időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Gulyás Gergely: A kormány döntött, marad a kamatstop

Dollárbaloldal: Ismét a NAV-hoz fordult Budai Gyula

Munkatársunktól
2022.10.20. 15:44 2022.10.20. 16:00
Dollárbaloldal: Ismét a NAV-hoz fordult Budai Gyula

Újra a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) fordult Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő, miután az elmúlt hetekben több, az ellenzék homályos, külföldről támogatott kampányfinanszírozásával, valamint a DatAdat-botránnyal összefüggő információk láttak napvilágot – tudta meg a Magyar Nemzet. Budai beadványában többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz köthető DatAdat éppen a választást megelőző egy évben zsebelt be kétmilliárd forintot, ráadásul az összeg nagyja gyorsan el is párolgott. A baloldali kampánnyal összefüggésben a NAV személyes adattal való visszaélés és költségvetési csalás, míg a rendőrség sikkasztás és pénzmosás miatt folytat nyomozást.

Feljelentéskiegészítést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az ellenzéknek juttatott amerikai pénzek és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben – értesült a Magyar Nemzet. 

Budai Gyulának leginkább az a nemrég megjelent hír szúrt szemet, hogy a Bajnai Gordon volt kormányfő és egykori titokminisztere, Ficsor Ádám által fémjelzett, kommunikációs és adatelemző cég, a DatAdat kétmilliárd forintot zsebelt be a választást megelőző tizenkét hónap alatt. 

Ráadásul a társaság saját beszámolója szerint a bevételük nagyja 67 ezer forint kivételével gyorsan el is tűnt. A vállalkozás ugyanis körülbelül 1,8 milliárd forintot költött el úgynevezett eladott (közvetített) szolgáltatásokra.

A fideszes képviselő még a választások előtt, márciusban fordult először a NAV-hoz az ellenzék gyanús kampánytámogatása ügyében. Budai akkor úgy nyilatkozott, hogy „az ismeretlen eredetű pénzek kampányban történő felhasználása és tisztára mosása miatt a bűncselekmény alapos gyanúja is felmerül az ellenzék kampányfinanszírozásával kapcsolatban”, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgatójánál költségvetési csalás bűncselekménye miatt tett büntetőfeljelentést.

Budai Gyula a NAV-nak csütörtökön átadott dokumentumban kitért arra a Magyar Nemzetben is megjelent információra, miszerint Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) külföldről (Amerikából – a szerk.) kapott pénzbeli támogatást a 2022-es választási kampányára. 

Hozzátette: az összeg megközelítőleg kétmilliárd forint értékű volt, és sajtóinformációk szerint az ebből befolyó összeg egy része a DatAdat-cégcsoporthoz is köthető. 

A társasághoz való kötődést Márki-Zay Péter elismerte, ugyanis azt nyilatkozta, hogy „az MMM a hat párthoz hasonlóan átengedte a kampányban a DatAdatnak a saját adatbázisát, ez utóbbi 50–200 ezres nagyságú. A pártok közel egymilliós adatbázis felett rendelkeztek, és ezt hatpárti közös döntéssel használták a kampányban” – emelte ki Budai Gyula, hozzátéve, hogy a cég legfrissebb beszámolója szerint kétmilliárd forintot keresett a legutóbbi üzleti évben, és nagyságrendileg 1,8 milliárd forintot költött el eladott szolgáltatásokra. 

Budai szerint felmerül annak a gyanúja, hogy a Márki-Zay Péter mozgalmának juttatott amerikai kampánytámogatás egy jelentős része került át a DatAdat-cégcsoporthoz.

Ismert, az elmúlt hetekben – Márki-Zay Péter elszólásának köszönhetően – derült ki, hogy kétmilliárd forint körüli összegből gazdálkodott az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom a választási kampányban, és még nyáron is több száz millió forint érkezett Amerikából a mozgalom számlájára.  

A támogatások az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól érkeztek. Kiderült az is, hogy dollárokból nemcsak Márki-Zay mozgalmához jutott, hanem ahhoz a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdathoz is, amely illegálisan, lopott adatokkal dolgozhatott a választási eredmény befolyásolásán. 

Ennek gyanúját csak erősítette, hogy olyan kormánypárti szimpatizánsok is kaptak hívásokat Márki-Zayéktól, akik bizonyosan nem adták meg nekik az elérhetőségeiket. 

Az is nyilvánosságra került, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalma a nagyjából kétmilliárd forint támogatásból sms-kampányokat, Facebook-hirdetéseket és óriásplakátokat is vásárolt. 

De ebből a pénzből jutott a baloldal kampányközpontjára is. Az adathalászati botrány ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal való visszaélés gyanújával rendelt el nyomozást, míg a gyanús amerikai, ellenzéknek juttatott pénzekkel összefüggésben, Tényi István és Budai Gyula feljelentése alapján az NNI pénzmosás és sikkasztás miatt folytat eljárást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Feltehetően a vizsgálat része a DatAdathoz eljuttatott pénzek háttere is, ám a Bajnai Gordonhoz köthető céggel kapcsolatban nemcsak a rendőrség, hanem a NAV is nyomozást folytat, költségvetési csalás gyanújával. 

Utóbbiról a Magyar Nemzet a múlt héten számolt be, sőt azt is megírtuk, hogy az eljárás részeként házkutatás is történt. Úgy tudjuk, a NAV a cég hirtelen bevételnövekedésére figyelt fel, ami számottevő, több mint félmilliárdos volt az elmúlt években. 

Lapunk úgy értesült, hogy a kutatás és a lefoglalások után derült ki, hogy egy, a cég tulajdonában álló, észt bejegyzésű társaság tulajdonrészét adták el egy Amerikában bejegyzett offshore cégnek több mint kétmillió euróért. 

Az ügyet az az aránytalanság teszi meglehetősen gyanússá, hogy a vállalkozás két éve alig több mint hétszázezer forintért cserélt gazdát. Ekkor ugyanis Ficsor Ádám valamiért megvált üzletrészétől. Az eladás vizsgálata még folyamatban van a magyar hatóságnál.

A DatAdat mindent cáfolni próbált, ugyanakkor a NAV közleményt adott ki, ami szerint valóban történt házkutatás. Mint írták, a gyanú szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját. 

A cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott. Hozzátették: a költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárásban a nyomozók szeptember 27-én megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült. A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött. 

A társaság vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét. Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. 

Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalniuk a nyomozóknak – közölte az adóhatóság.

 

Borítókép: Budai Gyula (Fotó: Facebook)

Guruló dollárok

Karácsonyék félmilliárdos botrányával kapcsolatban tarthatott házkutatást a NAV

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.