Buda-Cash: 100 milliárdos lehet a kár

A gyanú szerint meghamisították az adatszolgáltatást az elmúlt tíz évben, és jelentős ügyfélpénzekkel sem tudnak elszámolni.

MNO
2015. 02. 24. 11:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten. A gyanú szerint a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben, és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a százmilliárd forintos nagyságrendet is – fejtette ki.

A Magyar Nemzeti Bank a Buda-Cash Brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket, így a betétkifizetés korlátozását rendelte el – jelentette be Windisch. A bankcsoport tagja még a DRB-n kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt., a kaposvári székhelyű Dél-dunántúli Takarék Bank (DDB) Zrt. és a herceghalmi központtal működő Buda Regionális Bank (BRB) Zrt. Az alelnök tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak. Hozzátette, hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa szerint a kártalanításra kötelezett szervezetek, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Befektető-védelmi Alap (Beva) eleget tud tenni ennek, személyenként mintegy 20 ezer euró értékig.

Windisch elmondta azt is, hogy a frank árfolyamának januári hirtelen emelkedése nincs közvetlen összefüggésben a brókercégnél feltárt hiányosságokkal, bár az árfolyamváltozás mintegy tízmilliárd forint veszteséget okozott a cég ügyfeleinek. A vizsgált ügy hosszabb időre terjed ki, és nagyságrendileg nagyobb összeget érint. Az alelnök hangsúlyozta, hogy pontos információkról egyelőre nem tud beszámolni a nyomozásra, illetve a folyamatban lévő felügyeleti vizsgálatra tekintettel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.