Hallgat Bíró László visszalépéséről a Jobbik

A botrányos megnyilvánulásairól hírhedtté vált politikus vasárnap jelentette be, hogy a „nemzet érdekében” visszalép a baloldali előválasztási versenytől. Tudvalevő, hogy Bíró mellett mások is vannak Jakab Péter pártjában, akik antiszemita, rasszista kijelentéseikkel hívták fel magukra a figyelmet, és indulnak a baloldal házi versenyén, azonban a visszalépésük egyelőre nem került napirendre.

2021. 08. 17. 6:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró László neve akkor vált országosan ismertté, amikor tavaly októberben a baloldal közös jelöltjeként indult a Borsod-Abaúj-Zemplén megye hatos számú választókörzetében tartott időközi országgyűlési voksoláson, ahol kikapott Koncz Zsófiától, a Fidesz–KDNP-jelöltjétől. Akkor a kampány során kiderült, hogy a politikus többször is antiszemita és rasszista kijelentéseket tett, például Budapestet Judapestnek, míg  az izraeli turistákat tetűcsúszdásoknak nevezte. 

Emlékezetes, hogy ennek ellenére tavaly Kunhalmi Ágnes, Jakab Péter és Karácsony Gergely is kampányolt Bíró mellett.

Vajon mások is követik a borsodi politikust? Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János

A most szeptemberi baloldali előválasztáson szintén a szerencsi körzetben indult volna Bíró, akinek a visszalépése azt is jelenti, hogy a Jobbik a szocialista Jézsó Gábort támogatja a választókörzetben, csatlakozva a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz. Ez már csak azért is érdekes, mivel az MSZP-s politikus kifejezetten Bíró ellen indult el a megméretésen július 5-én. Kérdés, hogy vajon mi lehet a visszalépés valós indoka, mivel – ahogy arra a Mandiner cikke is rámutatott – Bírónak számos Gyurcsány-ellenes véleménye volt, míg a szerencsi körzetben az előválasztás legfőbb esélyesévé előlépő Jézsó Gábor múltjában csupa olyan megnyilvánulást találni, amiben támogatásáról biztosította a baloldal bukott miniszterelnökét.

Szerettük volna megtudni a Jobbiktól, hogy milyen okok vezettek Bíró visszalépéséhez, valamint tervezik-e, hogy a többi, botrányos megnyilvánulásaikról ismertté vált emberüket is visszaléptetik-e az előválasztás során, de nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Amennyiben az antiszemita kijelentések miatt kellett a háttérbe vonulnia Bírónak, akkor elvárható, hogy az elmúlt hetekben a szintén a botrányos mondataikról elhíresült jobbikos jelöltek, Tóth Péter és Süle Zsolt is visszalépjenek a versengéstől. A jelöltek visszahívása vagy visszaléptetése  azonban nyílt beismerés lenne a baloldali pártok részéről, hogy a Jobbik nem változott meg, és lehetetlen antiszemita jelöltekkel győzelmet aratni. Ugyanakkor ha ez mégsem történik meg, akkor Bíró aligha a kirekesztő megnyilvánulásai miatt került parkolópályára.

 

Emlékezetes, hogy alig néhány hete Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke közösen utcafórumozott Tóth Péterrel, a Jobbik szegedi jelöltjével a dél-magyarországi településen. Lapunk utánanézett a jobbikos politikus múltjának, és kiderült, hogy Tóth korábban nem finomkodott, és ontotta magából az antiszemita, rasszista, homofób, fajgyűlölő megnyilvánulásokat. 

A baloldal szegedi jelöltje korábban nyilvánosan követelt fajvédelmet, a cigányság visszaszorításáról is értekezett, a melegeket pedig genetikai hulladékoknak nevezte.

Továbbá a baloldali előválasztás résztvevője lesz az a Süle Zsolt is, aki több párttársához hasonlóan korábban rendszeresen tett a zsidókat és a cigányokat gyalázó kijelentéseket, és gyakran osztott meg például a Kuruc.infóról származó szélsőséges, gyűlöletkeltő tartalmakat. A pápai önkormányzati képviselő hajmeresztő stílusban megfogalmazott posztjai egyáltalán nem zavarják a szivárványkoalíció tagjait, így Süle az előválasztási folyamat végén akár képviselőjelölt is lehet. Többek között a politikus 2013-ban megosztott egy kuruc.infós cikket, amelynek az volt a címe: A rettegésből Budapesten konferenciázó zsidók igazi arca: hazánk elpusztításával fenyegetőznek.

Továbbá a 2014-es választás előtti kampányban az antiszemita képviselő egy olyan mémet tett közzé, amely Zsidesznek nevezte a kormánypártot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.