Újabb tárgyalások kezdődtek az újpesti ingatlaneladás ügyében

Magyarázkodásba kezdett a főváros, miután hatalmas felháborodást váltott ki, hogy az egykori újpesti uszoda telkének értékesítéséről döntöttek. Korábban az újpesti vezetés parkot ígért a területre, ezzel szemben a fővárosi baloldal az eladásról döntött. A Magyar Nemzetnek küldött válaszból csupán annyi derül ki, hogy elbizonytalanodott Budapest vezetése, ám a pályázatot nem vonták vissza, döntést annak lezárultával hoz majd a Fővárosi Közgyűlés.

2021. 10. 31. 6:54
null
20200930 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Fővárosi Közgyűlés szeptember elsején nem arról döntött, hogy mi lesz vagy nem lesz az egykori újpesti gyógyfürdő területén, hanem arról, hogy értékesíteni kívánja a területet” – közölte lapunkkal a főváros sajtóirodája. A válasz önmagában is érdekes, ugyanis az ingatlan eladása után a főváros nem kötelezheti az új tulajdonost, hogy ingyenes szabadidőparkot létesítsen az általa megvásárolt területre. Ez abban az esetben történhet meg, ha a főváros eladja vagy átadja Újpest önkormányzatának a területet, esetleg visszavonja az eladási szándékot és saját maga alakít ki közparkot az ingatlanon.

Mint írták: a pályázat lezárulta után ismét a Fővárosi Közgyűlés elé kerül az adásvételi szerződés, így végleges döntés még nincs róla.

„Közben pedig folyamatos az egyeztetés az újpesti önkormányzattal és polgármesterrel” – mondta lapunknak a sajtóiroda. Feltehetően a fővárosi vezetés időt kíván nyerni, ugyanis közlésük sejteti, hogy visszaléphetnek a terület eladásától, de úgy is dönthetnek, hogy kitartanak az értékesítés mellett.

Közben a héten lezajlott újpesti képviselő-testületi ülésen a helyi képviselők újra megerősítették a korábbi határozatot és újra felhatalmazták a polgármestert, hogy tegyen meg mindent azért, hogy az uszoda telkén a főváros közparkot létesítsen. Korábban felmerült az is, hogy Újpest akár meg is szerezhetné a területet a fővárostól.

A főváros még 2007-ben zárta be az újpesti uszodát, amelyet azóta le is bontottak. Két évvel ezelőtt a Fidesz újpesti képviselőcsoportja azt javasolta, hogy az egykori telken épüljön közpark. A képviselő-testület, elfogadva a javaslatot, egyhangúlag hatalmazta fel Déri Tibor momentumos polgármestert, hogy kezdjen tárgyalásokat a budapesti vezetéssel.

Később egy ingatlanhirdetésből derült ki, hogy a momentumos Déri Tibor által vezetett IV. kerületi önkormányzat eladná az egykori újpesti uszodának helyet adó telket, amelyen az előzetes tervek alapján zöldparkot alakítottak volna ki. Nagy a valószínűsége, hogy társasház vagy bevásárlóközpont épülhet az egykori uszoda helyén, amely szöges ellentétben áll a Karácsony Gergely vezette fővárosi baloldal korábbi kampányígéreteivel, amely szerint megállítják a városi területek beépítését és növelni fogják Budapest zöldfelületeit.

A fővárosi Fidesz közösségi oldalán emlékeztetett: az újpesti uszodát még a Demszky Gábor-féle városvezetés hagyta lepusztulni, majd bezárta, azóta pedig elbontották az épületet. Mint írták: másfél éve még az újpesti képviselő-testület határozott arról, hogy a momentumos Déri Tibor polgármester kezdjen tárgyalásokat a fővárossal a terület esetleges újpesti tulajdonba vételéről, illetve arról, hogy amennyiben az ingatlan a fővárosé marad, akkor zöldparkot alakítsanak ki rajta. Azóta azonban hallgat a fővárosi vezetés és Déri Tibor újpesti polgármester is.

Borítókép: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.