Czeglédy politikai üldözöttnek tünteti fel magát

Az ellene folyó eljárást kifogásolja Czeglédy Csaba ügyvéd, baloldali képviselő, aki költségvetési csalás vádjával áll bíróság előtt.

MTI-Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 23. 19:43
Czegldy Csaba
Szeged, 2018. prilis 4. Czegldy Csaba a Szegedi Jrsbrsgon 2018. prilis 4-n. A Csongrd Megyei Fgyszsg indtvnyozta elzetes letartztatsnak hrom hnappal trtn meghosszabbtst. Czegldy Csaba (ljen Szombathely!-MSZP-DK-Egytt) szombathelyi nkormnyzati kpviselt mrcius 1-jn engedtk ki a brtnbl, miutn kpviseljellt lett, gy megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Vlasztsi Bizottsg mrcius 2-n felfggesztette, aznap este ismt rizetbe vettk, majd a brsg harminc napra elrendelte elzetes letartztatst. MTI Fot: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Költségvetési csalás és más bűncselekmények vádjával áll a Kecskeméti Törvényszék előtt Czeglédy Csaba ügyvéd, önkormányzati képviselő, Gyurcsány Ferenc régi bizalmasa. A jelenleg egy ügyvédi iroda vezetőjeként, valamint szombathelyi önkormányzati képviselőként és bizottsági elnökként is dolgozó elsőrendű vádlott és társai ellen költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség 2019 februárjában a Szegedi Törvényszéken. 

A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése és a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. 

A Human Operator Zrt. két generál alvállalkozó közbeiktatásával – amelyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezetet vontak be – jelentős létszámú munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek. A foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem vagy csak részben vallották be, és elmulasztották befizetni. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. 

Czeglédy Csaba szerint az ellene folyó eljárás azért nem szokványos, mert nincsenek fiktív számlák és fiktív gazdasági események, a szolgáltatáslánc összes tagja érdemi munkát végzett, az iskolaszövetkezetek érdemi tagjai voltak a láncnak, és a diákok saját akaratukból lettek iskolaszövetkezeti tagok.

A vallomásában úgy fogalmazott Czeglédy, hogy a Kecskeméti Törvényszék előtt két lehetőség áll: vagy kizárólag a vádiratban leírtakra alapozva hozza meg döntését, vagy megvizsgálja, érvényesült-e az eddigiekben a jog a tisztességes eljáráshoz.

Az alaptörvény ugyanis egyértelművé teszi – mondta –, hogy egy büntetőeljárásnak is tisztességesnek kell lennie, ezért a nyomozó hatóságnak és a bíróságnak is tisztességes eljárást kell lefolytatnia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.