Brüsszelben is téma a Malév GH kartellügye

Az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságához is eljutott a ferihegyi földi kiszolgálók kartellügye.

Bodacz Péter
2018. 04. 11. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságához is eljutott a ferihegyi földi kiszolgálók kartellügye, amellyel kapcsolatban március végén érkezett feljelentés a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) – tudta meg a Magyar Nemzet. Információink szerint a brüsszeli testület érdeklődését egyebek között lapunk 2018. március 29-én megjelent cikke keltette fel, ám hogy milyen szinten foglalkoznak a témával, nem tudtuk meg. Közben a GVH-nál is folyik a beadvány vizsgálata: a hazai versenyhatóság kérdésünkre azt közölte, a beadvány vizsgálatának határideje 2018. május 26.

A versenyhivatalhoz a Transparency International (TI) fordult abban az ügyben, amelynek főszereplői a repülőtéri földi kiszolgálást végző állami Malév Ground Handling (Malév GH) Zrt., a török tulajdonú Celebi Ground Handling Hungary Kft., valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója, Szivek Norbert. A beadvány alapján a két társaság vezetői 2014 végén, 2015 elején és vélhetően később is egyeztettek a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren megforduló légitársaságok – egyebek között az Alitalia, a Turkish Airlines, a British Airways és az Iberia járatait üzemeltető IAG Group – által kiírt pályázatokon. Fontos előzmény, hogy az üggyel kapcsolatban már érkezett egy feljelentés a GVH-hoz 2016 októberében; ezt Kisvári János, a Malév GH akkor leköszönő vezérigazgatója tette, ám a hatóság akkor nem indított eljárást.

A mostani beadványhoz a TI három hangfelvételt is csatolt. Ezek egyikén Szivek Norbert MNV-vezér és Kisvári János, az MNV fennhatósága alá tartozó MGH 2016 októberében leköszönő vezérigazgatója beszélget. A másik két felvétel 2014 végén és 2015 elején készült, a magyar és a török cég vezetőinek egyeztetését rögzíti.

Előbbi dokumentum lapunkhoz is eljutott: a néhány helyen vágott, de egybefüggő párbeszédeket tartalmazó hanganyagon valószínűleg valóban az MNV vezérének és a Malév GH leköszönő vezérigazgatójának 2016. október 17-i beszélgetése hallható, legalábbis ezt támasztja alá a párbeszéd témája, a szereplők alá-fölé rendeltségi viszonyáról árulkodó – jellemzően durva, lekezelő, nyomdafestéket nem tűrő – hangnem és a megszólításként elhangzó keresztnevek. Jól hallható, ahogy Szivek számonkéri Kisvárin, miért fordult a GVH-hoz, sőt, a beszélgetés végén az is elhangzik az MNV vezérének szájából, hogy a Malév GH csak nyert volna azzal, ha együttműködik a Celebivel. Szivek azt a véleményét is kifejtette, hogy a kartellezéssel kapcsolatos bejelentéssel Kisvári súlyos hibát követett el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.