Csak aprópénzt spórolna a főváros

Átlátszó, hogy a főváros takarékosságra hivatkozva állítja le a fogaskerekű működését – állítja Fonti Krisztina, a XII. kerület alpolgármestere, aki a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: szerinte óriási összegek mennek el brüsszeli irodára vagy jubileumi rózsakertre. A főpolgármester szerint további hasonló „fájdalmas döntésekre” számíthatnak a budapestiek, amelyekkel – Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint – érdemi lépések helyett csak tovább keseríti a főváros az emberek életét.

Munkatársunktól
2022. 11. 15. 6:50
null
20220503 Budapest Budapesti fogaskerekű vasút fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meglehetősen átlátszó a főváros magyarázata, miszerint a spórolás indokolja a fogaskerekű leállítását – nyilatkozta a Magyar Nemzet megkeresésére Fonti Krisztina, a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere. Kiemelte, hogy a főváros a várt, mintegy 120 millió forintos megtakarításnál sokkal több pénzt költ ­például jubileumi rózsakert kialakítására, a Budapest Brand politikai marketingirodára vagy a főváros brüsszeli irodájára. – Ha ezekre van pénz, akkor furcsállom, hogy miért kell ennek töredékéért feláldozni a fogaskerekűt – hangsúlyozta.

Mint arról beszámoltunk, civilek petíciót kezdeményeztek a fogaskerekű megmentéséért, miután a Budapesti Közlekedési Központ bejelentette: az alacsony kihasználtság és a megemelkedett energiaárak miatt a fővárossal úgy döntöttek, hogy a téli időszakban nem üzemel majd a fogaskerekű.

Nem kizárt, hogy lesznek a fogaskerekű leállításához hasonló „fájdalmas döntések” 

– mondta tegnap Karácsony Gergely az ATV Híradójának. (Lapunk szerette volna megkérdezni a főváros álláspontját az ügyben, de többszöri megkeresésünkre sem válaszoltak.) A fogaskerekű kihasználtsága a hétköznapokon tíz százalék körül van, a zaj miatt pedig több panaszt kapnak, mint amiatt, hogy nem jár a fogaskerekű – állította Karácsony. A fogaskerekű hosszú távú fejlesztésére továbbra sincs forrás, ami szerinte nem a fővárosi önkormányzaton múlik – tette hozzá.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület korábban felhívta a figyelmet, hogy a fogaskerekű fejlesztése a főváros egyetlen olyan projektje, amelynek már a kiviteli tervét is elkészítettek és azonnal elkezdhető lenne, „mégis évek óta megy az elhallgatás, a fiókba süllyesztés”.

– Ennyire képes Karácsony: a problémát megelőzni nem hajlandó, baj esetén pedig a baloldali szokáshoz híven tovább keseríti az emberek életét.

 Számos kérdést is felvet a fogaskerekű leállítása, például mennyivel több busz jár a vonalon és mennyivel nőhet a károsanyag-kibocsátás egy olyan helyen, ahol a Budapest tüdejét adó erdők találhatók. Vajon a döntésnél figyelembe vette ezeket az a főpolgármester, aki főként a zöldígéreteivel nyert választást? – tette fel a kérdést Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.
Érdemes felidézni, hogy Karácsony korábban azt ígérte: az energia- és gazdasági válság nehézségeire nem jelent megoldást, ha bármit bezárnak vagy megszüntetnek, ezért nem is abba az irányba indulnak el. – Jelentem, hogy a fővárosi önkormányzat nem nagyon fog bezárni semmit – mondta szeptember végén a főpolgármester, aki akkor úgy fogalmazott: – Egyet tudok mondani, túléljük, ha beledöglünk is.
Mint arról beszámoltunk, a főváros – szintén a takarékoskodás jegyében – úgy döntött, idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás, ettől pedig összesen 28 millió forint megtakarítást várnak. Csak összehasonlításként: a főpolgármesteri hivatalban több mint negyven tanácsadót és főtanácsadót alkalmaznak, akik havonta bruttó harmincmillió forintjába kerülnek az adófizetőknek.

KARÁCSONYI VÁSÁROK. Lesz karácsonyi vásár a Vörösmarty téren – tájékoztatta lapunkat Belváros–Lipótváros önkormányzata. Mint közleményükben írták, kellő körültekintéssel meghozott intézkedéssel gondoskodnak arról, hogy az V. kerületben idén is ünnepi hangulatban teljen az adventi időszak. Díszkivilágítás, betlehemek, karácsonyfák, a Szent István és a Vörösmarty téren karácsonyi vásárok várják az érdeklődőket. Bár a Belváros önkormányzata csökkentett üzemidőben tervezte a karácsonyi díszkivilágítást, a főváros nem volt partner ennek megvalósításában, és a felmerülő költségeket is rájuk hárította volna. Így az V. kerület az energiatakarékossági és a világörökségi szempontokat összehangolva a korábbi évekhez képest a helyszínek jelentős csökkentésével tudja csak megvalósítani a díszkivilágítást.

Borítókép: a 60-as villamos téli leállításától mindössze 120 milliós megtakarítást várnak (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.