időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Brenzovics László: Felháborító és elítélendő a barbár cselekedet

Scheffer Joakim
2022.10.14. 15:02
Brenzovics László: Felháborító és elítélendő a barbár cselekedet

− Szervezetünk felháborodott és elítéli a barbár cselekedetet − jelentette ki lapunk megkeresésére Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. A munkácsi vár várbástyáján álló turulszobrot csütörtökön rekordgyorsasággal távolították el a városi tanács erről szóló határozatának megszületését követően. Brenzovics László szerint ez rossz hatással van az ukrán−magyar kapcsolatokra, valamint a magyarság helyzetére Kárpátalján. A KMKSZ megdöbbenve áll az események gyorsasága előtt: mint az elnök mondta, a döntés csütörtök délben született meg − a városi tanács és a KMKSZ között erről semmiféle egyeztetés nem volt −, mire a szövetség határozatra reagáló nyilatkozatát megfogalmazták, az emlékműnek már hűlt helye volt.

Emiatt a KMKSZ az ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki a döntést, valamint a döntés végrehajtásának körülményeit

− fogalmazott Brenzovics László.

A munkácsi vár turulemlékműve csütörtöki eltávolítása előtt. Fotó: Kovács Sándor

A KMKSZ elnöke elmondta, nemcsak a kárpátaljai magyar közösség, de a helyi lakosok is értetlenül és felháborodva állnak az események előtt. Lapunk helyi források, szemtanúk beszámolói alapján úgy tudja, a turul a munkácsi vár várárkában fekszik eltávolítása óta.

Nem tudjuk megerősíteni, ugyanis azóta a vár le van zárva, nem lehet bejutni, sem felvételeket készíteni

− magyarázta Brenzovics László, aki azonban hozzátette, a turult valószínűsíthetően ledöntötték, ugyanis hatalmas tömegű szoborról van szó, melyet 2008-as felállításakor helikopterrel illesztettek helyére. 

Borítókép: A munkácsi turulemlékmű (Fotó: Kovács Miklósné Horváth Eleonóra)

Magyarellenesség Kárpátalján

Brenzovics László: A munkácsi turulszobor valaha a két nemzet közötti békesség szimbólumának számított

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.