időjárás 21°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo
A volt cseh elnök szerint észszerű, szükséges és megkerülhetetlen a magyar kormány politikája

Václav Klaus: Orbán Viktor valamit jól csinál

Molnár János
2022.05.19. 18:59 2022.05.19. 19:25
Václav Klaus: Orbán Viktor valamit jól csinál

A CPAC Hungary konferenciára meghívott egykori cseh államfő, Václav Klaus exkluzív interjúban beszélt lapunknak a nemzetközi konzervatívok összejövetelének fontosságáról és arról, miért különleges, hogy hazánkban rendezik a rangos világeseményt. Emellett szólt a visegrádi együttműködés jelenlegi állapotáról visszaemlékezve annak kezdeteire, és nem rejtette véka alá Európai Unió-ellenes nézeteit sem. Barátjának nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, akinek támogatja politikáját. Elárulta, a magyar kormányfő máris kért tőle egy példányt új gazdasági tematikájú könyvéből, melynek fő tárgyköre nem is lehetne aktuálisabb napjainkban.

– Mik a benyomásai most Magyarországról?

– Magyarország határozottan mozgásban van, felfelé megy, és ez manapság nagyon ritka Európában. Nagyon jó, hogy két év Covid után ismét tudunk találkozni a kamerába nézve, maszk nélkül. Nagy köszönet ennek a találkozónak a magyar megszervezéséért. 

– Mi a véleménye a CPAC Hungary-ről és arról, hogy az eseményt először rendezték meg Magyarországon? 

– Magyarországot tartom a megfelelő helynek a rendezvényre, mert más országokban nincs támogatása. Vannak konzervatív emberek Csehországban, de ott a kormány most más ideológiát képvisel. Magyarország az egyetlen hely, ahol ilyen konferenciát meg lehet szervezni, mert ez a politikailag korrekt Európai Unióban majdnem lehetetlen. 

– Ha már szóba került a politikai korrektség, mi a véleménye róla? 

– Emlékszem, hogy mintegy tizenöt évvel ezelőtt egy hivatalos állami látogatáson voltam Izlandon. Este az izlandi elnök a beszédében elmondta, hogy ő általában politikailag nem korrekt, de korrekt politikai értelemben. Úgy gondolom, hogy az egyetlen módja az ideológiai és filozófiai harcnak az, amikor korrektül beszélünk, és nem félünk attól, ha ellenségeket szerzünk vele. Nagyon élveztem Orbán Viktor miniszterelnök beszédét ma reggel. Ebben azt mondta, ha ellenségeket szerzel, akkor valamit jól csinálsz. Egy órával ezelőtt találkoztam vele az irodájában, és felhoztam neki ezt a kijelentését, mondván, hogy igaza van, mert neki vannak ellenségei.

– Miről tárgyalt Orbán Viktorral?

– Az európai helyzetet és országaink állapotát vitattuk meg, azokat a témákat, melyekről szó esett a konferencia során: gyermekvédelem, genderügyek, gazdasági kérdések. Közgazdász vagyok, és nemrég írtam egy könyvet a csehországi inflációról. A magyar kormányfő megkért, hogy azonnal küldjek neki egy példányt a könyvből, amit le fog fordíttatni.

– Mit gondol a V4-ek együttműködéséről, ami az utóbbi időben kicsit meggyengülni látszik?

– Azt hiszem, hogy ebből a szempontból én már történelem vagyok. Mi kezdtük a visegrádi együttműködést. Eleinte még csak hárman voltunk, mi még Csehszlovákiaként csatlakoztunk hozzá. Jelentőségteljes ötletnek bizonyult, hogy az európai szabadkereskedelmet fellendítsük, és harcoljunk az európai protekcionizmus ellen. Ez egy nagyszerű pillanat volt. Később akadtak viszontagságok az egyes országok politikai fejleményei miatt, de jelentős fordulópont következett be a 2015-ös tömeges migrációval Európában. Ekkor a visegrádi együttműködés országai összefogtak, és előtérbe került a kooperáció. Most attól tartok, hogy a visegrádi csoport majdnem eltűnt. Ez a szlovákiai választásokkal kezdődött, aztán a csehországi választásokkal folytatódott, és az eredmény nem túl biztató a visegrádi együttműködés jövőjét illetően. Félek tőle, hogy érdekellentétek léptek fel.

– A kereszténység és a keresztény értékek védelme szempontjából ön szerint mit tudunk tanulni egymástól?

– Azt hiszem, hogy beszélnünk kell egymással. Sok barátom van Csehországban, akik rengetegszer látogattak már Németországba, Ausztriába, az Amerikai Egyesült Államokba vagy éppen Lengyelországba. Érthetetlen számomra, ami ott történik, ezért vettem fontolóra, hogy Budapestre látogatok. Szerintem ez most egy sokkal fontosabb esemény, mintha Párizsba vagy Brüsszelbe mennék, különösen azért, mert soha nem megyek Brüsszelbe.

– Mit gondol Magyarország gyermekvédelmi politikájáról és a genderügyekről, melyek manapság gyakori vitatémák?

– Ez egy nagyon észszerű, szükséges és megkerülhetetlen politika. Nagy sajnálatomra az én hazámban és a legtöbb európai országban nincsen olyan hatékony védelem, mint Magyarországon, ami nem fogadta be a nyugat-európai gondolkodásmódot gender-, gyermekvédelmi és család témakörben. 

– Brüsszel szeret olyan dolgokba beleszólni, amihez nincs köze, ilyen például a magyar alkotmánymódosítás ügye. Mit gondol az ilyen típusú beavatkozásokról?

– Tudja, közismert ősellensége vagyok az Európai Uniónak. Minden, amit Brüsszel tesz, rossz, ez miért ne lenne az? Ha már erről van szó, itt üldögéltem fél órával ezelőtt, amikor kaptam egy sms-üzenetet a cseh sajtóügynökségtől. Ebben az állt, hogy az új Európai Bizottság ügy döntött, megbünteti Csehországot. Ennek az az oka, hogy nem teljes egészében hajtották végre a 2018-as direktívát az audiovizuális műsorszórás kérdésében. Brüsszel bejelentette, hogy az Európai Bíróság elé fogja vinni az ügyet. Számomra ez teljességgel elfogadhatatlan.

– Ha ön döntéshozatali helyzetben lenne, tanácsolná Csehország és Magyarország számára az EU elhagyását? Netán egy másfajta együttműködést javasolna?

– Nem hiszem, hogy én bármit tanácsolhatnék. Úgy gondolom, politikusok nem dönthetnek az EU elhagyásáról, mert ehhez szükségük van a szavazók nagy többségének teljes támogatására. Ez belátható időn belül nem fog megtörténni, ezért jelenleg nem aktuális a felvetés.

– Mik a további tervei budapesti tartózkodása alatt?

– Először is azért vagyok itt, hogy részt vegyek ezen a nagyon fontos konferencián. De mindemellett szeretnék körülnézni Budapesten és az országban. Megtekinteni, hogyan mennek a dolgok a koronavírus-pandémia okozta lezárások és leállás után.

Borítókép: Václav Klaus (Fotó: Havran Zoltán)

CPAC – konzervatív konferencia Magyarországon

A CPAC Hungary margójára

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.