De ki is az a bróker?

A Buda-Cash Brókerház összeomlása okán megpróbáltuk röviden összefoglalni, mivel is foglalkozik egy bróker, illetve egy brókerház. Íme!

VZ
2015. 02. 24. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bróker – magyarul „ügynök”, „közvetítő” vagy „alkusz” munkájának fő területe a tőzsdei kereskedés; teheti ezt az áru- vagy az értéktőzsdén is (előbbin termények és nyersanyagok, utóbbin részvények, kötvények cserélhetnek gazdát) az ügyfelek – befektetők – megbízásából. A devizaügyletek is ez utóbbihoz, az értéktőzsdéhez kapcsolódnak.

A bróker megbízásokat vesz fel az ügyfelektől, elméletileg nyomon követi a gazdasági folyamatokat, árfolyamváltozásokat, üzletet köt elektronikus úton (a tőzsdén kiabáló bróker képe már a múlté), és befektetési tanácsot ad az ügyfelek részére, az ügyfél pedig ezért jutalékot fizet neki. Az ügyfél ugyanis egymaga nem vehetne részvényeket, mert a tőzsdei kereskedés engedélyköteles.

A bróker egyébként jellemzően nem saját szakállára, hanem brókerházban dolgozik. Ezeket szokták megkeresni az ügyfelek (vagy még inkább a brókerházak nevében a brókerek az ügyfeleket a jó vagy kevésbé jó befektetési ajánlataikkal), hiszen az egyszemélyi brókerekkel ellentétben a brókerházaknak saját közgazdászuk, vagy elemzőközpontjuk is van. Így az ügyfél a brókercégeken keresztül, a brókerek segítségével kereskedhet a már említett jutalékért cserébe, amit akár nyertes, akár vesztes üzletet bonyolított az ügyfelének a bróker, mindenképpen megkap.

A brókercégek közül többnél jellemzően olyan ügyletekre is biztatják az ügyfeleket, amelyekben úgynevezett tőkeáttétet is alkalmaznak – azaz a valós befektetett pénzösszeg százszorosával lehet kereskedni. Ilyenkor százszoros hasznot lehet realizálni, ugyanakkor százszoros kárt is lehet elszenvedni, így ha csak egy százalékot bukik az ember a befektetésén, elvész a tőkeáttét mögé fedezetül odatett összes pénze.

A brókercégek felügyeletét a PSZÁF látja el, a 2012-es lista alapján árbevétele szerint a most címlapokra került Buda-Cash Brókerház a harmadik legnagyobb volt az Erste Befektetési Zrt. és a Questor Értékpapír Zrt. után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.