időjárás 15°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Újabb tárgyalások kezdődtek az újpesti ingatlaneladás ügyében

Nagy Orsolya
2021.10.31. 06:54
Újabb tárgyalások kezdődtek az újpesti ingatlaneladás ügyében

Magyarázkodásba kezdett a főváros, miután hatalmas felháborodást váltott ki, hogy az egykori újpesti uszoda telkének értékesítéséről döntöttek. Korábban az újpesti vezetés parkot ígért a területre, ezzel szemben a fővárosi baloldal az eladásról döntött. A Magyar Nemzetnek küldött válaszból csupán annyi derül ki, hogy elbizonytalanodott Budapest vezetése, ám a pályázatot nem vonták vissza, döntést annak lezárultával hoz majd a Fővárosi Közgyűlés.

„A Fővárosi Közgyűlés szeptember elsején nem arról döntött, hogy mi lesz vagy nem lesz az egykori újpesti gyógyfürdő területén, hanem arról, hogy értékesíteni kívánja a területet” – közölte lapunkkal a főváros sajtóirodája. A válasz önmagában is érdekes, ugyanis az ingatlan eladása után a főváros nem kötelezheti az új tulajdonost, hogy ingyenes szabadidőparkot létesítsen az általa megvásárolt területre. Ez abban az esetben történhet meg, ha a főváros eladja vagy átadja Újpest önkormányzatának a területet, esetleg visszavonja az eladási szándékot és saját maga alakít ki közparkot az ingatlanon.

Mint írták: a pályázat lezárulta után ismét a Fővárosi Közgyűlés elé kerül az adásvételi szerződés, így végleges döntés még nincs róla.

„Közben pedig folyamatos az egyeztetés az újpesti önkormányzattal és polgármesterrel” – mondta lapunknak a sajtóiroda. Feltehetően a fővárosi vezetés időt kíván nyerni, ugyanis közlésük sejteti, hogy visszaléphetnek a terület eladásától, de úgy is dönthetnek, hogy kitartanak az értékesítés mellett.

Közben a héten lezajlott újpesti képviselő-testületi ülésen a helyi képviselők újra megerősítették a korábbi határozatot és újra felhatalmazták a polgármestert, hogy tegyen meg mindent azért, hogy az uszoda telkén a főváros közparkot létesítsen. Korábban felmerült az is, hogy Újpest akár meg is szerezhetné a területet a fővárostól.

A főváros még 2007-ben zárta be az újpesti uszodát, amelyet azóta le is bontottak. Két évvel ezelőtt a Fidesz újpesti képviselőcsoportja azt javasolta, hogy az egykori telken épüljön közpark. A képviselő-testület, elfogadva a javaslatot, egyhangúlag hatalmazta fel Déri Tibor momentumos polgármestert, hogy kezdjen tárgyalásokat a budapesti vezetéssel.

Később egy ingatlanhirdetésből derült ki, hogy a momentumos Déri Tibor által vezetett IV. kerületi önkormányzat eladná az egykori újpesti uszodának helyet adó telket, amelyen az előzetes tervek alapján zöldparkot alakítottak volna ki. Nagy a valószínűsége, hogy társasház vagy bevásárlóközpont épülhet az egykori uszoda helyén, amely szöges ellentétben áll a Karácsony Gergely vezette fővárosi baloldal korábbi kampányígéreteivel, amely szerint megállítják a városi területek beépítését és növelni fogják Budapest zöldfelületeit.

A fővárosi Fidesz közösségi oldalán emlékeztetett: az újpesti uszodát még a Demszky Gábor-féle városvezetés hagyta lepusztulni, majd bezárta, azóta pedig elbontották az épületet. Mint írták: másfél éve még az újpesti képviselő-testület határozott arról, hogy a momentumos Déri Tibor polgármester kezdjen tárgyalásokat a fővárossal a terület esetleges újpesti tulajdonba vételéről, illetve arról, hogy amennyiben az ingatlan a fővárosé marad, akkor zöldparkot alakítsanak ki rajta. Azóta azonban hallgat a fővárosi vezetés és Déri Tibor újpesti polgármester is.

Borítókép: Havran Zoltán/Magyar Nemzet