget érint.

A befektetési piac ismerői szerint az MNB döntése nem meglepetés, sőt kifejezetten számítottak rá, mert az ügyfelek védelmének érdekében más lépésre nem maradt lehetőség. A svájci frank árfolyamának hirtelen emelkedése következtében létrejött kár ugyan a teljes 100 milliárdra becsült összegnek csak kisebb részét képezi, de rendkívül érdekes, hogy az miként jött létre.

Az MNO által megkeresett, neve eltitkolását kérő tőzsdei szakértő elmesélte, hogy a Buda-Cash (és más brókerházak is, ez nem volt egyedülálló a piacon) korábban olyan befektetési konstrukciót kínált ügyfeleinek, amely a svájci jegybank január 15-i döntéséig magas kockázatot jelentett, utána viszont egyenesen katasztrófát okozott. A befektetés lényege az volt, hogy a svájci frank nem töri át az euróhoz mért, korábban 1,20-nál maximalizált árfolyamát. Az ügyfelek úgynevezett 100-szoros tőkeáttétellel „játszottak” erre, ami azt jelenti, hogy például 100 CHF befektetése esetén 10 000 CHF értékkel foglalták el devizapozícióikat. Az esetleges nyereség és az esetleges veszteség is a magasabb összeg után volt várható.

A piac pontosan tudja – teszi hozzá szakértőnk –, hogy a Buda-Cash már hetekkel ezelőtt jelentette az MNB-nek a kialakult helyzetet, amelyben – már az MNB jelentése szerint – összesen mintegy 11 milliárd forint kár érte a magyarországi befektetőket.

„A 30-50-szeres tőkeáttétel mindennapos gyakorlatnak mondható, noha ez is óriási kockázatot rejt magában. A 100-szoros tőkeáttétel pedig a befektetett összeghez képest 100-szoros a kockázat is. Lényegében fedezet nélküli befektetésről van szó, amelyet viszont a felügyelet utasítására fel kell tölteni. Kérdés, hogy kinek. Megteheti ezt a brókerház, vagy annak tulajdonosai, esetleg a befektetők is. A jelen eset felettébb bonyolult. Pintér Zoltán, a Buda-Cash alapítója és tulajdonosa tavaly eladta részvényeit, az új tulajdonosok pedig vélhetően nem akarják kifizetni a mostani veszteséget. Feltételezem, hogy az ügyfelek sem. Így csődhelyzet alakulhatott ki, amelyben az MNB-nek lépnie kellett” – mondta a szakértő.

A tőzsdei befektetések jó része magas kockázattal jár, némelyik kifejezetten rizikós, ezzel minden befektetőnek tisztában kell lennie.

„A kérdés most az, vajon a brókerház megfelelő módon tájékoztatta-e ügyfeleit a fennálló kockázatról. Az ügyfél mindig a bróker tájékoztatása alapján bólint rá a befektetésre, és innentől a kockázat az övé. Nem mindegy tehát, hogy mennyire volt alapos a döntést megelőző tájékoztatás, mennyiben volt tudatában az ügyfél a kiugróan magas kockázatnak. Természetesen az sem ritka, hogy a nagy »kasza« reményében az ügyfelek bármekkora kockázatot felvállalnak, a tőzsde erről is szól. De ilyen esetekben kalkulálni kell a hatalmas bukással is” – folytatta a szakértő.

„Ebben az üzletben volt egy olyan tényező, amit sokan figyelmen kívül hagytak. A svájci jegybank független, önálló döntéseket hozhat, és ezt meg is tette. A Buda-Cash, sajnos, nincs egyedül ebben a helyzetben, mert az MNB által jelentett 11 milliárd forintos veszteségből a piaci információk szerint 8 milliárd csapódott le ennél a brókerháznál, azaz még 3 milliárd veszteség van más házaknál is. Óriási presztízsveszteség ez a szakma számára, mivel igen rossz fényben tünteti fel a brókereket. Az ügyfelek esetlegesen a Befektető-védelmi Alap segítségére számíthatnak, ami sok esetben csekély vigasz lesz. A befektetéseket kezelő cégek tagsági díjából és egyéb befizetéseiből fenntartott alapnál ugyanis a személyenkénti kártalanítás értéke 20 000 euró, ami ma durván 6 millió forintnak felel meg, de jelen esetben javarészt 50 milliós kártételekről beszélünk. Szigorúbb szabályozásra lenne szükség ezen a területen, mert nemcsak a közvetlen befektetők bukhatják el a pénzüket, vagy annak jó részét, hanem magukkal ránthatják a brókerház többi, a frankspekulációban részt nem vevő ügyfelét is” – zárta szavait az MNO által megkérdezett tőzsdei szakértő.

Ezt látszanak alátámasztani Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének a keddi sajtótájékoztatón elhangzott szavai is, miszerint a Buda-Cash brókerháznál 15-20 ezer, az ügyben érintett DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél aggódhat most a pénzéért. A tőzsdei befektetőknél valamelyest könnyebb helyzetben vannak a bankbetétesek, akiket érinthet a mostani botrány, mivel esetükben az Országos Betétbiztosítási Alap 100 000 euró összegig vállalja a kártérítést.

Ha Ön is a Buda-Cash Brókerháznál forgatta a pénzét vagy a DRB bankcsoportnál van, várjuk jelentkezését a [email protected]!

Mit jelent a tőkeáttétel a svájci frank árfolyamváltozása esetében?

Tőkeáttételes ügyletre mind a részvénypiacon, mind pedig a devizapiacon van lehetőség. Ilyenkor a számlánkra betett pénzünket felszorozva plusz vásárlóerőt kapunk. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a pozíciómérethez szükséges tőkének csak egy töredékét kell elhelyeznünk letétként, a többit a brókerház biztosítja. A tőkeáttételes kereskedésnek az a nagy előnye, hogy a devizapiacon már kis árfolyamváltozáson is nagy összeget lehet keresni, hiszen a tőkeáttétellel jóval magasabb nyereség realizálható.

 

Hányszoros tőkeáttétel ilyenkor a megszokott?

A tőkeáttétel mértéke brókercégenként, bankonként, sőt pénzügyi termékenként is változik, így a megnövelt vásárlóerő kétszerestől akár több százszoros is lehet.

 

Miért éri ez meg a brókercégeknek?

A brókercégeknek ez azért éri meg, mert a nagyobb költésegységek után nagyobb jutalékot vonhatnak le, vagyis az ő nyereségük is nagyobb lesz, mintha az ügyfelük tőkeáttétel nélkül kötött volna üzletet.

 

Ha veszteséges lesz az ügylet, a veszteség is többszörös lesz? Ki viseli ennek a terhét?

A tőkeáttételes ügyletek legnagyobb kockázata az, hogy nemcsak a nyereségünk, hanem a veszteségünk is megsokszorozódhat. Így könnyen előfordulhat, hogy egy szerencsétlen ügylettel akár a tőkénk jelentős részét is elveszíthetjük. Ennek a terhét pedig az ügyfél viseli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.