Megosztja a Fideszt a halálbüntetés kérdése

A bevándorlás, a halálbüntetés és a banki elszámolás kérdései pörögtek leginkább a héten.

RZ
2015. 05. 10. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Európai Unió életszerűtlen szabályai nélkül Magyarország képes lenne megvédeni magát a megélhetési bevándorlóktól. A kormányfő pénteken, a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta: az illegális határátlépőket őrizetbe kell venni, majd le kell folytatni az eljárást, akiről pedig ennek során kiderül, hogy valóban politikai üldözött, annak meg kell adni az Európában tartózkodás lehetőségét – magyarázta a kormányfő, jelezve ugyanakkor, hogy a többség valójában megélhetési bevándorló. A magyarországi tervekre vonatkozó brüsszeli reakciókat elismerésnek tekinti, nem pedig kritikának. Magyarország az egyetlen ország, amely nyíltan, világosan beszél erről a problémáról, aki pedig így tesz, azzal vitatkoznak – mondta.

Jövő hétfőn rendkívüli ülést tart a földközi-tengeri menekültáradat megfékezésének lehetséges módjairól az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az EU zöld jelzést szeretne az ENSZ-től, hogy akár erővel is fellépjen az embercsempészek és -kereskedők hálózatai ellen, és célzott akcióival megakadályozza, hogy a menekültek életük kockáztatásával útra keljenek Európába a Földközi-tengeren át, elsősorban Líbián keresztül.

Ha másképp nem sikerül megvédeni az embereket, akkor be kell vezetni a halálbüntetést – mondta pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. Hozzátette: ő maga életpárti, de szerinte amikor a kaposvári trafikos gyilkossághoz hasonló brutális bűncselekmények történnek, az emberek úgy érzik, nincsenek biztonságban. A kormányfő arról is beszélt, hogy a halálbüntetés szabályozását is tagállami hatáskörbe helyezné.

Orbán ugyanakkor saját koalícióján belül is falakba ütközik: Balog Zoltán például a tízparancsolatra hivatkozva azt mondta: református lelkészként nem támogatja a legsúlyosabb büntetési tétel bevezetését. Az emberi erőforrások minisztere ugyanakkor fenntartja, hogy a témáról vitázni érdemes. Korábban Gulyás Gergely és Pokorni Zoltán fideszes, illetve Rétvári Bence KDNP-s politikus beszélt arról, hogy ellenzi a halálbüntetést, míg a szintén fideszes Lázár János azt mondta, személy szerint támogatná. Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának (LIBE) csütörtöki brüsszeli vitájában pedig megállapították: egyértelműen uniós jogot sértene, ha valamelyik tagállam újra bevezetné a halálbüntetést.

Akár revíziót is kérhetnek azok az ügyfelek, akik bankjuktól megkapták a levelet, amelyből kiderül, hogy mennyivel csökken a törlesztőrészletük – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter csütörtökön a köztévében. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy több hazai pénzintézet tisztességtelenül emelt kamatot árfolyamgátas ügyfeleikkel szemben. „Igazából azt kellett bizonyítani a bankoknak, hogy tisztességesen jártak-e el, amikor egyoldalúan kamatot emeltek” – mondta Trócsányi –, és a pénzintézeteknek ezt nem sikerült alátámasztaniuk.

Vizsgálódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB), csütörtöki közleményükben ismertetik: a tudomásukra jutott információk szerint egyes piaci szereplők esetében az elszámolásban és forintosításban érintett árfolyamgátas (gyűjtőszámla-hiteles) ügyfelek havi törlesztőrészlete – az általuk kézhez kapott elszámolási értesítő szerint – a továbbiakban emelkedni fog. Az MNB fogyasztóvédelmi vizsgálat keretében ellenőrzi ezeket az információkat.

A brit választásokon történtek minden előzetes közvélemény-kutatási eredményt felülírták, ugyanis a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt megszerezte az önálló kormányalakításhoz elégséges abszolút többséget. Ez azt jelenti, hogy David Cameron pártjának a 650 fős alsóházában több mint 326 képviselője lesz. A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt súlyos veszteségeket, a Skócia függetlenségére törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) példátlan előretörést könyvelhet el. A nagy vereség után a vesztes pártok vezetői (Nick Clegg – Liberális Demokraták; Nigel Farage – UKIP; Ed Miliband – Munkáspárt) sorban mondtak le.

A héten nekiláttak a diákok a „nagy tesztnek”, azaz érettséginek. A június 26-áig tartó matúrán 1172 helyszínen összesen mintegy 115 300 diák ad számot tudásáról. A hétfő szokás szerint a magyar nyelv és irodalomé volt, az érettségizők fejében pedig Grendel Lajos, Bodor Ádám, Seneca nevei kattogtak. Kedden már a matematikaérettségivel küzdöttek a tanulók.

Szerda a történelemé volt: a diákok többek közt a Nyugatrómai Birodalomról, a reformációról, a török hódításról, az osztrák–magyar kiegyezésről kaptak kérdéseket a középszintű történelemérettségin. Csütörtök és a péntek a nyelvi érettségik napja volt. Előbbi napon angolból, míg utóbbin német nyelvből mutatták meg, mire képesek a diákok.

A héten hivatalossá vált az, amit eddig senki se mondott ki hangosan: a következő idényben nem tud elindulni az első osztályban a Győri ETO FC labdarúgócsapata. A klub honlapján pénteken megjelent rövid közlemény szerint az egyesület nem tudta teljesíteni a licenckövetelményeknél a Magyar Labdarúgó Szövetség által előírt hiánypótlást.

A világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik – jelentette ki az orosz államfő a moszkvai Vörös téren szombaton tartott jubileumi katonai díszszemlén. Putyin az ünnepségen, ahol a külföldi vendégek megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, a Vörös Hadseregnek a nácizmus felett aratott „nagyszerű győzelmét” méltatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.