Csütörtökön megpróbálják kiemelni Mede Márton holttestét

A mentőakció egész napos szerdai megtervezése után csütörtökön reggel megkezdik a jósvafői Kossuth-barlangban életét vesztő Mede Márton holttestének kiemelését a Reménytelen-szifon eddig ismeretlen folytatásából.

2022. 04. 06. 21:30
HAJDU János
A TEK koordinálja a jósvafői barlangban eltűnt búvár utáni kutatást Fotó: Terrorelhárítási Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokba is telhet, amíg felszínre hozzák a jósvafői Kossuth-barlangban elhunyt búvár holttestét – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) szerdán az MTI-vel.
Közleményük szerint kedden befejeződött az első szakasza az általuk vezetett, több napja tartó kutatásnak, amelynek célja a balesetet szenvedett búvár megtalálása volt.
A művelet következő fázisában az együttműködésben érintettek már annak a részleteit tervezik, hogyan hozzák felszínre a búvár holttestét.
 

Az előkészítő-tervező szakasz után a merülések csütörtökön várhatóan megkezdődnek, ez a fázis azonban a rendkívüli körülmények miatt valószínűleg hosszú időt, esetleg több napot vesz majd igénybe.
A TEK szakemberei továbbra is a helyszínen vannak, és másokkal együtt azon dolgoznak, hogy a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban felszínre hozzák a búvár holttestét – olvasható a közleményben.
A kutatásban részt vevő barlangászok és barlangi mentők hírzárlatra hivatkozva egyelőre elzárkóznak a nyilvánosságtól.

Hajdu János, a TEK a mentést helyszínen koordináló főigazgatója a Retro Rádióban mondott el néhány részletet. Az altábornagy ismertetése szerint 

Mede Márton a fel nem tárt területen belátható távolságokra cölöpöket vert le a búvárok mozgását biztosító kötélzet rögzítésére, mögötte úszott a mentőbúvártársa. Az utolsó cölöp leverésekor történt a tragédia. Ekkor már annyira szűk volt a szifon, hogy a mentőtárs csak Mede Márton után úszhatott. A szifon egy agyagos, iszapos részénél jártak és nagy mennyiségű iszap szakadt ki a barlangfalból, leszakítva Mede búvárfelszerelését.

A felkavarodott vízben ekkortól semmit sem látott a mentőbúvár, a biztosítókötél sem volt még kihúzva, ám a bajtárs mégis Mede után próbált úszni. Vakon, csak kézzel tapogatva próbált tájékozódni és megtalálni a társát. Néhány méteren belül megdöbbenve kellett tapasztalnia, hogy a szifon gyakorlatilag elzáródott. A levegője is fogytán volt, vissza kellett térnie a szifon bejáratához.

Az altábornagy hozzétette: a TEK irányító, koordinálófeladata, felelőssége csak az alapos és szakszerű előkészítésre vonatkozhat. 

Maga az áldozat kihozatala Mede Márton búvárszervezetének, az Amphora Búvár Klub egyébként kiválóan felkészített búvárjainak a feladata és a szifonba merüléstől a felelőssége is, a TEK szakemberei ugyanis nem merülhetnek az esetenként egyszemélyesre szűkülő szifonba, így felelősségük is csak annak a bejáratáig terjedhet.

Barlangászoktól tudjuk, a feladat rendkívül veszélyes, semmilyen garancia nincs ugyanis arra, hogy a Mede Mártont elsodrod iszapbeömlés nem indul meg ismét, amint a testet megmozdítják. 

A végül merülő mentőbúvárok egyébként éppen a veszély miatt önként vállalták az embert próbáló, nem kis bátorságot és gyakorlatot kívánó feladatot.

Csütörtökön reggel elkezdődik a várhatóan napokig tartó mentés.

Borítókép: Hajdu János, a TEK főigazgatója eligazítást tart (Forrás: TEK) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.