Pákh Imre: A munkácsi turulszobor eltávolítása provokáció és uszítás

A Munkácson zajló kulturális háború utolsó stációja a turulszobor eltávolítása, ami Pákh Imre szerint provokáció és uszítás. A magyar származású, Amerikában élő üzletember – aki 2008-ban az emlékmű helyreállításának költségeit finanszírozta – lapunknak az eset után arról is beszélt, hogy a helyi vezetés a magyarok kitelepítését tervezi.

Munkatársunktól
2022. 10. 14. 15:42
Pákh Imre
Debrecen, 2012. november 21. Pákh Imre mûgyûjtõ, a Golgota címû Munkácsy-kép tulajdonosa a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termének megnyitóján 2012. november 21-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez provokáció és uszítás, aminek lehetnek jogi következményei

– jelentette ki lapunknak Pákh Imre magyar származású, Amerikában élő üzletember a munkácsi turulszobor eltávolításáról. Emlékeztetett: ez egy kulturális háború utolsó stációja, mert amióta Andrej Baloga vezeti Munkácsot, a magyarok súlyos elnyomása zajlik a városban. Kifejtette: a polgármester korábban már eltávolíttatta a városból a Munkácsy-szobrot, majd több utca magyar nevét változtatta olyan ukrán névre, amelyeknek semmi köze Munkácshoz.

 

Pákh Imre kiemelte: tudomása szerint a munkácsi vármúzeum igazgatója október 12-én levélben fordult a polgármesteri hivatalhoz és kezdeményezte a turulszobor eltávolítását, illetve azt, hogy a helyére egy ukrán állami címert helyezzenek.

A városi intézőbizottság magyar tagjai – akiket nem is értesítettek az ügyről – szerint jogtalanul hozták meg a döntést október 13-án, mert össze sem hívták a bizottságot, a szobor pedig megyei műemlékvédelem alatt állt

 – hívta fel a figyelmet az üzletember, aki megköszönte, hogy a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága azonnal kiállt a munkácsi magyarok jogai mellett. Szerinte ugyanis a következő lépés az lehet, hogy kitelepítik a magyar lakosokat Kárpátaljáról és a helyükre ukránokat telepítenek, ahogy azt Viktor Baloga, a munkácsi polgármester apja parlamenti képviselőként már évek óta szorgalmazza. Pákh Imre rámutatott: mivel a háború miatt sok magyar elhagyta Kárpátalját, Baloga szerint eljött az ideje, hogy a korábban magyarlakta kárpátaljai területeket ukrán menekültekkel telepítsék be, és elvegyék vagy felvásárolják a magyar ingatlanokat.

 

Ez egy munkácsi és nem kárpátaljai probléma, mert tudomásom szerint a kárpátaljai ukrán vezetés nem támogatta ezt a döntést

– hangsúlyozta az üzletember, aki beszélt arról is, hogy az orosz–ukrán háború kitörése óta személyesen is részt vett a menekültek támogatásában, és mintegy ezer fiatal sportoló utaztatásában segített, akik azóta magyar akadémiákon tanulnak és sportolnak.

Pákh Imre kijelentette: mindent megtesz azért, hogy a turulszobrot minél hamarabb visszaállítsák Munkácson.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, október 13-án Munkácson lefűrészelték és eltávolították a turulszobrot. Ez már a második ilyen eset volt. 1924-ben ugyanis a csehszlovákok lebontották az eredeti turulszobrot, majd amikor a szovjetek átvették a hatalmat, beolvasztották és vörös csillagokat készítettek belőle, amikből Magyarországra is jutott. A szobrot 2008 márciusában állíttatta vissza Pákh Imre, akinek édesapja közel húsz évig dolgozott azon, hogy a munkácsi várba visszakerülhessen a turulmadár.

Borítókép: Pákh Imre műgyűjtő, a Golgota című Munkácsy-kép tulajdonosa a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termének megnyitóján 2012. november 21-én. (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.