Majdnem kétezer határsértőt fogtak el

A feltartóztatottak között 339 gyermek is volt.

MTI
2015. 08. 17. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint 1931 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedni Csongrád megye déli részén vasárnap. A legnagyobb csoportot 4 óra 40 perckor Röszkénél fogták el, ott 106 szíriai és 9 afgán állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

A Készenléti Rendőrség járőrei Szeged-Szentmihálytelek külterületén állítottak meg négy autót vasárnap hajnalban. A járművekben összesen 15 szír illegális bevándorló utazott. A sofőröket – szegedi, csanyteleki és aradi lakosokat – előállították. A nyomozás adatai szerint a bevándorlók fejenként 150 eurót fizettek K. Károlynak, hogy Budapestre vigyék őket.

Az ásotthalmi mezőőrök állítottak meg egy kisteherautót Zákányszék külterületén szintén vasárnap reggel. A jármű rakterében 11 szíriai illegális bevándorló volt, akik – a gyanú szerint – 1500 eurót fizettek a bácsalmási sofőrnek, hogy a fővárosba vigye őket.

A sofőrök ellen jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás, a bűncselekmények elkövetéséhez használt járműveket lefoglalták. Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség – tudatta a szóvivő.

A hétvégén három nap alatt tiltott határátlépés miatt 5544 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök országszerte. Kilenc gyanúsított ellen közokirat-hamisítás, hét ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – közölte a Police.hu oldalon az ORFK.

A hétvégén előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság egy szerb állampolgárt, aki 29 migránst akart Ausztriába szállítani – közölte Kopasz Zsolt Csongrád megyei főügyész.

A megalapozott gyanú szerint a szerb férfi elvállalta, hogy ezer euróért mások által Szerbiából Magyarországra átcsempészett migránsokat a szerb–magyar határ közeléből kisbusszal Ausztriába szállítja. Augusztus 14-én éjjel egy óra körül belépett Röszkénél Magyarországra, megvette az ausztriai utazáshoz szükséges valamennyi matricát, és leparkolt a megbeszélt helyen. Rövid idő elteltével a gépkocsiba felvett 17 szíriai és 12 iraki állampolgárt, és elindult, de eltévedt, az autópályán Budapest helyett Röszke felé hajtott. A határátkelőhelyen a gyanúsítottat és járművét ellenőrizték, majd őt és az utasait is előállították.

Vagyoni haszonszerzés végett az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt eljárás indult a gyanúsított ellen.

Egy év nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítélte jogerősen, gyorsított eljárásban a Budakörnyéki Járásbíróság azt a román férfit, aki 200 euróért huszonkét szír határsértőt próbált teherautójával Budapestről Németországba fuvarozni, de az M1-es autópályán lebukott – közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Gyugyi Csilla tájékoztatása szerint a huszonkét szír több embercsempész közreműködésével augusztusban érkezett Magyarországra, majd Budapesten egy ismeretlenül maradt férfival megállapodtak: fejenként 300-450 euróért sofőrt szerez számukra, aki elszállítja őket Németországba.

Az ügy gyanúsítottjává vált román sofőr – aki vállalta a fuvart – az M1-es autópálya Sasfészek pihenőhelyéig jutott, ahol őt, valamint kisteherautóját és utasait egy közúti ellenőrzésen igazoltatták. A szír utasok nem tudták igazolni jogszerű magyarországi tartózkodásukat, így az őket szállító férfit embercsempészés miatt őrizetbe vették, majd a vádemelést követően két napon belül 1 év 8 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönre ítélték, és 2 évre kiutasították Magyarországról.

A Budakörnyéki Járásbíróság ítélete szerint a román sofőrnél talált, az embercsempészés díjaként átvett 200 eurót elkobozták – tette hozzá a szóvivő.

A terveknek megfelelően a hétvégén elkészült a drótakadály Ásotthalomtól a röszkei határátkelőig, valamint a Tisza keleti partján, a kübekházi hármas határtól a Gyálaréti-főcsatornáig. A drótakadályon két kilométerenként személykapukat építettek be – mondta el Bátor Ferenc alezredes, a honvédség Csongrád megyei 1–6-os munkacsoportjának parancsnoka.

A vizes szakaszokon, így a Röszke melletti Paphalmi-főcsatornánál, illetve a Tiszasziget alatti, Gyálaréti-főcsatornánál levő határzárról a hétvégén született döntés. Eszerint ezekre a részekre is drótakadály kerül, melynek szintén el kell készülnie az augusztus 31-ei határidőre – tette hozzá.

A térségben Ásotthalomtól Kübekházáig mintegy kétszázan dolgoznak az ideiglenes határzár építésén. A gyors telepítésű drótakadállyal párhuzamosan megkezdődött mögötte a három méter magas kerítés építése is. Ásotthalom és Mórahalom között négy cölöpözőgép dolgozik az oszlopok elhelyezésén, míg Tiszaszigetnél három gép. Előbbi helyszínen 5-6 kilométer kerítésoszlopot helyzetek már el, utóbbi helyszínen 1,5 kilométert – mondta el az alezredes.

Az Európai Bizottság elvből nem támogatja a határ menti kerítésépítést, ám az, hogy a tagállamok konkrétan milyen módon kívánják biztosítani a határt, nemzeti illetékességébe tartozik – felelte egy kérdésre Christian Wigand szóvivő a hétfői brüsszeli bizottsági sajtótájékoztatón.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény egyik szóvivője arra az újságírói kérdésre válaszolt, amely a Magyarország szerbiai határa mentén zajló kerítésépítéssel kapcsolatos brüsszeli álláspontot firtatta.

A bizottság nem ad pénzügyi támogatást az ilyen határ menti kerítésépítéshez – tette hozzá Wigand. A szóvivő ezzel lényegében megismételte az Európai Bizottság – és személyesen Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyi EU-biztos – korábban többször leszögezett álláspontját.

Az újságíró által felvetett kérdésben szintén érintett Calais esetében a helyzet teljesen eltér a magyarországitól – jegyezte meg Christian Wigand. Szerinte a francia kikötővárosban, a Nagy-Britanniába induló forgalom egyik gócpontjában a kikötő üzemeltetésének biztonságáról, valamint a migránsoknak a védelméről van szó, arról, hogy ne tehessék ki magukat életveszélyes áramütés kockázatának, amikor megpróbálnak illegálisan feljutni a járművekre.

Az EU szociálpolitikai vívmányai szinte „meghívólevelek” a menekülteknek, Németországban egy négytagú család 1500 euró (mintegy 466 ezer forint) támogatást is kaphat havonta – mondta Kiss J. László egyetemi tanár az állami televízió hétfő reggeli műsorában.

 

Németországban vita kezdődött a menekülttámogatás felülvizsgálatáról, elsősorban a tekintetben, hogy kevesebb pénzbeli és több dologi juttatást kapjanak a menekültek – hangsúlyozta, hozzátéve: vita bontakozott ki arról is, vajon a Nyugat-Balkán – Koszovó, Montenegró és Albánia – biztonságos származási országnak számít-e.


Szerinte az egész menekültkérdés tulajdonképpen felfogható a dekolonizáció, globális fejlesztéspolitika csődjeként. Több mint 50 százalékban az EU finanszírozza a globális fejlesztéspolitikát, de a menekültprobléma jelzi, hogy ez nem volt sikeres. A javaslatok között szerepel, hogy hozzanak létre a menekülteket kibocsátó régiók közelében menekültzónákat, ám ez technikailag megvalósíthatatlan – mondta Kiss J. László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.