időjárás -2°C Aranka 2023. február 8.
logo

Ideiglenes védelmet kapnak az ukrajnai menekültek Magyarországon

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.02.24. 21:58 2022.02.24. 22:03
 Ideiglenes védelmet kapnak az ukrajnai menekültek Magyarországon

Magyarország nemcsak a kárpátaljai magyaroknak, hanem az ukrán menekülteknek is védelmet nyújt – közölte csütörtök esti közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK), megjegyezve: az erről szóló kormánydöntések hamarosan a Magyar Közlönyben is megjelennek. A tájékoztatás szerint

 az Ukrajna területéről érkező ukrán állampolgárok, illetve az Ukrajna területén jogszerűen tartózkodó ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyek Magyarországon is benyújthatják menekültügyi kérelmüket, és a magyar hatóság ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el őket. A menekültek befogadására való felkészülés is megkezdődött

 – fejtették ki.

Hangsúlyozták, Magyarországnak az orosz–ukrán háborús konfliktusból ki kell maradnia. Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös uniós erőfeszítéseket, emellett a határvédelmi és humanitárius feladatokra felkészül – tudatták.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ továbbá felidézte, hogy csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével megkezdte működését a nemzetbiztonsági operatív törzs. A kormány különös hatáskörű szakmai döntés-előkészítő testülete az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos kormányzati feladatok koordinálására jött létre. A nemzetbiztonsági operatív törzs tagja Orbán Viktor kormányfő; Pintér Sándor belügyminiszter; Benkő Tibor honvédelmi miniszter; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Varga Mihály pénzügyminiszter; Kovács József, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti információs államtitkára; Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka; Bunford Zsolt János, az Információs Hivatal vezetője; Bárdos Szabolcs, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője; Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetője; valamint Szabó Hedvig, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője. A nemzetbiztonsági operatív törzs ülésének állandó meghívottja Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke; Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter; Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár és Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára – derül ki a KTK közleményéből.

Borítókép: Határátlépésre várakozók az ukrán–magyar határnál Újlakon (Fotó: Facebook/Határhelyzet)

Háború Ukrajnában

Minden eddiginél veszélyesebb az a szankciós csomag, amit Brüsszel előkészített

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.