Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Van, ahová békét hozott a koronavírus

Szemán László János
2020.03.26. 11:50
Van, ahová békét hozott a koronavírus

Ildikó, a Tirolban két hete vesztegzár alá került balatoni fiatalasszony vasárnap jön haza. Itthon újabb két hét karantén vár rá. Hódosi Zoltán személyi testőr kollégáival Irakban, egy bagdadi hotelben ragadt, miután az ország vesztegzár alá került.

Napokon belül hazatérhet Tirolból Ildikó, aki március 14-én szorult vesztegzár alá a koronavírus egyik gócpontjának számító Ischglben. A vesztegzár eredetileg 14 napos volt, aztán kitolták a határidőt előbb április 5-re, majd április 13-ra. Két magyar, három német és egy-egy szlovák és szlovén munkavállaló került vesztegzárba abban a hotelben, ahol Ildikó korábban dolgozott. Közös nyelvük a német, ám már négy hónapja együtt töltik az idejüket, most pedig majdnem két hete vannak bezárva, csak néha tudnak kimenni vásárolni. A hotel tulajdonosa napi egy meleg étkezést biztosít az alapfizetés mellett, ám amint hírét vette a vesztegzár meghosszabbításának, azonnal szerződést akart módosítani, közös megegyezéssel megválva a dolgozóktól. Ám jó hírt kaptak a helyi hatóságoktól és a magyar konzultól: azok a nem osztrák állampolgárok, akik addig nem mutatják a vírusfertőzés tüneteit, elhagyhatják a vesztegzár területét március 28-án éjféltől. Vasárnap az egyénileg meghatározott útvonalon, teli üzemanyagtankkal indulva kiléphetnek Ausztria területéről.

Hódosi Zoltánt Bagdadban, egy hotelben érte a karantén
Fotó: Bach Máté

Ildikó még nem tudja, hogy Kőszegnél, Sopronnál vagy Hegyeshalomnál kell-e majd átlépnie a határt, ám az biztos, hogy egyenesen a Siófok közelében lévő családi házához kell hajtania. Már felvette a település önkormányzatával a kapcsolatot, a tisztiorvosi szolgálat felkészülten várja, csakúgy, mint a családsegítő szolgálat. Az asszonynak nincsenek hozzátartozói Magyarországon, így háza hűtője és az éléskamrája is üres. Ausztriából pedig nem tud élelmet hozni, mivel a gépkocsija saját holmijaival telik meg, tartalék élelem már nem fér be. A nagyobbik gondja azonban mégis csak mexikói férjének a hiánya, aki még a vesztegzár kihirdetése előtti napon hazarepült Ausztriából Mexikóba. Sejtették, hogy együtt nem tudnak majd Magyarországra jönni, a férj csak mexikói állampolgár, a házassági anyakönyvük még nem honosított, novemberben házasodtak össze Ischglben. A magyar hatóságok egyelőre nem is javasolják a férjnek, hogy megpróbáljon Budapestre repülni. Egyfelől már Európába sem nagyon tud majd átrepülni, a schengeni határt is jelentő Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren pedig nem jut be az országba, ide jelenleg csak magyar állampolgárok léphetnek be.

A Magyar Nemzetből már ismert Hódosi Zoltán közben arról számolt be, hogy Irakban is elrendelték a vesztegzárat a járvány miatt. Mint azt megírtuk, a magyar férfi 15 éve dolgozik személyi biztosítóként a válságövezetben. Jelenleg az Európai Unió projektjében vesz részt, ám munkatársaival együtt Bagdadban, a Tigris folyó partján található hotelben várják a vesztegzár végét. Mint mondja, kilenc napja még a kormánynak ellenálló, Irán-barát milíciák is visszahúzódtak, azóta egyetlen rakétatámadás sem történt az országban. Kitört a béke, ­miután az Amerika-ellenes milíciák hitszónoka, Szaíd Muktada asz-Szadr is arra szólította fel híveit, hogy vonuljanak önkéntes karanténba.

Koronavírus a világban

Genetikailag is módosítottak koronavírust egy vuhani laborban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.