időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Magyar képviselőtársait fenyegette meg az ukrán képviselő

Forrás: UKRINFORM.HU
2022.10.13. 18:04 2022.10.13. 19:48
Magyar képviselőtársait fenyegette meg az ukrán képviselő

Magyar képviselőtársait fenyegette Vitalij Antyipov, a Beregszászi Kistérségi Tanács képviselője egy általa kezdeményezett, nyílt bizottsági ülésen. Antyipov már korábban is számos esetben engedett meg magának magyarellenes kijelentéseket a beregszászi városháza üléstermében, ráadásul ő az, aki 2019-ben a magyar rendőrség körözési listájának az első helyén szerepelt. Ezúttal négy magyar képviselőtársa visszahívását szerette volna elérni – számolt be a Kárpátalja hetilap.

Antyipov cigarettacsempészettel foglalkozó beregszászi férfi hamis néven, Anti Viktorként szerzett magyar állampolgárságot a magyar hatóságok szerint. A körözést azért adták ki ellene a magyar hatóságok, mert két általa felbérelt emberrel koszorút vitetett egy magyar határrendész családi házához. A koszorún lévő felirat halálos fenyegetés volt.

2019 őszén emiatt került be a híradókba és az újságok hasábjaira Anti Viktor ügye, akit magyar útlevelében lévő fényképe alapján a beregszásziak felismertek. Az említett ügyben 2021. november 4-én rendkívüli ülésen hallgatta meg a Beregszászi Városi Tanács Vitalij Antyipov nevű képviselőjét. A képviselő megalapozatlannak nevezte az ellene felhozott vádakat, ígéretet tett arra, hogy a későbbiek során a végére jár az ügynek, és a városi tanács előtt tisztázni fogja magát. Akkor Irina Selemon független városi tanácsi képviselő arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy Antyipov képviselő ellen Ukrajnában is számos büntetőeljárás van folyamatban, például 2017-ben játékautomatákat üzemeltetett illegálisan.

Antyipov 2019 novembere óta még mindig nem tisztázta magát a városi tanács testülete előtt a magyarországi körözés és az itthoni büntetőeljárásokkal kapcsolatos vádak alól.

Ezzel szemben 2022. szeptember 16-án kérvénnyel fordult a tanács törvényességi, napirendi, etikai, valamint katonai és katasztrófavédelmi állandó bizottságához, amelyben tudatta, hogy néhány magyar képviselőtársát a háború kezdete óta nem látta a képviselő-testületi üléseken, és a városban sem találkozott velük. Azzal vádolta meg őket, hogy szerinte külföldre szöktek a katonai szolgálat elől, ennek tisztázása céljából kezdeményezett egy bizottsági ülést, amelyre szeptember 30-án került sor.

Az önkormányzati bizottság egyik tagja beszélt a Kárpátalja hetilap tudósítójának az ott történtekről. A nyílt bizottsági ülésre Antyipov néhány hívével együtt érkezett. Nehezményezte, hogy a kérvényében megvádolt képviselők miért nincsenek jelen személyesen, majd elsősorban azt követelte, hogy dr. Molnár D. István KMKSZ-es képviselő hollétéről tájékoztassák. A megnevezett képviselő által átadott dokumentumok alapján beigazolódott, hogy tudományos kutatói ösztöndíjjal tartózkodott külföldön, amelyet még a háború kitörése előtt pályázott meg. Ezt követően a Donyecki Regionális Oktatás- és Minőségértékelő Központ megbízásából a háború elől Magyarországra menekült és ott tartózkodó gyerekek érettségi vizsgáztatását szervezte és bonyolította le a kelet-ukrajnai vizsgaközpont költségén.

Antyipovék más magyar képviselőket is bíráltak, kérve, hogy adják vissza a mandátumukat. Antyipov ezután kezdte el fenyegetni a magyar képviselőket, ott lévő választói és barátai pedig a KMKSZ-t és a magyar kormányt becsmérelték. A nyílt bizottsági ülésről hangfelvétel is készült, illetve a megvádolt képviselőt tisztázó dokumentumokat is bemutatták.

Darcsi Karolina, a KMKSZ-frakció vezetője (amely a Beregszászi Kistérségi Tanácsban a legnagyobb frakció) szerint:

Nem világos, hogy a magát most munkanélkülinek mondó Vitalij Antyipov miért akarja leváltatni KMKSZ-es képviselőtársaimat, miközben ő maga sem jelentkezett katonai szolgálatra. Az UMDSZ-szel közös koalíciónknak kényelmes többsége van a kistérségi tanácsban. Antyipov Európai Szolidaritás nevű pártjának viszont vele együtt csak négy képviselője van. Így folyamatosan botrányokkal igyekszik felhívni magukra a figyelmet. Ezúttal viszont megint messzire ment, amikor KMKSZ-es és UMDSZ-es képviselőtársait kezdte fenyegetni, csak azért, mert magyarok. Az ukrán pártok képviselői között is vannak, akik nem járnak a képviselői ülésekre, egyikük idén még egyszer sem jelent meg, de az ő távollétük nem zavarja Antyipovot

– fogalmazott Darcsi Karolina, aki megjegyezte, hogy Ruszlan Sztefancsuk, Ukrajna Legfelső Tanácsának elnöke arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem fosztják meg azt a közel tíz parlamenti képviselőt mandátumától, akik a háború kezdetekor külföldre távoztak és nem jöttek máig haza (közöttük kormánypárti honatyák is vannak), kifejtette: a képviselőknek joguk van bármeddig külföldön tartózkodni, országunk törvényei és az alkotmány erről nem rendelkezik. Az ő tevékenységüket majd választóik fogják értékelni a választások alkalmával. A parlamenti képviselők ráadásul fizetést kapnak, míg az önkormányzatok képviselői ezt társadalmi munkában vállalják, nyilván az ő visszahívásukkal, leváltásukkal kapcsolatban ugyanaz érvényes, mint a parlamenti képviselők esetében.

Talán említésre érdemes még, hogy a békés Beregszászban a magyarok és ukránok közötti feszültséget szítani igyekvő Vitalij Antyipov túl azon, hogy valószínűsíthetően ukrán–magyar kettős állampolgár, óvodáskorú kisfiát is a magyar állam által fenntartott beregszászi P. Frangepán Katalin Gimná­zium Beregszászi Bázisóvodájába járatja, ahol kizárólag magyarul zajlanak a foglalkozások.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Vitalij Antyipov (Forrás: UKRINFORM)

Magyarellenesség Kárpátalján

Brenzovics László: A munkácsi turulszobor valaha a két nemzet közötti békesség szimbólumának számított

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.