Újdonságok derültek ki a határzárról

Összegyűjtöttük az elmúlt hét legfontosabb eseményeit.

MA
2015. 07. 26. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétfajta ideiglenes határzár létesül: az egyik a nehezen megközelíthető, mocsaras, árvíz által korábban sújtott területeken, ahol a határátlépés eddig is nehézségekbe ütközött, míg a másik azon szakaszokon, melyek könnyebben átjárhatók – mondta el Lázár János keddi, Giró-Szász Andrással közösen tartott sajtótájékoztatóján. A horganyzott kerítést a föld alatt másfél, a föld felett pedig három méter magasan húzzák fel a szerb határtól 2,5 méterre. A szerb határon táblák fogják kijelölni azt, hogy hol található a legközelebbi legális határátlépési pont.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a különadókat, Lázár János közölte: az EB egyik esetben sem kérdőjelezte meg a díj beszedésének jogalapját, és meggyőződésük, hogy egy ilyen döntést nem is állt jogukban meghozni.

A menekülthullám miatt ma már Európa megmaradása a tét – jelentette ki szombaton Tusnádfürdőn Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a bevándorlás a terrorizmus veszélyét, a munkanélküliséget, valamint a bűnözést is növeli.

Beszédében a miniszterelnök bírálta a baloldal hozzáállását a menekültkérdéshez, amely szerinte a bevándorlásban nem veszélyforrást, hanem lehetőséget lát, ami felszámolhatja a nemzeti kereteket. „Míg a magyar baloldal 2004-ben a külhoni magyarok ellen uszított, ma tárt karokkal ölelné keblére az illegális bevándorlókat. Ezek az emberek, ezek a politikusok egész egyszerűen nem szeretik a magyarokat” – mondta a miniszterelnök, aki azt is bejelentette, hogy augusztus 31-ig megépül a határzár.

Az ellenzék később össztüzet zúdított Orbán Viktorra a beszéd miatt. Míg a baloldal úgy véli, hogy nem a bevándorlóktól, hanem a miniszterelnöktől kell megvédeni Európát, a radikális jobboldal szavak helyett tetteket követel a kormányfőtől.

Hétfőn megszűnt Vida Ildikó vezetői munkaviszonya, így – az új NAV-elnök kinevezéséig – Varga Árpád elnökhelyettes látja el az intézményvezetői feladatokat. Vida már korábban felajánlotta a lemondását, amelyet a miniszterelnök nem fogadott el. Orbán Viktor korábban jelezte: szakmai okok alapján nem tudja elfogadni a lemondást, azonban személyes és családi okok miatt igen.

Július 18-án éjjel egy fiatal nő a testvérével és a barátjával, egy több mint húsz éve Magyarországon élő, magyar állampolgárságú férfival hazafelé indult, amikor egy legalább háromtagú társaság megszólította őket. Beléjük kötöttek, a kubai születésű férfit a bőrszíne miatt inzultálni kezdték, és felszólították, hogy hagyja el az országot. A nő a barátja védelmére kelt, erre az erős fizikumú – akkor még börtönőrként dolgozó – gyanúsított többször megütötte. Az esetről felvétel is készült. A Szegedi Járásbíróság harminc napra elrendelte a támadó előzetes letartóztatását.

A Jobboldali Szektor (PSZ) kárpátaljai szervezetének harcosai kitörtek a Munkács környéki bekerítésből, és biztonságos helyre tartanak, hogy ne ölhessék meg őket. A hatóságok továbbra is nagy erőkkel keresik a PSZ menekülő embereit.

A csempészet elleni küzdelem céljából határőrökkel, vámosokkal és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársaival erősítették meg a Kárpátaljára vezető négy hágón korábban felállított rendőri ellenőrző pontokat

Hétfőn megkezdik az egyeztetéseket a nemzetközi hitelezők szakértői a görög kormány képviselőivel a csaknem 86 milliárd euró összegű harmadik segélycsomagról. A görög pénzügyminisztérium közlése szerint augusztus 20-ig le akarja zárni a tárgyalásokat, amikor az EKB-nak több mint 3,3 milliárd eurót kell visszafizetni.

Csütörtökön a törvényhozók jóváhagyták a polgári törvénykönyv reformját, valamint a bankok helyreállításáról és szanálásáról szóló európai irányelvnek a görög jogrendbe történő átültetését tartalmazó előterjesztést. Várhatóan a jövő héten döntenek a június 29. óta zárva tartó athéni tőzsde újranyitásának időpontjáról is.

Az Európa-bajnoki selejtezősorozatból hátralévő négy mérkőzésen Dárdai Pál helyett Bernd Storck irányítja a magyar labdarúgó-válogatottat, mivel a német élvonalbeli Hertha BSC nem engedélyezi Dárdai Pálnak a kettős munkavállalást, így pedig nem maradhat a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Dárdai Pál válogatottjának tagjai a tréner távozása után nem győzték nyugtatgatni a közvéleményt, a szurkolók rögtön elárasztották a berliniek internetes felületeit.

A Nagyerdei Stadionban és Boszniában egyszerre vizsgázott a magyar klubfoci. A Debrecen 2-2-ről indult, hazai pályán 9-2-re győzött, 11-4-es összesítéssel kerül a Rosenborg ölébe, míg a zöld-fehérek bennégtek a szarajevói pokolban, a Zeljeznicar kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel lépett át a Fradin.

A Videoton szerdán rendkívül gyenge játékkal, hosszabbítás után 1-1-es döntetlent játszott a walesi The New Saints együttesével a labdarúgó-Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának visszavágóján, így 2-1-es összesítéssel jutott tovább.

Visszatérve a válogatottra: szombaton megtartották a 2018-as világbajnokság selejtezőinek sorsolását, Magyarország ellenfelei: Portugália, Svájc, Feröer szigetek, Lettország és Andorra.

Csütörtökön hivatalosan is megkezdődött a 30. F1 Pirelli Magyar Nagydíj. Péntek délelőtt immár harmincadik alkalommal bőgtek fel a Forma–1-es autók motorjai, hogy aztán vasárnap délután eldöntsék egymás közt, 2015-ben ki lesz a Hungaroring királya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.