időjárás 14°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Szijjártó Péter: Szigorú feltételekhez kell kötni bármifajta együttműködést a tálibokkal

Forrás: MTI
2021.09.21. 21:54 2021.09.21. 23:59
Szijjártó Péter: Szigorú feltételekhez kell kötni bármifajta együttműködést a tálibokkal

A nemzetközi közösségnek szigorú feltételekhez kell kötnie bármifajta együttműködést az Afganisztánt uralmuk alá hajtó, iszlamista tálibokkal, például a nők és lányok jogainak biztosítása terén – szögezte le Szijjártó Péter kedden New Yorkban. 

A tárca közleménye szerint a külgazdasági és külügyminiszter az afgán nők helyzetének jövőjéről szóló, online rendezett, miniszteri szintű konferencián vett részt az ENSZ 76. Közgyűlésének keretében.

Felszólalásában arról számolt be, hogy a külföldi erők kivonása kapcsán a magyar kormány figyelmeztetett: 

meg kell akadályozni, hogy a dél-ázsiai ország ismét a terrorszervezetek menedékhelyévé, illetve masszív illegális migrációs áradatok kiindulópontjává váljon. 

Utóbbi komoly biztonsági kihívást jelentene mind az Európai Unió, mind pedig a térség számára, ráadásul felgyorsíthatná a koronavírus terjedését is – mondta. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a jelenlegi helyzetet látva nem úgy tűnik, hogy ezen két pont bármelyikét is sikerülne teljesíteni.

Hozzátette, hogy szerinte komolyan figyelembe kellene venni a környező országok álláspontját, miszerint az afganisztáni problémákat Afganisztánban kell megoldani. Végezetül pedig kiemelte, hogy a nemzetközi közösségnek el kell kerülnie a felelőtlen nyilatkozatokat, amelyek a régió destabilizálódásához vezethetnek. 

Emellett pedig világos feltételeket kell támasztani a tálibok elé, például a nők és lányok jogai terén, s ezek betartásától kellene függővé tenni bármifajta nemzetközi elismerést, együttműködést vagy pénzügyi támogatást. 

 – Ha erre nem készek, akkor semmilyen kompromisszumot nem köthetünk velük – fogalmazott. 

Szijjártó Péter kapcsolódó videóját itt tekintheti meg:

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán