A Panama-aktákban is felbukkan a Szegiben lévő Gyurcsány–Bajnai-féle hálózat kulcsfigurája

A DatAdat Professional Kft. tisztségviselőjeként és a DK-közeli álhírportál, az Ezalényeg kiadójának üzlettársaként is felbukkanó Molnár István az offshore-botrányban szereplő egyik cég magyarországi képviselője.

Munkatársunktól
2022. 10. 27. 6:48
Gyurcsány Ferenc; Bajnai Gordon
Budapest, 2008. augusztus 26. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az Országház Munkácsy termében tartott sajtótájékoztatón, miután az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) részeként megvalósuló Iskolafelújítási Program pályázatairól döntött a kormány. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem világos, hogy miért a háromszáz lelket számláló Szegiben működő irodára bízta a könyvelési feladatokat a Bajnai Gordonhoz kötődő DatAdat és az Ezalényeget kiadó Oraculum 2020 Kft., mint ahogyan az sem, hogy miért ugyanitt van a Gyurcsány Ferenc vezette DK EP-képviselőinek a kifizetőhelye.

A kérdőjelek számát csak szaporítja, hogy pontosan miért vonták be Bajnaiék a datadatos cégháló tulajdonosi körébe azt a Molnár Istvánt, aki az Ezalényeg kiadójának tulajdonosával is közös vállalkozásban szerepel, ráadásul összefüggésbe hozható a Panama-akták néven elhíresült offshore-botránnyal is.

Molnár István amellett, hogy a DatAdat Professional Kft. és a szintén Bajnaihoz köthető Datalyze Research Kft. társtulajdonosa, a cégnyilvántartás szerint további nyolc vállalkozásban is érdekelt különböző formában. Érdekes adalék, hogy Molnár Istvánnak a hivatalosan a Dohány utcában működő ügyvédi irodájának címére további több mint húsz cég volt, illetve van bejegyezve.

Ezek egyike a Sea Manager LTD fióktelepe, amely gibraltári cég képviseletére Molnár István jogosult hazánkban. Az Index egy idén márciusi cikke szerint ez a vállalat szövevényes offshore kötődései révén a Panama-iratok botrányban is érintett volt.

Az Index következtetése szerint tehát Molnár István szerepvállalása által Bajnai Gordonék DatAdat-cégcsoportja mögött olyan, a Panama-akták offshore-botrányban érintett üzleti körök is állhatnak, amelyek arra szakosodtak, hogy elrejtsék bizonyos cégek finanszírozói hátterét.

Mint köztudott, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már két alkalommal tartott kutatást a DatAdat-ügyben. A cégcsoport tevékenysége miatt az adóhatóság költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást. A NAV szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette a fizetendő adóját, és a cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott. További fontos tény, hogy Márki-Zay Péter volt kormányfőjelölt korábban kijelentette, a DatAdat bizonyosan részesült abból az 1,8 milliárd forintból, amellyel Amerikából segítették a baloldal választási kampányát.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.