Pintér Zoltán, a Buda-Cash Brókerház alapítója

A Portfolio.hu adatai alapján 2014-ben 18,5 milliárd forintos vagyona volt, a brókercéget tavaly eladta.

RZ
2015. 02. 25. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartalékai 2013 és 2014 között egymilliárd forinttal növekedtek. Pintér Buda-Cash-részvényeitől tavaly vált meg, ám a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden azt közölte, hogy a cégnél elkövetett visszaélések akár tíz vagy több éve folyhatnak, ezért akár az alapítót is „előszedhetik” a hatóságok. Egészen pontosan Windisch László, a jegybank alelnöke az ügy kapcsán beszélt arról, hogy a gyanú szerint a Buda-Cash Brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben, és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni.

Pintér Zoltán a Privátbankárnak adott 2013-as interjúban azt mondta: élete legrosszabb üzlete egy Peking melletti pálinkagyár volt, kínai társa ugyanakkor az első évben húszezer liter pálinkát lopott el.

Az Index összeállítása szerint Pintér eredetileg agrármérnökként és közgazdászként diplomázott. A kilencvenes évek elején került a Budapesti Értéktőzsdére, 1995-ben pedig megalapította a Buda-Casht. Az 1998-as orosz válság komoly veszteséget okozott a brókerháznak, de a cég talpon maradt.

Mint írják, a Buda-Cash érdekeltségébe tartozik a Békés megyében hatezer hektáron gazdálkodó, növény- és vetőmagtermesztéssel, szarvasmarhatartással foglalkozó Hidashát Zrt., valamint az ehhez kapcsolódó Hungarotejfeldolgozó Kft. és a békéscsabai Csabatáj „tojásgyár”, amely nagyobb bevásárlóközpontok beszállítója.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó elemzők közül egyesek arra gyanakszanak, hogy a brókercég piramisjátékhoz hasonlóan építhette fel üzletpolitikáját, vagyis az ügyfelei pénzét saját céljaira használta, a veszteségeket pedig mások befizetéseiből egyenlítette ki. Eszerint a csalásra azért derülhetett fény éppen most, mert a svájci frank január 15-i hirtelen erősödése akkora veszteséget okozott nekik, amit már nem tudtak tovább takargatni.

Felettébb furcsa azonban, hogy az ötévenként történő felügyeleti ellenőrzések során ezidáig semmilyen szabálytalanságra nem derült fény.

2013-ban Pintér érdekeltségébe került a Phylaxia 1912. Holding Nyrt., amely később Opimus Group néven működött tovább, ennek a vállalatcsoportnak a része a Wamsler SE, Közép-Európa legnagyobb kandalló- és tűzhelygyára Salgótarjánban, a Gazdasági Rádió, a győri Euro Generál építőipari vállalat, és a Shellnek, az Essónak, a BP-nek, a Totalnak és a Richter Gedeonnak ipari épületgépészeti technológiát gyártó Mátrafűtőber Kft. is. Pintér Opimus Groupjának érdekeltségébe nemcsak a Révay irodaház tartozik, hanem a milliárdos által az ausztriai Kreischberg/Murau síparadicsomban építtetett Hotel Relax Resort négycsillagos szálloda is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden házkutatást tartott a rendőrség a Buda-Cash Brókerház budai székházában. A cég a jegybank szerint százmilliárd forintot csalhatott el, működését felfüggesztették. Az állítólagos visszaélések senkinek nem szúrtak szemet, habár többek szerint a piacon már régóta pletykáltak hamis könyvelésről. Elemzők szerint már több mint egy évtizede lehetett olyan pletykákat hallani a piacon, hogy a cég két külön könyvelést vezet, egyet a felügyelet számára, egyet pedig saját használatra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.