időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Magyarellenes intézkedést hozott a munkácsi képviselő-testület

Forrás: MTI, ORIGO
2022.10.13. 17:34 2022.10.13. 21:57
Magyarellenes intézkedést hozott a munkácsi képviselő-testület

A munkácsi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre – számolt be csütörtökön a Mukachevo.net hírportál.

A Magyar Távirati Iroda tudósítása felidézi, hogy a trizub – ami magyarul háromágú szigonyt jelent – az ukrán állam úgynevezett kis címere, még a Kijevi Rusz idejéből származó jelkép. A döntés a turulmadárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.

A munkácsi vár vezetősége már korábban is pályázatot hirdetett az Ukrajna állami jelképei közé tartozó címer kidolgozására és elkészítésére.

Az ukrán többségű képviselő-testület döntése magyarellenes lépésnek minősíthető, hiszen a turul egy összmagyar jelkép, amit a honfoglalás 1000. évfordulója alkalmából, 1896-ban állítottak a munkácsi várba. A vár arról nevezetes, hogy a XVII. század végén Zrínyi Ilona sokáig védte a Habsburg-túlerővel szemben - írja az Origó.

Borítókép: A munkácsi várban található turulszobor (Fotó: Bereczky Tamás)
 

Magyarellenesség Kárpátalján

Brenzovics László: A munkácsi turulszobor valaha a két nemzet közötti békesség szimbólumának számított

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.