Brenzovics László: Felháborító és elítélendő a barbár cselekedet

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke elmondta, a szervezet az ügyészséghez fordult az eltávolított turulszobor ügyében.

2022. 10. 14. 15:02
Munkács, Turul
Munkács, Turul Fotó: Fotó: Fotó: Bereczky Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Szervezetünk felháborodott és elítéli a barbár cselekedetet − jelentette ki lapunk megkeresésére Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. A munkácsi vár várbástyáján álló turulszobrot csütörtökön rekordgyorsasággal távolították el a városi tanács erről szóló határozatának megszületését követően. Brenzovics László szerint ez rossz hatással van az ukrán−magyar kapcsolatokra, valamint a magyarság helyzetére Kárpátalján. A KMKSZ megdöbbenve áll az események gyorsasága előtt: mint az elnök mondta, a döntés csütörtök délben született meg − a városi tanács és a KMKSZ között erről semmiféle egyeztetés nem volt −, mire a szövetség határozatra reagáló nyilatkozatát megfogalmazták, az emlékműnek már hűlt helye volt.

Emiatt a KMKSZ az ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki a döntést, valamint a döntés végrehajtásának körülményeit

− fogalmazott Brenzovics László.

A munkácsi vár turulemlékműve csütörtöki eltávolítása előtt. Fotó: Kovács Sándor

A KMKSZ elnöke elmondta, nemcsak a kárpátaljai magyar közösség, de a helyi lakosok is értetlenül és felháborodva állnak az események előtt. Lapunk helyi források, szemtanúk beszámolói alapján úgy tudja, a turul a munkácsi vár várárkában fekszik eltávolítása óta.

Nem tudjuk megerősíteni, ugyanis azóta a vár le van zárva, nem lehet bejutni, sem felvételeket készíteni

− magyarázta Brenzovics László, aki azonban hozzátette, a turult valószínűsíthetően ledöntötték, ugyanis hatalmas tömegű szoborról van szó, melyet 2008-as felállításakor helikopterrel illesztettek helyére. 

Borítókép: A munkácsi turulemlékmű (Fotó: Kovács Miklósné Horváth Eleonóra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.