Ez Orbán Viktor tíz pontjának lényege

– A kormány képes lokális választ adni globális kihívásokra – vélekedett a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője, miután Orbán Viktor miniszterelnök meghirdette tízpontos tervét, amelynek segítségével Magyarország küzdhet a recesszió ellen.

2022. 07. 28. 20:38
család Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök tízpontos tervet hirdetett, amivel – ahogyan fogalmazott – Magyarország lokális kivétel lehet a globális recesszió idején. Mint ismert, a kormányfő múlt szombaton Tusnádfürdőn, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában jelezte: a veszélyek, a bizonytalanság és a háború évtizede következik, de Magyarország lokális kivétel lehet globális recesszió idején. – Ennek elérésében több tényező is segíthet, ilyen az, hogy nekünk még megvan a határvédelmünk és családalapú a társadalmunk, valamint éppen most csináljuk a nagy hadiipari fejlesztéseket és diverzifikáljuk az energiaforrásainkat – fogalmazott a miniszterelnök, aki fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarországnak közösségi és nemzeti ambíciói vannak. Ezeket a célokat és alapfeladatokat foglalta össze a napokban a közösségi oldalán meghirdetett tízpontos tervében a miniszterelnök. 

A miniszterelnök politikai gyakorlata, hogy proaktívan áll hozzá a fellépő gondok kezeléséhez: észlel, azonosít, megoldást nyújt. A tusványosi beszédében felsorolt tíz megoldási pont jól illeszkedik ahhoz a kormányzati irányvonalhoz, ami a 2010-es rendszerváltás óta jellemzi az államvezetést

– fogalmazott a Magyar Nemzetnek erről Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

Talabér Krisztián kiemelte, hogy a nemzeti kormány nem általános programokat hirdet ciklus elején, hanem a ciklus közben felmerülő akadályokra készítenek specifikus terveket. – Ilyenek voltak korábban az gazdaságvédelmi akciótervek, a különböző ügyeket kezelő operatív törzsek, a háborús infláció kezelésére fenntartott árstopok, és most ilyen a meghirdetett tíz pont is – tette hozzá. A szakértő szerint ennek az előnye, hogy valós időben nyújt hatékony válaszokat az aktuálisan felmerülő problémákra. – Politikai víziókban gondolkodni államférfiúi tulajdonság. Európában ma példa nélküli, hogy valaki évtizedes távlatokban elemezze a múltat, hozza összefüggésben a jelennel, illetve a jövőben is érvényes következtetéseket vonjon le belőle – rögzítette a politológus.

Arról, hogy valóban lehetséges-e lokális kivétellé válni, Talabér Krisztián elmondta: lassan már közhely, hogy a világ globálissá vált, az országok önmagukban cselekvőképtelenek, mivel a világ csak összefüggésben értelmezhető, ám erre a magyar gyakorlat egyértelmű cáfolat. – A szuverenista politikát folytató országok egyik védjegye, hogy ellenállnak a világpolitikai folyamatok sodrásának, lokális válaszokat fogalmaznak meg globális problémákkal szemben. 

Magyarország már több alkalommal bizonyította, hogy a globális jelenségek megoldása lehet lokális. 2015-ben a migrációs válság kezelésére Magyarországnak a határkerítés építése egyedülálló ötlete volt, ma már Európa-szerte mintaadó. 2021-ben a különutas vakcinapolitikájának köszönhetően másfél-két hónappal korábban szabadultak a magyarok a karanténból – emlékeztetett. Az elemző szerint ez a két példa igazolja, hogy az Orbán-kormány képes lokális választ adni globális kihívásokra. 

– A jelenlegi energiaválságot ismét a fősodortól eltérő módon igyekszik a kormányzat kezelni: növeli a hazai gázkitermelést és fejleszti a termelőkapacitásokat, alternatív útvonalakon keresztül próbálkozik többletgázt beszerezni, technológiai újítások bevezetésével az energiahatékonyságot igyekszik javítani. A kihívások lokális kezelése lakosságbarát: nemcsak várjuk a válaszokat, de alakítjuk is őket – részletezte a szakértő.

Talabér Krisztián felhívta a figyelmet arra, hogy az orbáni tíz pont lényege, hogy a korábbi eredményekre alapozva keres megoldást az újonnan felmerülő kihívásokra, így stabil kormányzati szándékot és kormányzást láthatunk, nem pedig kapkodást. 

– Nem a politikai bravúr a cél, hanem hogy higgadtsággal, fegyelemmel, reális célokkal átvezessék az országot a kiszámíthatatlanná vált időszakokon. A felsorolt tíz pont mind egy korábban elért eredménynek vagy irányvonalnak az összefoglalása, amit továbbra is megerősíteni és folytatni kell, hisz ezek a siker receptjének összetevői – jegyezte meg. – Az Orbán-féle lokális megoldásban nemcsak materiális, de szellemi tételek is felfedezhetők. Nem minden intézkedés monetizálható, nem minden megfogható. Kereszténydemokrata, nemzeti kormányzattól nem meglepő, hogy a tényleges, kézzelfogható megoldásokon túl fontosnak tartják a veszélyek kezeléséhez a nemzeti érzelmet, a családalapú társadalom fenntartását, a hitet, a megmaradást, a küzdeni akarást. Csak erős szellemi alapokra lehet teherbíró várat építeni – hívta fel a figyelmet a Nézőpont intézet elemzője.

A túlélés receptje  

Tíz pont, amellyel Magyarországot lokális kivétellé tehetjük egy globális recesszió idején:

1. Megvédjük a határainkat.

2. Családalapú társadalmat építünk.

3. Fejlesztjük a hadiiparunkat és a hadseregünket.

4. Diverzifikáljuk az energiaforrásainkat.

5. Kihasználjuk a technológiai váltást.

6. Növeljük a külföldi tőkebeáramlást.

7. Kihasználhatjuk a tranzitgazdaságban rejlő lehetőségeket.

8. Megőrizzük Magyarország politikai stabilitását.

9. Stabil szellemi alapok: nemzeti gondolat, nemzeti érzésvilág és kultúra.

10. Együtt maradunk, és megőrizzük nemzeti ambíciónkat.

Borítókép fotó: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.