Zöldpolitikus akcióban: pénteken a fákért tüntet, kedden hagyja, hogy kivágják őket

A legképmutatóbb a Baranyi Krisztina vezette önkormányzat indoklása: nincs elég hely a munkagépeknek a kanyarodáshoz.

Forrás: MANDINER.HU2022. 08. 16. 17:41
Baranyi Krisztina a favédő tüntetésen (Forrás: Baranyi Krisztina Facebook-oldala)
Baranyi Krisztina a favédő tüntetésen (Forrás: Baranyi Krisztina Facebook-oldala) Forrás: Baranyi Krisztina Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere az LMP által szervezett tüntetésen beszédet tartott, többek között az erdők és a fák fontosságáról. Egyebek közt elmondta, hogy a fákon múlik az életben maradásuk, és a most kivágott fákat holnapra nem tudják pótolni.

Kedden a ferencvárosi önkormányzat egyik beruházása megvalósítása érdekében a kivitelezők kivágnak 16 darab életerős fát, melyek nagy része meghaladja a húszméteres lombmagasságot is. Mindezt azért, mert nincs elég hely a munkagépeknek a kanyarodáshoz.

A Drégely utca és a Mester utca sarkán, a Mester utca 45-ös szám alatt található a ferencvárosi önkormányzat tulajdonában lévő Ferencvárosi Egészségügyi Központ. Mellette, a Mester utca 49-os szám alatt egy – most már – üres telek áll, ahol az egészségügyi központ terjeszkedési programjában szereplő új épület építése a közeli jövőben elkezdődik – olvasható a Mandiner cikkében.

A kivitelezés érinti a Haller utca 40. számú ingatlan határán lévő kerítést is, amely mellett 16 fa, többségében akác- és szilfa áll. A fák a Mandinernek nyilatkozó lakók elmondása szerint 25-30 évesek, némelyikük még emlékszik arra, amikor a kis csenevész fákat elültették.

Forrás: Olvasói fotó

Forrás: Olvasói fotó

Csavar a történetben

A közel 120 lakásos társasház lakói megkeresték a Mandinert, mivel kiderült, hogy az egészségügyi központ új épületének kivitelezési munkálatai miatt ki kell vágni – az olvasói fotón látható – tizenhat fát. A hivatalos indoklás így szól: „Az ingatlan határán álló kerítést a kivitelezés során a mélyépítési munkák miatt szükséges elbontani és 2-3 méterrel ideiglenesen áthelyezni [...], valamint az ott lévő fákat kivágni, mert a munkák során várhatóan sérülnek a gyökereik.”

A Mandinernek nyilatkozó egyik lakó megkereste a közös képviselőt, akinek a hírleveléből idézték a fenti pár soros indoklást. A közös képviselő elmondta neki, hogy a nem hivatalos indoklás szerint nincs elég hely a munkagépeknek a kanyarodáshoz.

Forrás: Olvasói fotó

Forrás: Olvasói fotó

A nyilatkozó lakók kifejtették továbbá, hogy a közös képviselő az önkormányzattal, valamint a kivitelezőkkel történő egyeztetések során őket nem kérdezte meg, az első információt a fent említett, 2022. augusztus 11-én kelt hírlevélből tudták meg. Az egyik lakó nehezményezte, hogy akkor is kész tények elé volt állítva, nem volt beleszólási lehetőségük. Egy másik lakó megkereste a kerületi főkertészt, mivel annyira a szívére vette a fák sorsát.

Forrás: Olvasói fotó

Forrás: Olvasói fotó

Ki mit vállal?

A közös képviselő a hírlevelében megemlítette, hogy tárgyalt a kivitelezővel és a kerület főkertészével is. Kiderül továbbá, hogy „mivel a munkálatokat nincs lehetőségünk befolyásolni, maximum kicsit hátráltatni tudtuk volna, ezért a ház számára a legelőnyösebb feltételekhez kötöttük a beleegyezésünket: a kivágásra kerülő fákat nemes fák ültetésével pótolják, az építkezés során használt területünket rendbe hozzák, füvesítik és ezek gondozása egy évig az önkormányzat feladata lesz; a használt terület helyrehozásában, a fák pótlásában a társasházat semmilyen költség nem terheli.”

A kerületi főkertésztől a lakó azt az ígéretet kapta, hogy ő személyesen vállalja, hogy utógondozza a fákat. Több lakó is feltette a kérdést, miszerint a közös képviselő által említett legelőnyösebb feltételek nem a minimumok-e azok után, hogy a ház engedi a kert jelentős megváltoztatását.

Egy másik lakó szóvá tette azt, hogy a kerületi polgármester a pénteki beszédében kijelentette: – Azt a fát, amit ma elégetünk, holnapra nem tudjuk pótolni. Ám közben új fák ültetésével szeretné pótolni a kivágottakat.

Mit lehetett volna tenni?

Még a Tarlós-érában a Főkert beszerzett egy professzionális idősfa-átültető gépet – ez a lenti képen látható. A gép átvételekor az akkori vezérigazgató, Szabó József elmondta, hogy a Magyarországon egyedülálló géppel akár harminc centiméter törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni az eredeti helyükről, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a megmaradásukat.

Forrás: FŐKERT Facebook-oldala

Forrás: A Főkert Facebook-oldala

Mindezek ellenére a fákat kivágták. A kivágás folyamatáról olvasók küldtek képeket:

Forrás: Olvasói fotó

Forrás: Olvasói fotó

A Mandiner megkereste a fakivágás kapcsán Baranyi Krisztinát is. Azt szerették volna tőle megtudni, hogy pontosan mi indokolta a fák kivágását, illetve hogy összeegyeztethetőnek tartja-e a lépést a pénteki tüntetésen elmondott beszédével. Azonban a polgármester asszony ez idáig nem válaszolt a Mandiner megkeresésére.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Baranyi Krisztina a favédő tüntetésen (Forrás: Baranyi Krisztina Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.