Magyarellenes intézkedést hozott a munkácsi képviselő-testület

A munkácsi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre – számolt be csütörtökön a Mukachevo.net hírportál.

Forrás: MTI, ORIGO2022. 10. 13. 17:34
Turul Munkács Fotó: Fotó: Fotó: Bereczky Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Távirati Iroda tudósítása felidézi, hogy a trizub – ami magyarul háromágú szigonyt jelent – az ukrán állam úgynevezett kis címere, még a Kijevi Rusz idejéből származó jelkép. A döntés a turulmadárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.

A munkácsi vár vezetősége már korábban is pályázatot hirdetett az Ukrajna állami jelképei közé tartozó címer kidolgozására és elkészítésére.

Az ukrán többségű képviselő-testület döntése magyarellenes lépésnek minősíthető, hiszen a turul egy összmagyar jelkép, amit a honfoglalás 1000. évfordulója alkalmából, 1896-ban állítottak a munkácsi várba. A vár arról nevezetes, hogy a XVII. század végén Zrínyi Ilona sokáig védte a Habsburg-túlerővel szemben - írja az Origó.

Borítókép: A munkácsi várban található turulszobor (Fotó: Bereczky Tamás)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.