Az év legjobb kenyereivel vár hazánk gasztronómiai seregszemléje

Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételei, az államalapítás ünnepére készülő díjnyertes kenyerek, valamint az ország legjobb tortái is bemutatkoznak augusztus 19-21 között a Várkert Bazárnál. Az étel és italkülönlegességek prezentálása mellett a Magyar Ízek Utcájában ugyanakkor számos kézműves termék közül is lehet válogatni, a családok szórakoztatásáról pedig több bábtársulat, mesemondók, kézművesek, és zenészek gondoskodnak.

2022. 08. 09. 12:46
AZ ÉV KENYERE 2022 Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 19-21 között immár tizenkettedik alkalommal várja vendégeit Magyarország legnagyobb gasztronómiai seregszemléje, a Magyar Ízek Utcája. A Várkert Bazárnál megrendezett ünnepi rendezvényen a látogatók megkóstolhatják Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit, melyek minőségi helyi alapanyagokból, közel kétszáz fő keze munkája által készülnek el. Határon innen megkóstolható lesz az alföldi pásztorétel, az öhön, a sokácbab, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékén is helyet kapott Karcagi birkapörkölt, és a roma ételek egy klasszikusa, a cigánykáposzta vakaróval vagy bodaggal. A határon túli ételkülönlegességek közül Felvidékről, Mátyusföld izgalmas káposztalevesével és mákos pogácsájával, Kárpátaljáról borsos levessel, és házi szilvalekvárral készült fánkkal, a Vajdaságból a dél-dunai halászléfőzők levesével, az Őrségből pedig tökmagolajjal locsolt dödöllével lehet megismerkedni. Érdemes szót ejteni az italkínálatról is, a Magyar Ízek Utcájában ugyanis a jófajta fröccsök és szörpök mellett, nyolc-tíz féle magyar kézműves sör, köleses sör, sörpárlatok, ízletes gyümölcsborok, mézbor, gyógynövényes teák és néhány magyar jellegzetes pálinka is várja a látogatókat. 

Fotó: Havran Zoltán

A három napos rendezvényen az államalapítás ünnepére készülő díjnyertes kenyerek és cukrásztermékek is bemutatkoznak. A Magyar Ízek utcájában debütálnak a Magyar Pékszövetség kenyérversenyének idei nyertesei, a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. gulyás kenyere, valamint az innovatív kategóriában legjobbnak bizonyuló, mórahalmi Varga Pékség ásotthalmi üzemében készült Batátás kenyér is, amely az egészséges fogyasztói trendeket szem előtt tartva készült el. A Magyar Pékszövetség emellett egy új Sétáló sütemények elnevezésű kategóriát is meghirdetett, amelynek nyertese a Varga Pékség által készített teljes kiőrlésű tönkölyszilvás papucs lett. 

Fotó: Havran Zoltán

A hagyományoknak megfelelően szintén a Magyar Ízek Utcájában mutatkozik be Magyarország idei legjobb tortája, a Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász által megálmodott Huncut szilva herceg is, melyet az egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihletett meg. Az érdeklődök emellett megkóstolhatják 2022 legjobb cukormentes tortáját, a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház által készített Nagyi kedvencét is, amely Gyuris László cukrászmester nagymamájának a tiszteletére kapta ezt a nevet. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület versenyének győztese az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A nyertesek egyébként a tegnapi Bárkert Bisztróban megrendezett sajtóeseményen vehették át az elismerést, a kenyérverseny kategóriának legjobbjai pedig a Magyar Pékszövetség jóvoltából pénzjutalomban részesültek. 

Fotó: Havran Zoltán

Az étel és italkülönlegességek prezentálása mellett természetesen a kézműves termékekben sem lesz hiány a gasztrosétányon, de olyan újdonságok is lesznek, mint a Kézműves Kozmetikumok Kertje, ahol magyar alapanyagokból, kézzel készített kencéket fognak bemutatni. Idén szintén kiemelt figyelmet fordítanak a családokra is, így több bábtársulat, mesemondók, kézművesek, valamint Halász Judit szórakoztatja majd a közönséget. A rendezvény látogatói továbbá bemutatókat, gasztro-beszélgetéseket is láthatnak a színpadon, esténként pedig színes koncertek alapozzák meg a hangulatot.

Borítókép: a Szent István-napi kenyér kategória első helyezettje (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.