Elképesztő pusztítás: több mint száz fát vágtak ki Szombathelyen + videó

A Parkerdő lakópark mellett a múlt hétig már több mint száz fát vágtak ki annál a beruházásnál, aminek terveit a baloldali városvezetés is megismerhette, mielőtt frakciójuk egy éve jóváhagyta az önkormányzati ingatlancsomag eladását – olvasható a Vas megyei hírportálon, a Vaol.hu cikkében.

Forrás: Vaol.hu2022. 11. 15. 10:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Földön heverő fatörzsekről, több méter magasra tornyosuló faaprítékokról készített felvételeket Szendrő-Németh Tamás. A civil blogger videóbejegyzését vasárnap osztotta meg közösségi oldalán. 

Több mint száz fát vágtak ki addig. A sokat kritizált ingatlancsomag részeként, a régi városi stranddal együtt adta el ezt az erdős területet is a baloldali vezetésű önkormányzat.

 A Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. állítólag 96 lakás építését tervezi itt, ami ellen korábban már tiltakoztak az itt lakók. 

A civil blogger mostani videójában emlékeztetett: Szombathelyen a városvezetésnek Németh Ákos klímavédelmi tanácsnok is tagja, aki szívesen avat „méhlegelőket”, ám ilyenkor nem hallani a hangját. Nemény András pedig még polgármesterjelöltként egy éven belül 1000 fa elültetését és a „klímaváltozás elleni küzdelmet” ígérte 2019-ben választási programjában – írja a blogger.

„Az ezer fából sokat még nem láttunk, de itt több mint százat kivágtak. Ahhoz nem kell nagy biológusnak lenni, hogy ilyen nagy fák, gyakorlatilag 50–100 év alatt tudnak megnőni. Szó sincs arról egyébként, hogy ezek beteg fák lennének, lehet látni, hogy ezek teljesen egészséges fák voltak. Meghasad az ember szíve, amikor látja ezt a pusztítást” – fogalmazott videójában a civil blogger. 

S valóban, a képek önmagukért beszélnek: visszafordíthatatlan károkat okoztak a fás szárú növényzetet tekintve a területen. 

Szendrő úgy folytatta:

Ott kezdődne egy zöld városvezetés – aki zöldnek hazudja magát –, hogy nem ad el olyan területet, ahol ilyen mennyiségű élő fa van.

A Vaol.hu cikke szerint az ingatlancsomag eladása előtt tavaly a pályáztatás során csak egy cég maradt állva, mert a másik, licitálni kívánó kft. pályázati anyagához nem készített favédelmi tervet. Ezt akkor Németh Ákos tanácsnok nagyon nagy előrelépésként értékelte. 

A Homok úti beruházás favédelmi tervének megismerése érdekében a Vas megyei hírportál a szombathelyi önkormányzathoz fordult. 

Kérdéseikkel szeretnék megtudni: hozzájárultak-e a területen zajló tarvágáshoz? A lap a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt.-t is megkereste, hogy világossá válhasson: még mennyi fát kívánnak kivágni azért, hogy újabb társasházak épülhessenek Szombathelyen? 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: több mint száz fát vágtak ki Szombathelyen (Fotó: Vaol/Kremser Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.