Idén már hetvenöten haltak meg lakástűzben

Az elmúlt két hétben szinte nem volt olyan nap, hogy ne érkezett volna halálos lakástűzről hír az országban. Hétfő reggelig a lakásukban keletkezett tűz következtében már hetvenöten vesztették életüket. Csak advent első vasárnapján három tragédia történt.

2021. 11. 29. 13:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három halálos áldozatot követelt több lakástűz advent első vasárnapján. Alsózsolcán a reggeli órákban egy ember vesztette életét a lángok között. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese, Dóka Imre közleménye szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, a Kossuth Lajos utcában egy száz négyzetméteres családi ház egyik szobájában keletkezett a tűz. A szobában néhány négyzetméteres területen az ágy és a környezete égett. A miskolci hivatásos tűzoltók a szobában egy eszméletlen embert találtak, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. A tűz keletkezési körülményeit még vizsgálják, de nem zárható ki, hogy egy elektromos fűtőberendezés okozta. A szóvivő-helyettes szerint gyakori, hogy a fűtési rendszer hibája vezet lakástűzhöz.

Mindegy, hogy milyen technológiával fűtenek, ezek hőtermelő, gyakran nyílt lánggal égő berendezések, és a meghibásodásukból, figyelmetlen használatukból lakástűz keletkezhet – hívta fel a figyelmet Dóka Imre, hozzátéve: fontos ezeket karbantartani, a közelükből pedig minden éghető anyagot elpakolni.

A fővárosban, a VI. kerületi Nagymező utca egyik három emeletes társasházához riasztották ugyancsak vasárnap a tűzoltókat. Egy harminc négyzetméteres földszinti lakás gyulladt ki, amelyben tíz négyzetméteren berendezési tárgyak égtek. A tűzoltók az oltás során egy embert találtak, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. A lépcsőházból öt embert kísértek ki a tűzoltók.

 A tűz keletkezési okát és körülményeit vizsgálják – közölte a katasztrófavédelem helyettes szóvivője, kiemelve: 

a legtöbb tűzeset nyílt láng használatára, elektromos hibára, fűtési rendellenességre, főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza, pedig ezek mindegyike megelőzhető lenne egy füstérzékelővel és egy kis odafigyeléssel.

Zalakaroson vasárnap nem sokkal fél 11 előtt érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy egy Fő utcai családi ház idős lakója nem ad életjelet magáról. A bejelentő elmondta azt is, hogy a bejárati ajtó kulcsra van zárva, odabentről pedig folyamatos jelzést ad egy szén-monoxid-érzékelő.

A zalakarosi tűzoltók a 120 négyzetméteres ingatlannal egybeépített 80 négyzetméteres melléképületben egy korábbi tűz nyomait észlelték, az ablakok erősen kormozódtak. A melléképület ajtaját kinyitva az előszobában egy holttestet találtak.

Nem zárható ki, hogy a ház lakója menekülés közben szenvedett halálos füstmérgezést. A tűz egy húsz négyzetméteres hálószobában ütött ki, ahol a hősugárzó, a heverő, az ülőgarnitúra és a függöny égett.

A katasztrófavédelem a tűz pontos keletkezési idejét, helyét és okát még vizsgálja.

A katasztrófavédelem tapasztalatai szerint a lakástüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Szintén 99 százalékuk reggel hat és este tizenegy óra között történik, amikor aktívak vagyunk. Ha minden otthonban lenne legalább egy füstérzékelő, a tragédiák megelőzhetőek lennének.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság szintén kiemeli: a tűzvizsgálati eljárások tapasztalataiból megállapítható, hogy a legtöbb lakástűz emberi mulasztásra, gondatlanságra, vagy szándékosságra vezethető vissza. Ebben az évben a hétfő reggeli adatok szerint kilencvenen haltak meg lakástűzben az országban.

A főzés (tűz)veszélyei

A főzés nem veszélytelen tevékenység. Sok esetben az égő olajat vízzel próbálják oltani az emberek, mivel a víz sűrűbb az olajnál, az az edény aljára süllyed. A forró olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, ami már jóval könnyebb az olajnál, és robbanásszerűen „kivetődik” az edényből. Ilyenkor a megoldás, hogy egy fedővel kell letakarni az edényt és ki kell várni, amíg a tűz magától elalszik. A legideálisabb megoldás az lenne, ha a konyhában tartanánk készenlétben olyan tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában/lakásban keletkező kisebb tűz eloltása, megfékezése kivitelezhető. Ilyen készülék lehet például egy 6 kg-os ABC porral oltó, hordozható tűzoltókészülék. 

Elektromos tüzek

A lakásokban a fűtőberendezések és az elektromos berendezések meghibásodásából eredő tüzek is nagy számban fordulnak elő. Fontos, hogy elektromos hősugárzót vagy a gázzal működő fűtőberendezést úgy helyezzük el a lakótérben, hogy éghető anyag ne érjen hozzá, továbbá az éghető anyag kellő távolságban legyen a fűtőtestektől. A használatban lévő gázkonvektor burkolata olyan magas hőmérsékletet is elérhet, amely a ráterített ruhát meggyújtja, ezért a fűtőberendezésen ne szárítsunk ruhákat. 

Túlterhelések

Az elektromos hálózatokat a lakóépületekben gyakran túlterhelik a lakók a nagy fogyasztású eszközökkel. A túlterhelés ellen az elektromos hálózat megfelelő karbantartásával tudunk legjobban védekezni. Amennyiben lehetséges, különböző anyagú vezetőket (réz és alumínium) ne kapcsoljunk egymáshoz. Elektromos zárlat során is keletkezhet lakástűz, amely ellen úgy lehet védekezni, hogy a készülékeket használat után nemcsak készenléti állapotba helyezzük, hanem leválasztjuk a hálózatról, hosszabb ideig tartó távollét esetén pedig kihúzzuk a konnektorból. A lakás elektromos hálózatát időnként hozzáértő szakemberrel célszerű megvizsgáltatni. Az elektromos tűzesetek megakadályozása céljára az erősáramú berendezések időszakos villamos biztonságtechnikai felülvizsgálata szolgál, amelyet a hétköznapi nyelvben szoktak tűzvédelmi felülvizsgálatnak is hívni. Fontos, hogy kerüljük a szabálytalan villanyszerelést, a vezetéktoldásokat és egyéb szabálytalanul kialakított kötéseket, a hosszabbítók egymásba kapcsolását. 

Figyelmeztetés!

A nem használt és felforrósodott villamos berendezést (a fűtőberendezéseken túl a sütőket, vasalót) a használatot követően kapcsoljuk ki! A konyhában a kenyérpirító, a kávéfőző és főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, alájuk érdemes hőálló alátétet fektetni. Az elektromos eszközeink használati utasítását tűzvédelmi okokból is érdemes átolvasni. Abban az esetben, ha mégis keletkezett tűz, akkor oda kell figyelnünk, hogy mivel oltjuk el. Elektromos tüzet ne oltsunk vízzel, viszont forgalmaznak olyan erre alkalmas tűzoltó készülékeket. Veszélyforrást jelent a zárt térben történő cigarettázás is. Az ágyban, fotelban, kanapén nem ajánlatos rágyújtani, mert a kézből kihulló, égő cigaretta/parázs éghető anyagra eshet, ami tűzesetet eredményezhet.

Borítókép: a napokban egy konténerben berendezett lakószobán modellezték a tűzoltók a lakástüzet. Egy parázstól pillanatok alatt tűzpokollá változott a szoba (Forrás: Katasztrófavédelem)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.