időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Továbbra is a nemzeti érdekérvényesítés határozza meg a döntéshozatalt

Forrás: MTI
2022.05.18. 18:24 2022.05.18. 18:59
Továbbra is a nemzeti érdekérvényesítés határozza meg a döntéshozatalt

Továbbra is a nemzeti érdekérvényesítésre kell alapozni a külpolitikai döntéshozatalt; azért is még mindig ez a helyes út, mert a választás eredménye egyértelműen megerősítette a kormány politikáját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újabb kinevezése előtti meghallgatásán, az Országgyűlés külügyi bizottságának szerdai ülésén.

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt tizenkét évben, amelyet a Fidesz–KDNP kormányzással töltött, Európában és a világon is a válságok kora volt, és amikor azt hitték, túl vannak a nehezén, kitört a háború a szomszédban. A következő évek, évtizedek is a veszélyek, válságok korát hozzák el Európa, a világ és így Magyarország számára – értékelt, hozzátéve: biztonsági kihívásokkal kell majd szembenézni több tekintetben.

Szijjártó Péter azt mondta, az elmúlt tizenkét évben a kihívásokat sikerrel kezelte Magyarország, és ennek kulcsa az volt, hogy soha nem adták fel a törekvést a nemzeti érdek elérésére, minden döntésnél a nemzeti érdek volt a legfontosabb szempont.

Kifejtette: a világban kialakult állapotok következménye a fizikai biztonsági helyzet romlása, az állandósuló energiaellátási krízis, az élelmiszer-ellátási válság, a kényszer, hogy az eddig jól bevált kereskedelmi útvonalakat újratervezzék, valamint átstrukturálják a globális beszállítói láncokat.

A miniszter kitért rá: a szomszédban zajló háborúból Magyarországnak ki kell maradnia, a magyarok és az ország biztonságát meg kell védeni. Magyarország továbbra sem szállít fegyvert Ukrajnába, de elítéli az orosz katonai agressziót és kiáll Ukrajna mellett, az onnan menekülőket pedig ellátja –- hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy fontos feladat az energiaellátás biztonságának garantálása, ezt veszélyezteti most az Európai Bizottság javaslata az orosz olajembargóról. Magyarország az uniós testülettől várja a probléma megoldását – tette hozzá.

Megjegyezte: az ukrajnai háború is rávilágít a regionális biztonság jelentőségére, ezért a nyugat-balkáni integrációs folyamatokat nagy erőkkel kell támogatni.

Több képviselő kérdésére Szijjártó Péter közölte: a korábbi öt európai szankciós csomagot elfogadták, ezért visszautasít minden megnyilvánulást, amely arra irányul, hogy Magyarország ellehetetlenítette volna az egységes választ. A versailles-i EU-csúcson megállapodtak, hogy csak olyan döntést hoznak, amely figyelembe veszi az országok eltérő energiaellátási szerkezetét, de az Európai Bizottság javaslata ezzel ellentétes – mutatott rá.

Ugyancsak több képviselő érdeklődött a visegrádi négyek (V4) együttműködéséről. Szijjártó Péter kijelentette: a V4 halálhírét már sokszor keltették, mert sokaknak nem érdeke ez az együttműködés. A V4 alapja, hogy azokon a területeken működnek együtt, amelyeken hasonló álláspontot képviselnek – magyarázta.

A bizottság hat igen szavazattal – egy nem és két tartózkodás mellett – támogatta Szijjártó Péter újabb kinevezését a külgazdasági és külügyminiszteri posztra.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Miniszterjelöltek meghallgatása

Palkovics László: Európa élvonalába tart a magyar ipar

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.