Ismét házkutatást tartott a NAV a DatAdat-ügyben

Megint házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Bajnai Gordonhoz és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat Professional Kft. ellen költségvetési csalás gyanúja miatt zajló nyomozás során – tudta meg lapunk. A cég egyelőre nem reagált megkeresésünkre az új információkkal kapcsolatban. Szintén a DatAdathoz köthető hír, hogy tegnap Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő feljelentéskiegészítést tett az ellenzéknek juttatott amerikai pénzek és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben.

Munkatársunktól
2022. 10. 21. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten újabb házkutatást tartott az Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a DatAdat Professional Kft. ügyében zajló nyomozás során – értesült lapunk. 

Mint ismert, a Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnökhöz, és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető cég az adóhatóság gyanúja szerint 2020-ban illegális módon csökkenthette fizetendő adóját, és bevallásában valótlan tartalmú nyilatkozatot téve a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.  

Elsőként a Magyar Nemzet írta meg, hogy a költségvetési csalás gyanúja miatt folyó nyomozás során a NAV szeptember 27-én már házkutatást tartott, ám lapunknak erre vonatkozó információit a DatAdat cáfolni igyekezett, és hazugsággal vádolta meg a hírt közlő sajtótermékeket. 

Az adóhatóság ugyanakkor nem sokkal később közleményt adott ki, amiben tudatták, hogy valóban történt házkutatás. Mint írták, a nyomozók megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült. A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött.  

A társaság vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét. Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak – közölte az adóhatóság. 

Lapunk megkereste a DatAdatot, hogy megerősítik-e információnkat, miszerint ismét házkutatás volt a céggel összefüggő ügyben. A Bajnai Gordonhoz köthető vállalat azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre. 

Szintén a DatAdat-ügyhöz kapcsolódó friss hír, hogy tegnap feljelentéskiegészítést tett a NAV-nál Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az ellenzéknek juttatott amerikai pénzek és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben. 

Budai Gyula azért fordult ismét a hatósághoz, mert a DatAdat kétmilliárd forintot zsebelt be a választást megelőző tizenkét hónap alatt, de a társaság saját beszámolója szerint szinte teljes bevételük gyorsan el is tűnt, mivel mintegy 1,8 milliárd forintot költöttek el úgynevezett eladott (közvetített) szolgáltatásokra.

Borítókép: Bajnai Gordon (Fotó: MTI/Beliczay László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.